Travel

Madeira: lokale specialiteiten en restauranttips

Onlangs was ik op vakantie naar Madeira, het Portugese ‘bloemeneiland’ in de Atlantische Oceaan.

Niet alleen een prachtig eiland qua natuur, maar ook om uitgebreid culinair te genieten! Ik ontdekte allerlei lokale specialiteiten en at bij restaurantjes vol Portugese families.

Dat genieten begon al bij aankomst. We kwamen halverwege de middag aan in ons hotel en wilden even een snelle lunch pakken. Dat werd een pasta Carbonara (heel Portugees, I know😉 ) en dit verscheen op tafel:

Hallo culinair feestje! De vakantie was begonnen…

Espetada da Madeira

Eén van de meest populaire specialiteiten op Madeira is de ‘Espetada’, een vleesspies. Traditioneel zijn dat stukken rundvlees die op een lauriertak geregen worden. Het vlees wordt vooraf ingewreven met zeezout, laurier en knoflook. Vervolgens worden de stokken op de barbecue of grill gelegd.

Op een dag reden we door Santa Maria Magdalena in het noordwesten en daar was een heus barbecuefestival aan de gang. Portugese families kwamen er in grote getallen op af en bestelden het vlees per ons. Na het grillen werden de stokken in het gat van de tafel gestoken en rondom de tafel zittend werd ervan gesmuld.

De Espetada is ook verkrijgbaar met bijvoorbeeld kip en varken. Zo aten wij hem met buikspek en ui.

Barbecuefestival bij Santa Maria Magdalena

Bolo do Caco met buikspek

Bolo Do Caco

Bolo do Caco

Je ziet hem al op de foto hierboven: bij de vleesspies bestel je ‘Bolo Do Caco’, een vers afgebakken plat stuk brood waar kruidenboter in gesmeerd wordt. Dat dus smelt… Die doop je in de vleessappen van de Espetada of eet je met een stukje vlees.

Of bestel Milho Frito naast je Espetada als bijgerecht! Dat is gefrituurde mais met knoflook, een soort polenta.

Milho Frito

Favoriete restaurants

Hoewel ze eigenlijk in alle restaurants de Espetada serveren zaten er 2 ultieme favorieten tussen. En geloof mij, we hebben er flink wat uitgeprobeerd.

Onze favorieten waren Santo Antonio en O Polar, beide te vinden in Câmara de Lobos: een visserdorpje waar we de eerste dagen verbleven. Misschien moet je even wachten voor een tafeltje, beide restaurants zijn namelijk erg populair onder de locals. Maar geloof mij, het is het wachten waard!

De Espetada bij Restaurante Santo Antonio

Pastéis de Nata

Something sweet…

Als je naar bovengenoemde Restaurante Santo Antonio gaat, breng dan ook meteen een bezoekje aan de Padaria & Pasteleria (bakkerij) aan de overkant van de weg.

Daar verkopen ze o.a. heerlijke Pastéis de Nata (knapperige bladerdeeggebakjes met romige custard), Malasada (een soort Berliner bol) en Bolo de Mel (kruidig taartje met honing en noten).

Die laatste ga ik overigens eens zelf proberen te maken dus als dat een succes is zie je hem hier wel verschijnen!

Espada com Banana

Zwarte degenvis

Een andere specialiteit van Madeira is de zwarte degenvis met gebakken banaan. Niet de knapste vis die er is (zie foto), maar zo op je bord ook echt een aanrader: vet maar niet te en een lekkere structuur.

Traditioneel wordt de degenvis op Madeira met banaan gegeten, een heerlijke combinatie. Verblijf je in Funchal en zie je vissersboten aan de horizon? Zij vissen ver op zee naar de degenvissen die op enkele honderden meter diepte onder water verblijven.

Espada com Banana

Aan de borrel

Een glaasje Madeira

Naast eten heeft Madeira ook traditionele dranken te bieden. Uiteraard de wereldberoemde Madeira wijn, een heerlijk (niet te zoete) wijn als aperitief. Als je het treft krijg je deze zelfs van het huis aangeboden bij de rekening.

Daarnaast is de ‘Vinho Verde’ (groene wijn) rijkelijk aanwezig op Madeira. Op het hele eiland zijn wijngaarden te vinden, zelfs als ‘moestuintje’ naast het huis. Groene wijn wordt gemaakt van jonge druiven, en verwerkt tot zowel rode, rosé als witte wijn. Groene wijn heeft een kleine sprankeling bij het drinken.

Poncha limoen

Maar ook de ‘Poncha’ is typisch Madeira, een borrel van (witte) rum met suikerriet en citrussap. Bijvoorbeeld limoensap, sinaasappelsap of passievrucht. Een verrassend verfrissende borrel, wel met een behoorlijk hoog alcoholpercentage.

Ook heeft Madeira heerlijk lokaal bier, ‘Coral’ genaamd!

Mercado dos Lavradores

Ben je in Funchal, breng dan een bezoekje aan de markthal Mercado dos Lavradores. Hier vind je allerlei soorten exotische en kleurrijke groenten en fruit, verse vis, gedroogd fruit etcetera. Wel behoorlijk toeristisch en prijzig maar leuk om doorheen te lopen als je in de buurt bent.

Mercado dos Lavradores
Mercado dos Lavradores

Funchal en São Vicente

Restaurante Planka uitzicht

Naast Camara de Lobos verbleven we ook een paar dagen in de hoofdstad Funchal en in São Vicente in het noorden. Een absolute aanrader in Funchal is Restaurante Planka (Funchal). Het restaurant ligt iets ten noorden van Funchal, in de bergen. Dus: een uniek en romantisch uitzicht!

Zoals de naam van het restaurant al zegt wordt het eten op een warme, houten plank geserveerd waardoor het niet afkoelt. Ideaal! De eigenaar loopt met je door het menu en vertelt je alles over zijn favoriete gerechten. De huisspecialiteit is de ‘Posta Mirandese’, een heerlijke biefstuk gegrild op houtskool.

Posta Mirandese bij Restaurante Planka

In São Vicente kun je overdag heerlijke espresso, zoetigheden en belegde broodjes (ook take away) kopen bij de Calhau Padaria & Pasteleria.

Levada wandeling bij Ponta do Pargo

Levada wandelingen

Je zult begrijpen dat al dit lekker eten en drinken niet heel goed is voor de lijn… Nu staat Madeira bekend om haar prachtige natuurwandelingen langs levada’s: irrigatiekanalen die van het noorden naar het zuiden van het eiland lopen. Er zijn er tientallen te vinden op het eiland, naast bergen die beklommen kunnen worden (lees: prachtig uitzicht!). Hoe dan ook ideaal om er wat calorieën af te werken en uiteraard te genieten van het mooie eiland.

Levada wandeling 25 Fontes

Mocht je nog geen trip naar Madeira op de planning hebben staan, dan is dit zeker een aanrader voor in de toekomst!En mocht je zelf nog een goede tip voor tijdens een bezoek aan Madeira weten, deel het dan met ons in de comments hieronder.

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago