Travel

Reisblog West USA – dag 13: San Francisco

Welkom in San Francisco! Wij worden wakker in ons appartementje vlakbij de haven en na een portie ‘ scrambled eggs’  uit eigen keuken, wordt het tijd om San Francisco te gaan ontdekken. Vandaag op het menu: De wharfs, de pieren en Alcatraz! Oftewel de baai van San Francisco!

Vanaf ons appartement aan Franklin Street is het slechts een paar straten lopen naar het haven gebied. We beginnen helemaal links van het Fisherman’s Warf gebied en gaan gedurende de dag met de klok mee het haven gebied af.

Ghirardelli Square & Chocolates

De eerste stop is bij Ghirardelli Square. Dit prachtige grote havengebouw is van oudsher een chocolade fabriek, maar doet vandaag de dag dienst als shopping centre met unieke winkels en fijne restaurants. Je kunt hier dus lekker ontbijten, lunchen, dineren, maar ook een goede slag slaan met cadeau’s kopen. Vergeet niet de befaamde platte, vierkante (in-een-hap-weg) chocolaatjes van Ghiraldelli te kopen. Die zijn heel lekker, en met een breed assortiment aan smaken is hier voor iedereen wel wat lekkers te vinden. Als je hier dan toch bent, loop even om het gebouw richting het water: hier vind je namelijk een park en strand waar menig San Franciscaan komt hardlopen of bijbruinen.

(bron foto: Nps.gov)

Hyde St. Pier

Wij vervolgen daarna de route over Jefferson Street, die je meeneemt langs alle Wharfs. Als eerste kom je hier de Hyde St. Pier tegen. Een historische ferry pier, waar prachtige oude schepen aangemeerd liggen, zoals de Eureka, Hercules en Appleton Hall. Als je interesse in de zeevaart ligt, dan moet je hier zeker even een kijkje komen nemen. Je kunt hier zelf je eigen plan trekken, of boek een tour met een gids om meer te weten te komen (ga hiervoor naar het Visitor Centre aan het begin van de pier).

The Cannery

Direct naast het Argonaut Hotel vind je the Cannery. The Cannery is een klein shopping centre, gelegen in de oude fabriek van Del Monte (je weet wel, van de fruitconserven). Kom er gerust even een kijkje nemen tussen de rode bakstenen muren of bij het terrasje tussen the Cannery en het Argonaut Hotel. Bestel hier bijvoorbeeld een van de 80 soorten bier bij Jack’s Cannery Bar .

Fisherman’s Warf

Ben je grote liefhebber van krab, kreeft en vis, dan kun je in het havengebied je hart ophalen. Maar vooral bij Fisherman’s Warf. Voor de restaurants staan verschillende marktkramen waar een portie to-go mee kunt nemen. Aanrader is om chowder bread bowl of ‘Clam Chowder’ te proberen. Dit is een stoofpotje van mosselen en kokkels, die opgediend worden in een uitgeholde rond zuurdesembrood. Fisherman’s Warf is echt een van de drukste plekken aan deze hele straat. Begrijp me niet verkeerd, het is een gezellige plek met alle toeristenwinkeltjes, straat muzikanten en vele restaurants, maar het is allemaal een beetje te kitsch voor mijn smaak.

Trek gekregen? Maak dan thuis eens dit recept voor een vegan lente chowder met hollandse voorjaarsgroenten!

Bistro Boudin

Op Jefferson Street wordt je ondertussen meegelokt door de heerlijke geur van versgebakken brood. Wij bevinden ons namelijk voor de Boudin Bakery.  Befaamd om hun zuurdesembrood, en langs te etalage aan de straat, kun je de gehele keuken in kijken en verkennen. Svp niet aan de ramen gaan likken! Binnen vind je de Bistro Boudin welke typische Californische gerechten en wijnen serveert. En vanaf je tafel heb je schitterende uitzichten op Fisherman’s Warf, Alcatraz en de haven. Mocht je een oester liefhebber zijn dan ga je uiteraard een hapje eten in de oesterbar waar men diverse plateau’s en bites serveert met al het fijne uit de zee.

 (bron foto: Tripadvisor)

Pier 39

Wat trouwens ook een hele gezellige pier is, is Pier 39. Over de gehele pier kom je uiteraard ook weer tal van winkels en restaurants tegen, maar wat deze pier zo bijzonder maakt is de zeeleeuwen kolonie, die hier huisvest. Loop dus gerust door naar het einde van de pier om je even te komen vergapen aan deze beestjes. Je kunt hier uiteraard ook een bezoek brengen aan Aquarium of the Bay waar je veel meer kunt zien en leren over het zeeleven in en om de San Francisco Bay. Heel erg leuk om deze pier te bezoeken met de kids dus.

Alcatraz Landing (Pier 33)

En dan de laatste bestemming van deze dag: Alcatraz! Het eiland is enkel per ferry te bereiken en er is slechts een maatschappij die je hier naartoe brengt: Alcatrazcruises.com . Kaarten zijn online te bestellen (reserveer tijdig!) en vertrek is vanaf pier 33. Laat je niet beetnemen door andere aanbieders die beweren naar Alcatraz te varen. Alcatraz Cruises is de enige ferry die ook daadwerkelijk mag aanmeren. Alle andere maatschappijen zullen enkel langs Alcatraz mogen varen, maar er niet mogen stoppen. Gij zijt gewaarschuwd! Voor vertrek gaan wij nog even  Fish ‘n Chips en hamburgers eten bij het aangrenzende Alcatraz Landing Cafe. Verwacht hier geen hoogstaande culinaire gangen, maar het is een prima plek om even te wachten op de boot naar Alcatraz.

Alcatraz Island

Onze tour bestaat uit een stukje wandelen op het eiland, en zo kun je dus zien welke route de bewakers aflegden op weg naar hun werk. Het eiland is nog redelijk groot, maar dat moest ook wel met al het personeel dat er woonde met hun families. Eenmaal binnen in de gevangenis worden we naar de immens grote doucheruimte gebracht, waar ons een koptelefoon wordt omgedaan. Het avontuur kan beginnen. Het is een wandel- en luistertour door de gevangenis waarbij verschillende verhalen van zowel bewakers als ‘ inmates’  voorbij komen. Maar zo krijg je wel een goed gevoel van hoe het er aan toe ging in die dagen. Ook al is de gevangenis ruim 50 jaar geleden gesloten, je kunt je er nog een aardige voorstelling van maken.

Fishermans Warf by night

Na afloop van de tour brengt de ferry ons weer naar het vaste land en nemen wij weer dezelfde weg terug naar ons appartement. En nu moet ik jullie wel even waarschuwen. De winkels aan Jefferson Street en Fishermans Warf gaan om 22.00 uur dicht. Je merkt in het laatse half uur al dat de straat aan het uitsterven is, en dat er nog maar heel weinig touristen lopen. Het is immers als donker, dus de meeste mensen gaan toch naar huis. De straat die overdag bruist van de mensen, laat s’ avonds juist de andere kant van San Fransisco zien: Heel veel daklozen! Je moet er mee om kunnen gaan, of tegen kunnen, en anders adviseer ik je toch echt voor het donker weg te zijn.

Wij lopen terug naar ons fantastische Air BnB appartement aan Franklin Street (helaas niet meer beschikbaar) en duiken vol nieuwe indrukken in ons bed. Laten we er morgen weer zo’n mooi dagje van maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago