Kookboeken

Smaak van een land dat niet meer bestaat

Ben je op zoek naar een Nederlands kookboek met ‘Joegoslavische’ recepten? Dan mag het boek ‘Smaak van een land dat niet meer bestaat’ absoluut niet ontbreken in je kast!

Kookboek met recepten uit voormalig Joegoslavie

Al jarenlang was ik op zoek naar een kookboek met recepten uit voormalig Joegoslavie. Dit bleek moeilijker als gedacht, omdat er na de oorlog geen  boeken meer uitgebracht worden hierover. De enige oude kookboeken die ik kon vinden waren dan ook in het Joegoslavisch geschreven, en dan kan ik er niet zoveel mee. Begrijp me niet verkeerd, ook al komt de helft van mijn familie daar vandaan, mijn taalkundigheid op het gebied van recepten lezen in het Joegoslavisch, is dan toch ver onder de maat.

Ik was dan ook erg blij toen een vriendin mij dit boek ‘ Smaak van een Land dat niet meer bestaat‘  voor mijn verjaardag gaf. Sterker nog, ik moest er bijna van huilen. Vol herkenning die typisch ‘Joegoslavische’ gerechten en ook nog eens in het Nederlands geschreven!  Hier was ik al zo lang naar op zoek!

Auteurs Zrinka Oberman komt uit Kroatië en Goran Todorovic komt uit Bosnië (van Servische ouders). Toen de oorlog uitbrak, werden zij gedwongen te vluchten. Uiteindelijk vonden ze elkaar weer, en besloten samen een bestaan in Nederland op te bouwen. Terwijl Zrinka zich ging toespitsen op fotografie, stortte Goran zich op een koksopleiding. Het resultaat is dit prachtige kookboek:  Smaak van een land dat niet meer bestaat dat je eenvoudig bij Bol.com kunt bestellen via bovenstaande link.

De persoonlijke noot in het boek voert je mee naar de smaken van een land dat niet meer bestaat. Je leest hun verhalen en herinneringen die bij de gerechten naar boven komen, en de prachtige foto’s helpen hier ook bij. Je leest in dit boek hun levensverhaal, ook van tijdens en na de oorlog. Het is een kookboek dat ik graag aanraad bij ‘Joegoslavische’ vrienden of familieleden, omdat het zo herkenbaar is voor iedereen

Verkoopinformatie

Recepten uit ‘Smaak van een Land dat niet meer bestaat’

Maar mocht je zelf willen weten wat de Balkan keuken inhoud, of ben je benieuwd naar het verhaal van Zrinka en Goran, dan moet je dit boek zeker aanschaffen. De gerechten zijn overzichtelijk en makkelijk te maken. Van krompir supa en pita, tot cevapcici en zoete krofne bollen! Ook erg lekker zijn deze recepten die voorkomen in het boek:

Deze ‘Kupus Kalja‘ is een traditionele stoofschotel van rundvlees en witte kool, ook wel ‘kupus’. Ik at dit als kind regelmatig en dankzij het boek maak ik het nu dus ook zelf klaar.

Maar de deegwaren specialiteit bekend als ‘pita’ of burek wordt vandaag de dag nog heel veel gegeten. Dit recept voor pita sa sirom (met kaas dus) staat ook een variant van in het boek. Maar hier op de site staat mijn eigen familie recept hiervoor.



Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.comMocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

15x Zomerse taart met fruit

De zomer is de beste tijd van het jaar om volop te genieten van alle…

7 dagen ago

Franse uiensoep

Uien zijn heel het jaar door verkrijgbaar een soep gemaakt van uien kun je dan…

1 week ago

JAPAN Weekmenu

Deze zomervakantie neem ik je mee naar de andere kant van de wereld! Deze week…

2 weken ago

5x Hotdogs recepten (video)

Het is vandaag, 17 Juli 2024 INTERNATIONALE HOT DOG DAY! Nu zijn wij thuis enorme…

2 weken ago

Kip Katsu Curry met rijst en broccoli

Heb jij al wel eens kip katsu curry gegeten? Dat is een bekend gerecht uit…

2 weken ago

ITALIE Weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Met de vakantielanden reeks Weekmenu's ga je…

3 weken ago