Gezondheid

De Glutenvrije Quiz + Winactie

WINACTIE IS REEDS AFGELOPEN – Glutenvrij eten is niet zomaar een dieet, het is een way of living voor mensen die geen gluten kunnen verdragen. Omdat niet iedereen weet wat coeliakie is bedacht ik deze glutenvrije quiz die hopelijk veel voorkomende vragen omtrent gluten zal beantwoorden. En voor de glutenvrije foodies onder jullie verloten we een lekker glutenvrij win-pakket van Schär om dit najaar mee door te komen!

De Glutenvrije Quiz: True or False

1) Coeliakie is een tarwe allergie

False – Een persoon met tarwe allergie krijgt enkel een allergische reactie op producten gemaakt van tarwe. Maar personen met coeliakie hebben een glutenintolerantie en gluten komen voor in meerdere soorten granen. Personen met coeliakie mogen geen tarwe en spelt, maar dus ook geen rogge, gerst en kamut

2) Gluten sensitiviteit kan niet met een test gediagnosticeerd worden

True – Er zijn ook mensen met een gluten sensitiviteit. Zij hebben vaak klachten die veel lijken op coeliakie, echter is er uit tests (nog) niets uitgewezen of vastgesteld. Deze groep, en daar ben ik er een van, heeft wel overduidelijk veel baat bij glutenvrij eten.

3) Maar als je geen volkorenbrood meer eet, krijg je te weinig vezels binnen.

False – Vezels zitten niet alleen in volkoren tarweproducten, maar ook bijvoorbeeld in groente, fruit en peulvruchten. Volkorenbrood is wel een belangrijke bron van deze vezels, het is daarom ook niet aan te raden om brood volledig te schrappen uit je voeding en gelukkig hoeft dat ook niet met goede glutenvrije opties die we vandaag de dag in de schappen kunnen vinden. Zo voegt Schär bijvoorbeeld extra vezelrijke ingrediënten toe aan hun broden, om zo een volwaardige volkorenbrood vervanger te creëren.

4) Quinoa, Boekweit en Havermout zijn glutenvrij

False –  Ja, quinoa, boekweit en havermout zijn van nature glutenvrije granen. Maar waar je hier wel altijd rekening mee dient te houden, is kruisbesmetting tijdens het productieproces. Als bijvoorbeeld de quinoa over dezelfde rolband is gegaan, in een fabriek waar eerder tarwe is verwerkt, dan kan je quinoa gluten bevatten. De enige manier om 100% zeker te zijn van een glutenvrij product is om je verpakking te controleren voor een glutenvrij keurmerk.

5) Glutenvrij betekent dus nooit meer brood, pizza of pasta eten.

False – Gelukkig bestaan er fabrikanten zoals Schär die zich specialist maken in het ontwikkelen van glutenvrije producten. Van sneetjes brood en bolletjes, maar ook pizza (bodems en kant-en-klaar), wraps, diverse soorten pasta en zoete lekkernijen zoals koekjes en chocolate bars. Elk vervaardigd met hoogwaardige alternatieve meelsoorten en heerlijk van smaak.

6) Een glutenvrij bestaan vier je met een biertje

True – Normaliter wordt bier gemaakt van gerst, dus het standaard bier valt helaas af voor personen met coeliakie. Maar er zijn vandaag de dag zulke goede glutenvrije bieren verkrijgbaar, op basis van bijvoorbeeld rijst en/of quinoa. En wat dacht je van wijn, sherry, champagne of cider? Deze alcoholische versnaperingen zijn sowieso glutenvrij.

7) Ook al zijn aardappels glutenvrij, een frietje is hoogstwaarschijnlijk niet glutenvrij

True – Het grote probleem met gefrituurd eten is dat er mogelijk resten van eerdere producten achterblijven in het frituurvet. Dus als je glutenvrije frieten gebakken worden in vet waar net 6 kroketten en een kaassoufle in hebben gelegen… is je frietje niet meer glutenvrij. Check dit zeker even bij je lokale snackbar. Oh en hoe men er dan soms bij komt dat glutenvrij eten een afslankdieet zou zijn, is mij een raadsel. In geen enkel afslank dieet passen namelijk frietjes en bier samen 🙂

8) Gelukkig serveren restaurants ook glutenvrije opties, dus je kunt ook zonder zorgen uit eten.

True –  Ook voor restaurants geldt nog steeds het grote risico op kruisbesmetting. Denk maar aan het glutenvrije broodje gezond dat op dezelfde broodplank wordt gesneden en belegd als het gewone brood. Of de aspergesoep die alleen uit groenten bestaat en dus wel glutenvrij moet zijn, maar ondertussen gewoon ‘gebonden’ is met een roux van bloem. Gelukkig heeft Schär een handige website ontwikkeld: Glutenfree Roads! Zo weet je onderweg altijd welke supermarkten, hotels en restaurants een glutenvrij assortiment hebben.

Tot slot

Maar goed, kruisbesmetting kan thuis ook ontstaan als manlief een normale boterham smeert en zijn mes vol gluten in mijn chocopasta steekt. Het is daarom belangrijk om met je omgeving te praten en bij hen aan te geven wat jouw voorkeuren zijn en waar zij eventueel rekening mee kunnen houden om jou te helpen.

Ik hoop dat jullie dit een leuke glutenvrije quiz vinden? Deel hem gerust met mensen die hier nog een beetje van kunnen opsteken.

En om een van jullie lekker te verwennen met glutenvrije producten heeft Schär een goodiebag samengesteld voor een giveaway!! Doe je mee?

Groetjes, Betty


Inhoud giveaway:
Een aantal Schär goodies zoals: Wraps, Meesterbakker Vital, Mix It, Fette Crocanti Dunkel, Cracker Rosemarino en Mehrkornbroodjes, Digestive biscuits.

Hoe doe je mee?

Laat een reactie achter, onder aan deze pagina en deel daarbij jouw grappige\most awkward “oh eet jij glutenvrij’ moment. Vergeet svp niet een geldig e-mailadres in te vullen, anders kan ik geen contact met je opnemen.

En als je dit bericht deelt via Facebook of Instagram ( @bettyskitchenNL ) dan vind ik dat erg lief!!

Deze winactie loopt tot en met zondag 7 oktober 2018! De winnaar krijgt persoonlijk bericht en houd er rekening mee dat de prijs enkel wordt verzonden naar een afleveradres in Nederland.

Succes en groetjes Betty

*********************************

Deze winactie is afgelopen! Het goodiepakket is gewonnen door Doreen!

*********************************

Dit artikel betreft een samenwerking met Schar. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Een collega’s weten allemaal dat ik glutenvrij eet en de klachten die ik krijg van gluten (vergelijkbaar met buikgriep) Toch krijg ik regelmatig wat aangeboden wat ik niet mag; taart, koekjes enz omdat ze het zijn vergeten. Op een gegeven moment heb ik hier op geantwoord met de woorden; ‘ik krijg de schijt van jullie..’ We hebben er met z’n allen enorm om gelachen, maar tegenwoordig denken ze er wel vaker aan dat ik de dingen niet mag ??

  • Wat een leuke actie! Ik vind de reactie ‘Wat sneu dat je man nu ook glutenvrij eet’ hilarisch. Ik weet vrij zeker dat er weinig mannen zijn die s’avonds zo lekker eten.
    En de vraag: ‘springen die gluten dan over op glutenvrije producten?’ vind ik ook nog steeds leuk.

  • Meest bizarre dingen die ik heb gehoord omdat ik tarwe allergie heb en dus ook glutenvrij moet eten:
    *Als ik het nou goed voor je bak gaan de gluten er vast wel uit! Uhhhh Nope...
    *ahhhh je mag toch wel een keertje zondigen?! Is anders zo ongezellig ?
    *oh wauw is echt een trend aan het worden glutenvrij eten ?

    Zelf heel blij dat er tegenwoordig mooie alternatieven bestaan en je best een smakelijk brood kunt eten, pannenkoeken kan bakken en veel variatie kunt aanbrengen in het dieet.

  • Ik kreeg laatst de opmerking; je bent vroeger thuis zeker veels te beschermend opgevoed. Ik dacht? ja omdat je altijd zo moeilijk doet met eten. Okeejjj deze collega snapt het dus echt niet!

  • Een meisje bij onze dame eet glutenvrij en ik hebben er veel over geleerd en wat het mooiste was om een glimlach op haar gezicht te zien bij het kinderfeestje van onze dame dat zij alles mocht eten ipv niks...daar was de vraag maar je kan toch ook niet rekening er mee houden want tja dan kun je wel met alles rekening houden.. Pfff...moet er niet aandenken! Duur man....
    Nou met liefde gedaan en onze dochter en andere kindjes leerde schar kennen en proeven en vonden het zelf ook soms nog lekkerder

  • Mijn collegas weten dat ik sinds ruim een half jaar glutenvrij eet maar ze vergeten het soms nog wel eens. Een van mijn collegas was jarig geweest en zijn vrouw had drie taarten voor ons gebakken. Super lief van haar maar alles was met gluten.
    Hij vroeg welke taart ik wilde en ik gaf aan dat ik niet hoefde. Daarop vroeg hij of ik het zeker wist: ja..
    En daarna zei hij: wil je echt niet? Is speciaal voor jou gebakken!! Waarop een andere collega naast hem zei: er zitten gluten in, dat mag ze niet..
    Even later hoorde ik mijn collega nog verbaast tegen iemand anders zeggen: zitten hier gluten in dan?

    Als ik er aan terug denk moet ik er nog steeds heel hard om lachen, speciaal voor jouw gebakken!! Hahaha duidelijk niet! Het waren glutenbommen!

  • Ik hoef het pakket niet te winnen, want naast een glutenallergie heb ik ook een rijstallergie. Maar het meest awkward moment had ik dit jaar met Pinksteren. We zijn lid van een club en dat weekend is er altijd een lang clubweekend. Ik ga daar eigenlijk nooit naar toe want het regelen is veel werk. Maar een ander clublid zei dat ze daar heel goed met allergieën om gaan, dus het weekend voor Pinksteren een nachtje proefgeslapen. Tevoren gemaild met de vraag of ze iets voor mij als ontbijt konden regelen, met uitleg van wat ik heb en de opmerking van als het moeilijk/lastig is, laat het even weten, dan neem ik sommige dingen of alles zelf mee.
    Geen punt, ik kreeg later nog een mail met aanvullende vragen en komt goed. En het was ook goed. Geen brood, dat konden ze zo kort tevoren niet regelen, maar wel beschuit en crackers, vleeswaren, alles netjes apart.
    Dus Pinksteren durfden we aan. Ik hoefde me geen zorgen te maken, en dan zou er ook brood zijn.
    Kort tevoren nog even gemaild en nee, geen probleem, vorige week was het goed te gaan en hoefde niet te blijven vragen, want alles komt goed.
    Dus de eerste ochtend stond er niets apart of klaar. Mijn man ging vragen naar mijn ontbijt en er werd toen met een chagrijnige blik en zonder me aan te kijken het restje crackers van de week ervoor op het buffet gezet. En zonder me aan te kijken of wat te zeggen ging ze weer. Heb de crackers gegeten met een ei, want de rest vertrouwde ik niet.
    De dag erop waren de crackers op, dus ontbeten met gekookte eieren. Had niet vreselijk de behoefte om er wat van te zeggen, want het was kennelijk te veel gevraagd en ik ben niet heel goed met confrontaties. Baalde wel vreselijk omdat ik onvoldoende bij me had voor het hele weekend. De dag erop was de persoon die de week ervoor ochtenddienst had er en die had iets van het brood was niet goed geleverd, dus pas bij de nalevering was er brood. Die ochtend redelijk normaal kunnen eten. Uiteindelijk wat korting gehad op het verblijf vanwege het ontbijt.
    Waarna de eigenaresse (de dame van het chagrijnig wegzetten) nog wist op te merken dat mijn allergie wel niet zo erg zou zijn omdat ik niet heel moeilijk deed. Want de ouders van een kind met glutenallergie mailden en belden iedere dag tot de dag dat ze zouden komen eten en bleven erop hameren, want anders zou hun kind ziek worden en dus had ik geen allergie.
    Het woord vertrouwen is voor mij (ik ben o.a.. ook autist en loop tegen meer dingen aan) een trigger voor de reactie van laat maar zitten, als je dat zegt gaat het zeker weten fout. Iets te vaak de verzekering gehad dat dingen geregeld zijn en daarna gebagatelliseerd worden door iemand die geen last heeft van de gevolgen.

    • Ik wordt een beetje verdrietig als ik dit zo hoor ja. Het is een kleine moeite en het kan iemand zijn dag maken of breken. Zonde!

  • Zelf heb ik geen grappig of beschamend moment. Maar ik reageer omdat ik meedoe voor een meisje die ik ken die wel een coeliakie heeft en hoop haar te kunnen verrassen met dit pakket!

  • Mijn zus eet al sinds haar 2de (zo'n 22 jaar) glutenvrij. Door de jaren heen worden er steeds meer 'normale' producten ook glutenvrij beschikbaar en is er ook steeds duidelijker aangegeven op allerlei producten of het glutenvrij is. De leukste opmerking vond ik toen een vriendinnetje van mijn zusje opmerkte: Wauw kijk! Deze melk is glutenvrij, die mag jij dus ook hebben!
    Helemaal waar natuurlijk. Maar niet erg opmerkelijk :)

  • Iemand dacht dat mijn dochter van 3 jaar ivm de trend glutenvrij at! Ik heb haar met open mond aan staan kijken...

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

7 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago