Misschien komt het door mijn multi culturele achtergrond, maar ik hou nou eenmaal van lekker eten en verschillende culturen proeven. Dus toen op 12 oktober 2017 de zevende editie van het Nationaal Integratiediner werd gehouden, was ik daarbij aanwezig!
Het was een avond die mij ook compleet verraste! Want ik ontmoette bijzondere mensen met prachtige verhalen over hun roots en kreeg heerlijke eten geserveerd uit diverse werelddelen. Uiteraard had ik zelf ook het nodige lekkers meegenomen.
Ik vertelde jullie al eerder over dit mooie initiatief van Schoonmaakorganisatie Asito. Elk jaar vind in oktober het Nationaal Integratiediner plaats om mensen met verschillende achtergronden met elkaar te verbinden. Dit jaar werd er samengewerkt met Dirk van den Broek supermarkten, voor een nog meer landelijke dekking! En hebben er zich ook weer heel veel (grote) bedrijven aangemeld om op eigen locatie een integratiediner, lunch of ontbijt te serveren. Zelf reisde ik af naar Ter Aar, waar het evenement werd gehost door de lokale Dirk van den Broek supermarkt.
De feestzaal was uitbundig versierd met slingers, en meerdere tafels en hoekjes met buffetten. Bij binnenkomst word je liefdevol ontvangen door een grote mengelmoes aan nationaliteiten. Van een dame in traditionele Soedanese jurk, tot en met een Marokkaanse meneer in kaftan kledij. Overal stonden gedekte tafels met stoelen of statafels en zo kon je gezellig met elkaar kennismaken, kletsen en eten. Terwijl de chef (van Dirk van de Broek) al meerdere gerechten had bereid in de keuken, kwamen er hele tassen en kratjes binnen met meegebrachte etenswaren. En die werden in de keuken nog even opgewarmd of afgemaakt en als buffet mee uitgestald.
Er kwamen o.a. pastaschotels uit Italië, tapas uit Spanje, sateh met nasi uit Indonesië, maar ook stoofpotten uit Centraal Afrika, Turkse Börek, en couscous. Uiteraard mocht de Hollandsche pot ook niet ontbreken tijdens het Integratiediner, dus trof je ook bijvoorbeeld stamppot met spruitjes en stoofpeertjes aan. Wat ik ook mooi vond is dat er tijdens het Nationaal Integratiediner géén alcohol werd geschonken. Uit respect voor meerdere culturen waar alcohol niet genuttigd mag worden. Maar een kan water met vers fruit smaakte prima met al dat lekkere eten.
Ik moet zeggen dat ik de kwaliteit van de gerechten ook erg goed vond. Iedereen heeft echt goed zijn/haar best gedaan om met trots een stukje roots op tafel te zetten. Ik zelf had Bosnische Pita met kaas en Pita met aardappels meegenomen. En deze waren ook binnen no time op! De verhalen die ook bij de verschillende gerechten en achtergronden hoorden, waren nog wel het mooiste van de hele avond. Ik vertelde met trots over mijn achtergrond en eetgewoontes, maar heb ook zelf weer bijgeleerd van anderen. Een meneer uit Syrië bijvoorbeeld, heeft mij laten proeven van zelfgemaakte kaasballetjes van uitgelekte yoghurt. Zo simpel, maar zo lekker dat ik hier eigenlijk ook gewoon zelf een keertje mee aan de slag moet gaan.
Tot slot werd het Nationaal Integratiediner afgesloten met een compleet toetjes buffet! Want daar zijn we het allemaal unaniem over eens: je sluit de maaltijd altijd goed af met wat zoets! Van Italiaanse tiramisu en Hollandse kwarktaart, tot en met gefrituurde deegwaren uit Centraal-Afrika en Britse karamelcakes! En dat natuurlijk onder het genot van een kopje verse Marokkaanse muntthee. Zo hoort het!
Mijn kennismaking met het Nationaal integratiediner is zo goed bevallen, dat ik volgend jaar ook weer van de partij wil zijn. Wel wat dichter bij huis, zodat ik ook meer familie en vrienden mee kan nemen. Het is in ieder geval een avond die in het teken staat van andere culturen ontdekken en heerlijk lekker eten met elkaar delen! Zet het in ieder geval vast in je agenda en meld je tijdig aan op www.nationaalintegratiediner.nl.
Doe jij in 2018 ook mee met het Integratiediner?
Groetjes, Betty
Dit artikel betreft een samenwerking met Nationaal Integratiediner en Dirk van den Broek.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…