Ik hou van eten, het liefst in zo veel mogelijk gangen, waarbij elk gerechtje een kunstwerk op zich is. Oh en bij elk gerecht wil ik ook wat nieuws of origineels proeven. In ieder geval iets wat ik thuis niet kan maken. Ik ben niet kritisch hoor. Echt niet..
Maar bij Restaurant De Saffraan in Amersfoort wordt deze droom dan ook meer dan waar. Ik neem jullie wederom mee het water op, bij een restaurant op sterrenniveau.
In een 100 jaar oude klipper, op het water, vind je restaurant De Saffraan in Amersfoort. Op loopafstand van het historische centrum van Amersfoort en om de hoek van het Mercure Hotel aan het Eemplein. Ik zeg dit niets voor niets, want als je de kans krijgt om hier te komen eten, dan moet je hem ook ten volle benutten. Inclusief bijbehorend wijnarrangement!
Je gaat letterlijk aan boord van het schip, maar van binnen is het zo mooi ingericht, dat dit eigenlijk allang geen schip meer te noemen is. De zee aan ruimte zal je doen verbazen en het zijn enkel nog de patrijspoorten die verraden waar je je op dit moment bevind. Het is er luxe en chique en tegelijk, en zit je er heerlijk op je gemak. Vanaf onze tafel kijken wij rechtstreeks de keuken in en kan het voorpret al beginnen.
Het schip is letterlijk tweeen gedeeld en elke ruimte heeft zo zijn eigen unieke uitstraling. Maar het geeft je allemaal een modern, warm en comfortable gevoel. Met keurige en vlotte mensen in de bediening, kom je werkelijk niets te kort deze avond.
We maken ons hier op voor een heerlijk meergangen menu en die bordjes zijn net kleine kunstwerken. Het is duidelijk dat de keukenbrigade vol met jonge creatievelingen zit, die veel passie voor het eten en de opmaak ervan hebben. En de gangen blijven maar komen. Mag deze avond nooit meer eindigen? Ik wil hier niet meer weg namelijk. Dat dit restaurant een paar maanden geleden zijn Michelin ster is verloren, snap ik echt niets van! Het eten is (nog steeds) op top niveau!
Het enige nadeel is het prijskaartje. Restaurant De Saffraan stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, dus ik had er al even voor gespaard. En kreeg er gelukkig ook heel wat moois voor terug: Een culinaire ervaring aan boord van een prachtig ingericht schip. Kijk mee naar wat wij gegeten hebben:
Uiteraard beginnen we dit avontuur met champagne en een eigen interpretatie van soepstengels: Krokantjes van zuurdesembrood, schorseneren en kroepoek van kaas.
Rolletje van sjalot en bieslookpuree, Rode biet met geitenkaas en quinoa, picallily ijsje met bloemkool
Makreel met een zoetzuur sausje en lavendel
Kalfstartaat van de bil met spekbocking (= gerookte haring)
Zalm met een saus van bospeen en haringkuit
Kabeljauwfilet met meloen en ‘blote billetjes in het gras’ (=witte bonen en snijboon)
Veluwse hert, koolrabi, gebrande venkel, bloemkool en saus van rode biet
Eendenlever, creme van chorizo en geitenkaas, snijboon en komkommer saus.
Dit was een extra gang: uiteraard een kaasplankje!
en maar liefst 2 verschillende toetjes! voor mij een creme van banaan, meringue, crumble en chocolade
En voor Dylan een koffie cakeje in de vorm van een Paaseiland beeld en passievrucht ijs.
Uiteraard nog een espresso en huisgemaakte friandises toe. Check die mini-madeleines!
Review: Prijs: € € Eten: 8.5 Service: 8.5 Decor: 9 Totaal: 8.7
Restaurant De Saffraan Kleine Koppel 3 (Schip op het water) 3812 PG, Amersfoort Telefoon: 033- 448 1753 https://desaffraan.nlDe Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Oh wow, dit ziet er echt goddelijk lekker uit zeg...
Het is zeker een aanrader! En Amersfoort is een prachtige authentieke stad, dus maak er meteen een dagje uit van ;-)
Groetjes, Betty