************ Dit restaurant is inmiddels gesloten ***********

Ze noemen het zelf chique ordinair genieten. Ik noem het een heerlijke restaurant waarbij ik me in Parijs anno jaren 80 waan. Goede sfeer, beetje jazzy zelf en voortreffelijke Franse gerechten op de kaart. Restaurant Noir aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht is het nieuwe zwart.

Parijs een paar decenia geleden

De Lange Nieuwstraat ligt een stukje verder weg uit het stadscentrum van Utrecht. Maar om de hoek van het Ledig Erf vind je heel veel leuke en goede restaurants. Zo ook restaurant Noir. Zoals de naam al doet vermoeden: een Frans restaurant en met een donker interieur. Je wordt even een paar decenia teruggeslingerd naar Parijs met jazztonen op de achtergrond. In een heerlijk intiem cafe, met grote bar en Franse klassiekers op hedendaagse wijze op de kaart.

De sfeer bij Restaurant Noir

Terwijl de vriendelijke maître een aperitief inschenkt neem ik de omgeving even goed in mij op. Ja het is hier vrij donker binnen, maar eigenlijk ook heel warm en gezellig. Terwijl ik lekker aan de bar zit te genieten van mijn omgeving, zit ik zo duidelijk op mijn gemak dat ik vraag of ik gewoon hier mag blijven zitten voor het eten. Er komen genoeg anderen binnen om een tafeltje vragen, dus dan kan ik er weer iemand anders blij mee maken. En ik eet wel gewoon aan de bar. Heeft ook wel weer wat. En dat is ook precies de sfeer bij Restaurant Noir: leuk, gezellig en niet pretentieus. Nu alleen nog de onmogelijke keuze maken tussen de gerechten op de kaart… want ik wil hier eigenlijk gewoon alles bestellen en proeven.


Dit eet je bij Restaurant Noir in Utrecht

Aperitief

Als aperitief heb ik meteen een mooie tip voor je. Deze flesjes met non-alcoholische versnapering van Balis zijn lekker licht van smaak en zoetheid, maar bevatten gember en basilicum. Heerlijk om die smaakpapillen mee te openen.

Daarnaast horen de canapés (toastjes) met rilette natuurlijk als starter. Je kunt hier zowel een rilette met kabeljauw bestellen evenals een rilette van langzaam gegaarde schouderstuk van het varken. Geserveerd met ingelegde groente. Yummmm

Voorgerechten

Als voorgerecht koos ik voor een vegetarische groentehap. Deze zwartgeblakerde prei met beurre blanc en hazelnoten mag van mij nooit meer van de kaart en doet de Franse cuisine eer aan. Simpel, smaakvol en tegelijkertijd eigenlijk heel bijzonder.

Mijn tafelpartner ging voor buikspek met krokante witte ui en zuurkool gegaard in ganzenvet. Heerlijk zacht van smaak en textuur. Smelt en la bouche zeg maar.

Hoofdgerecht

Als hoofdgerecht is de Canard a la Orange een aanrader. Sowieso vind ik een eendenborst heel fijn om te eten in het najaar of winterseizoen, zeker met een goede jus. Maar deze Franse klassieker combineerde ook heel goed met de volle rode wijn die ik erbij kreeg. De wintergroenten maakten het geheel helemaal af.

Desserts

Zelfs de Franse toetjes zijn een heerlijke afsluiter van je avondmaal. Met de gepocheerde Belle Helene peer in chocoladesaus was mijn tafelpartner helemaal in haar nopjes.

Deze chocoholic ging natuurlijk voor de tarte au chocolat die tevens de taart van de dag was! Heerlijke eenvoud. En als je denkt dat dit het einde van je avond bij Restaurant Noir is, dan heb je het mooi mis.

Bonne Nuit

De bar beschikt over een groot assortiment wijnen, sterke dranken en de kunst van heerlijke (non-alcoholische) cocktails maken.  Dus je blijft hier gewoon nog even wat lekker nagenieten in het donker 🙂


Review Restaurant Noir Utrecht

  • Goed restaurant dat natuurlijk weer verstopt zit op een mooi plekje. Zoals de beste restaurants van Utrecht eigenlijk.
  • Mooie prijs\kwaliteit verhouding.
  • Geen gecompliceerde gerechten maar gewoonweg traditioneel Franse keuken.
  • Voortreffelijke service en ‘can do’ attitude. Eigenlijk totaal niet Frans dus 🙂
  • Goede bijpassende wijnen en uitgebreide bar.

  • Helaas wat verder weg lopen uit centrum van Utrecht. Maar je kunt ook een bus naar het Ledig Erf nemen en dan nog een paar minuten lopen.

Restaurant Noir
Lange Nieuwstraat 88
3512 PM Utrecht
The Netherlands
https://noirutrecht.nl
(dit restaurant is inmiddels gesloten)
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago