Op slechts 20 minuutjes van Utrecht vind je de prachtige stad Amersfoort. Bekend om zijn historische binnenstad, maar net buiten het centrum vind je hier de Nieuwe Stad Amersfoort, met een paar hele fijne eetadressen!

Ik kom dan ook geregeld in de ‘oude stad’ voor een brunch of middagje shoppen. Maar buiten de stadsmuren vind je ook een heel leuk stukje stad met hedendaagse winkels en restaurants terug. Een plek waar veel mensen niet eens van afweten. Dus uiteraard ging ik er een kijkje nemen en lees je hier alles over de Nieuwe Stad Amersfoort.

Als je uit Amersfoort komt, dan klinkt hetEemplein je waarschijnlijk al heel bekend. Hier is het afgelopen decennium flink gebouwd met winkels en een grote Pathe bioscoop. En je vind het Eemplein net voorbij de historische Koppelpoort van Amersfoort. Langs het water loop je hier over de Kleine Koppel zo de Nieuwe Stad van Amersfoort in.

Hier langs het water is het al heerlijk vertoeven in het zonnetjes en je vind er ook bijzondere eetlocaties aan de kade. Maar loop gerust nog een stukje door, voorbij het Eemplein en de studentenwoningen (cubicles) voor nog meer verborgen schatten in de Nieuwe Stad.

De Nieuwe Stad Amersfoort

De panden van de voormalige Prodentfabriek en o.a. de Oude Fabrieksstraat bieden nu onderdak aan kleine, leuke en hippe ondernemingen. Denk aan (grafische) ontwerpbureau’s, coaching agency’s, vergaderlocaties, een fietsenwinkel, fotografie studio, kapsalon, vintage en delicatessen winkeltjes en zelfs een danswerkplaats. Alles is kleinschalig, maar fijn. En er heerst een hoog ‘community’ gevoel.

Zo tussen de industriële bakstenen muren tref je af en toe een complete moestuin of kruidentuin aan lekkere zitplekjes. Wil je meer te weten komen over de diverse ondernemingen in de Nieuwe Stad? Neem dan een kijkje op de website van de Nieuwe Stad. Daarnaast hebben wij ook 6 leuke eetadressen bezocht in de Nieuwe Stad, die absoluut de moeite waard zijn om een keertje uit te proberen!

1. Dara

Je vind wereldrestaurant Dara (Grote Koppel 5) direct aan de Eem en slechts een paar passen verwijderd van de Koppelpoort van Amersfoort. Buiten vind je een terras meteen aan het water, maar binnen waan je je meteen in Oosterse sferen. Bij Dara serveert men kleine gerechtjes – mezzes- uit verschillende streken.

Laat je verrassen door koude en warme hapjes, en bestel gerust een tafel vol lekkers om delen met je vrienden. De sfeer is heerlijk relaxed en het eten is heel goed op smaak. Het grote pand aan het water leent zich zelfs uitstekend voor het boeken van vergaderingen, workshops en bijeenkomsten. En dat in een Oosterse setting.

2. De Saffraan

Steek het bruggetje over en wandel verder langs de Eem. In het water zie je dan een 100 jaar oude klipper in het water liggen en dit is het welbekende restaurant de Saffraan (Kleine Koppel 3).  Hier eet je op hoog niveau en dat in de bijzondere setting van het schip. Lees hier mijn uitgebreide review van de Saffraan in Amersfoort.

Laat je verwennen door de culinaire hoogstandjes van chef-kok Kars en zijn team. Zijn vrouw Monique kent haar wijnen maar al te goed en zorgt voor de puntjes op de ‘i’. Op zomerse dagen kun je zelfs op het dek van het schip lunchen en dineren. Dit voormalige Michelin Ster restaurant is voor ons nog steeds het omrijden waard.

3. Zandfoort aan de Eem

In de Nieuwe Stad vind je ook een waar stadstrand! Trek die schoenen maar uit en steek de teentjes in het gras. Vooral op zonnige dagen is Zandfoort aan de Eem (Eemlaan 100), de plek om even op te laten en te genieten van een hapje en een drankje. Binnen is er zelfs een hele lounge en feestzaal, die ideaal is voor een trouwerij, party of bedrijfsfeest.

De sfeer die hier hangt is:  Niets moet, alles mag. De eigenaar loopt op zomerse dagen zelf ook rond met zijn ontblote borst en kleine op de arm. Heerlijk en relaxed genieten dus. Reserveer hier een bbq feestje, of vul  een ‘Heksenketel’ met bijvoorbeeld soep of een stoofpotje (beiden op reservering). Of eet anders gewoon mee van de lunch en dinerkaart.  Eens per maand is er zelfs een ‘Ouwe Lulle Disco’ met hits uit de jaren 70/80/90 en dan gaat het feest los!.

4. de Vereeniging

Vervolgens, zo tussen de bedrijven door, schuif je voor een goed bord eten aan bij de Vereeniging (Kleine Koppel 36). Men heeft hier een kleine kaart, elke dag weer iets anders, gemaakt van duurzame producten uit eigen regio en dat voor een schappelijke prijs. Hoofdgerechten (vlees/vis/vega) kosten slechts 12.50 en de student eet er op dinsdag voor slechts 7 euro.

Het klinkt haast als een buurtinitiatief:  maar het is echt een aanrader voor diegene die, voor weinig geld, even een goed bord eten naar binnen willen krijgen. En bij de Vereeniging heb je zelfs een grote binnentuin om gewoon even tot rust te komen.  Er worden hier zelfs speciale Zomeravond en Winteravond evenementen gehouden. Werk of woon je toevallig in de buurt, schuif dan gewoonweg even een keer aan bij de Vereeniging.

5. Het Lokaal

Letterlijk om de hoek van de Vereeniging tref je een de prachtige eetwinkel Het Lokaal (Oliemolenhof 90) van de Nieuwe Stad. Gelegen in een oranje grote metalen containergebouw. En opgedeeld in twee delen.  In het Verslokaal vind je een grote winkel met lekkers voor thuis. Lokale bieren, wijnen, zoetwaren zoals karamels en jams. Maar er zijn ook diverse verswaren te kopen zoals groente, kaas, eieren, worsten van Brandt & Levi, versgebakken brood van broodmaker Elsenburg en lokaal gebrande koffie van BooT. Zoveel goeds en lekkers onder 1 dak dus.

Daarnaast heb je ook nog het Proeflokaal, waar je juist kunt neerstrijken voor ontbijt, lunch of gewoonweg een kop koffie/thee/limonade en een stukje taart. Voor de kids is er zelfs een hele speelvide aangelegd, dus paps & mams kunnen even lekker bijkomen van de wandeling door de Nieuwe Stad. Je kunt hier zelfs genieten van lokale biertjes uit o.a. Amersfoort, Leusden en Houten. Meer excuses om langs te gaan bij het Lokaal, kan ik je ook niet geven.

6. Hoog Vuur

In de voormalige Prodentfabriek, vind je onderaan die grote stenen fabriekspijp nu een fijn restaurant. Bij Hoog Vuur (Oude Fabriekstraat 26) wordt het eten bereid op … hoog vuur!  Geheel in het teken van de  Nieuw stad wordt hier gewerkt met lokale producten die in houtgestookte ovens worden bereid.

Het is een soort urban cafe/restaurant op een prachtige industriële fabriekslocatie. Het oude baksteen wordt afgewisseld met veel groen, knuffelmuren met schapenvachtjes en de warmte van de knisperende ovens. En het eten is werkelijk fantastisch. De dagelijks wisselende kaart van Hoog Vuur zorgt voor veel variatie, zodat zelfs lokale buurtbewoners lekker vaak kunnen aanschuiven. Werk of studeer je toevallig ook in de buurt? Geniet dan elke werkdag van een lunchbuffet met verse broodjes, salades en fruit.

Bezoek de Nieuwe Stad Amersfoort

Wil jij ook eens de Nieuwe Stad Amersfoort bezoeken? Begeef je dan richting het Eemplein, net voorbij de Koppelpoort.  Je loopt er in 10-15 minuutjes naar toe, vanaf station Amersfoort.  Voor parkeren kun je het beste  ‘Eemlaan’ invoeren in de navigatie. Bij aankomst vind je aan de linkerkant de parkeerplaats op de ‘Oliemolenhof’. Eventueel kun je ook parkeren in de parkeergarage Eemplein.

Leuk om te weten: Combineer je bezoek met een filmpje pakken in de bioscoop aan het Eemplein.  o.a. bij De Vereeniging en Zandfoort aan de Eem combineer je bioscoop+diner voor slechts € 24.50.

Heel veel ontdekkingsplezier in ieder geval!

Groetjes, Betty

 Voor deze Food Tour door De Nieuwe Stad Amersfoort ben ik uitgenodigd door Amersfoort CityMarketing en Stoer&Smaak. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Dank je wel voor deze handige opsomming en indruk. Ik ben sinds kort een Amersfoorter, dus erg handig nu.

    • Hi Suzanne,
      dank je wel voor je berichtje!
      En ik wens je alvast heel veel plezier in de Nieuwe Stad :-)

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago