“Here, fishy fishy fishy”  Want een goed stukje vis kan eigenlijk altijd wel. En is ook heel gezond omdat het bron van Omega 3 vetten is. Dus serveerde ik onlangs een hele schol van de barbecue en dat heeft mogen smaken!

Onlangs kreeg ik een doos vol MSC gecertificeerde schollen en scholfilets thuisgestuurd en die hebben wij dezelfde avond nog klaar gemaakt op de barbecue. Een eerste uitprobeersel hoor, maar die hele schol van de barbecue was boterzacht en ontzettend lekker!

Wellicht kunnen jullie je nog herinneren dat ik 2 jaar geleden een kook demonstratie heb gegeven tijdens de Taste of Amsterdam? Samen met het MSC keurmerk voor vis, sloeg ik de handen ineen om de bezoekers kennis te laten maken met mijn recept: Scholfilet met quinoa op Mediterrane wijze.  Niet alleen een heerlijk recept, maar ook meteen de uitgelezen mogelijkheid om mensen bewust te maken van het MSC Keurmerk voor vis.

Wat is het MSC Keurmerk

The Marine Stewardship Council heeft een certificerings programma opgezet voor duurzame visserij. Wij mensen zijn niet alleen dol op vis eten, maar zijn daarbij ook verantwoordelijk voor het in stand houden van onze planeet en de oceanen. Zo kan een volgende generatie ook genieten van vis en al het leven in de zee. Het MSC Keurmerk en certificering programma erkent en beloond duurzame visserijen die zo hun steentje bijdragen. De gevangen vis is niet alleen volledig traceerbaar en duurzaam gevangen, maar er is ook geen blijvende schade toegebracht aan het leven in en om de zee.

Koop hele scholfilet met het MSC Keurmerk

Anno 2016 kopen we liever duurzaam vlees rechtstreeks bij de boer en is het  ‘van-kop-tot-staart’ bereiding steeds meer gewoonte aan het worden. Sta dan ook eens bewust stil bij de aankoop van vis, schelp- of schaaldieren en koop deze producten van een duurzame visserij met het MSC keurmerk. Je vind het blauwe logo duidelijk terug op de verpakking van bijvoorbeeld geconserveerde vis in blik. Maar er zijn uiteraard ook verse vis met het MSC keurmerk verkrijgbaar. Vraag er anders gerust naar bij de visboer of het restaurant waar je wilt eten. Je kunt ook een kijkje nemen op de website van MSC Keurmerk voor verkoopinformatie.

Goed om te weten: De Marine Stewardship Counsil is een onafhankelijk en non-profit instantie. Zij hebben geen winstoogmerk en halen hun inkomsten uit donaties. Ik krijg ook niet betaald voor dit artikel, maar vind het wel goed om jullie bewust te maken van de keuze. En sinds mijn kennismaking met MSC, koop ik ook niets meer zonder. Hoe dan ook, geniet deze zomer lekker van (magere) vissoorten en dan natuurlijk het liefst met het MSC keurmerk.

Print

Hele scholfilet van de barbecue

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 24 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vis
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

  • 1 hele schol, met MSC keurmerk, schoongemaakt,
  • olijfolie,
  • peper & zout,
  • 1 citroen,
  • verse peterselie.

Extra:

  • Barbecue,
  • Keukenpapier,
  • 2 spatels.

 

Instructions

  1. Verwarm de barbecue voor op MATIGE hitte (tussen 175 en 230 graden). En zorg dat je genoeg plek vrij maakt om de hele schol te grillen.
  2. Spoel de scholf af onder de koude kraan en dep hierna goed droog. Wrijf de schol lichtjes in met olijfolie en breng op smaak met beetje zout & peper.
  3. Plaats de hele schol op de huid op het grillrooster van de barbecue, dek af met de deksel en grill op INDIRECTE hitte op de barbecue, gedurende 10-15 minuten. Of grill op DIRECTE hitte gedurende 6-10 minuten. Je kunt de hele schol eventueel halverwege keren, met behulp van 2 spatels. Wacht  dan wel wel tot hij goed gaar is en makkelijker loslaat van het grillrooster, om uit elkaar vallen te voorkomen.
  4. Schep met de 2 spatels de hele schol van de barbecue op een groot bord, liefst met het gegrilde huidje bovenop. Knijp een beetje citroensap uit boven de schol en serveer met bijvoorbeeld grofgehakte peterselie. Geef aan tafel nog wat extra citroen partjes erbij en serveer bijvoorbeeld met zelfgemaakte frieten en gegrilde groente van de barbecue.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

 Variatie recepten hele schol:

  • Voor een Franse twist wrijf je de schol vooraf in met olijfolie waaraan 1 eetlepel provencaalse kruiden en 1 uitgeperst teentje knoflook zijn toegevoegd. Lekker met gegrilde paprika en courgette van de barbecue.
  • Liever bakken in een koekenpan? Knijp 1 citroen uit boven de schol en smeer hiermee in. Wentel vervolgens de hele schol door wat bloem en schud af. Verhit een flinke klont boter in een koekenpan bak hierin de schol in 5-10 minuten gaar.  Gebruik beiden spatels om halverwege te keren in de pan en serveer met bijvoorbeeld worteltjes en doperwtjes.

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 dag ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

4 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

5 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago