Het kan jullie niet ontgaan zijn, maar deze maand staat in het teken van detoxen! En een goede juicer is dan een absolute must in de keuken! Wij testen daarom de Bosch MES4000 sapcentrifuge, oftewel de VitaJuice 4 Juicer.

Met deze krachtige juicer maak je in een handomdraai een flinke batch gezonde juices, voor je detoxkuur. Maar een juice is ook een goede manier om extra vitamines en mineralen binnen te krijgen!

Ik ben al een paar jaren fan van gezonde juices en smoothie. Niet alleen tijdens mijn detox dagen, maar ook als gezond tussendoortje of ter vervanging van een kopje koffie. Een juice is namelijk een uitstekende manier om vliegensvlug diverse groente en fruitsoorten binnen te krijgen, zonder dat je hier een half uur voor aan het kauwen  bent. En goed keukenapparatuur is dan beslist nooit weg!

De afgelopen jaren heb ik al diverse juicers in huis gehad en ben continue op zoek naar een betere variant of meer mogelijkheden, dus vandaag ga ik jullie wat meer vertellen over de Bosch MES4000 sapcentrifuge.

Bosch heeft een uitgebreid assortiment met keukenapparatuur, bovenal praktische items van prachtig, strak design en van goede kwaliteit. En na het uittesten van de Bosch SilentMixx Blender was ik dan ook zeer benieuwd naar deze juicer. Belangrijke kenmerken voor een goed juicer zijn een krachtige motor en een goed mes. Zodat je vliegensvlug het sap kunt onttrekken van groente en fruit. Je wilt immers ook zo min mogelijk zuurstof toe te voegen aan het process, want dit zorgt weer voor  vervliegen van mineralen en vitamines. De 1000 watt motor en keramisch mes zorgen hier exact voor. Je kunt dit ook afmeten aan de ‘droogheid’ van de afvalresten. Als je afvalbak een kurkdroge afscheiding heeft, dan betekent dit meer juice voor in je glas! Is dat niet het geval, dan wordt het hoog tijd je huidige juicer te vervangen door de Bosch MES4000 sapcentrifuge.

Een batch juices maken

Voor de rest zou ik je adviseren om een juicer aan te schaffen met een ruime opvangbak. Het is nogal een karwei om je sapcentrifuge schoon te maken, dat je beter een batch met juices kunt persen. Giet over in steriele (jam)potjes, deksel er op en bewaar in de vriezer. Gelukkig kun je met de Bosch MES4000 tot maar liefst 1.5 liter juice in een keer persen. En door die extra brede vulschacht (van 84 mm) ga je ook nog eens veel tijd besparen: want de meeste groente en fruitsoorten kunnen er hopla in een keer in.

Verschil tussen Juicer & Blender

Ik ben wel eens vaker gevraagd naar mijn persoonlijke voorkeur tussen juicen en blenden, maar dat verschilt echt per behoefte en moment. Een blender pureerd je fruit en/of groente. De vezels blijven behouden en je gooit niets weg. Je zult een smoothie, uit de blender, dan ook rustig en al kauwend naar binnen moeten werken en je lichaam moet flink aan de slag om dit te verteren. Een juice, daarentegen, bevat enkel de nutrienten uit groente of fruitsap. Schillen, vruchtvlees en dus ook veel vezels blijven achter in de afvalbak. Maar doordat je dus enkel het ‘sap’ drinkt, wordt dit wel supersnel opgenomen in de darmen en voel je dit effect direct. Vandaar dat ik juices vaak gebruik als alternatief voor koffie en dus voor letterlijk een snelle powershot. En ik bewaar mijn smoothies voor als ik juist lekker langzaam en uitgebreid wil ontbijten en dus lekker veel vezels binnen wil krijgen.

Op de website van fonQ.nl vind je dan ook een heel uitgebreid assortiment van Sapcentrifuges en juicers, van diverse merken, zodat je thuis lekker aan de slag kunt gaan met gezonde juices. En uiteraard vind je op deze website meer informatie en juice recepten terug.

Eindoordeel Bosch MES4000 Sapcentrifuge:

  • Mooi en prachtig design met aluminuim, RVS en zwart. Past werkelijk in elke keuken thuis.
  • De krachtige motor levert maar liefst 1000 watt.
  • Met 2 snelheden kun je ook zeer harde groente en fruit juicen.
  • Dankzij de brede vulschacht, hoef je de meeste ingredienten niet eens meer door te snijden.
  • De sapopvangbak is 1.5 liter. De afvalbak maar liefst 3 liter ! Zo kun je een flinke batch juices in een keer maken.
  • Deze juicer heeft een druppelstop, waardoor je ook niet meer zult knoeien.
  • De losse onderdelen zijn vaatwasserbestendig
  • De zuignappen zorgen ervoor dat het apparaat prima op zijn plek blijft staan.

  • Het geluidsniveau is bij een sapcentrifuge altijd heel hoog. Maar dat is dan ook het enige minpunt.

Verkoopinformatie:

  • Bosch MES4000 Sapcentrifuge (VitaJuice 4 Juicer)
  • Kleur: Aluminium/Zwart
  • Motor: 1000 Watt
  • Prijs:  € 229,-  (NU TIJDELIJK € 159,- )
  • o.a. te koop bij de webshop fonQ.nl

 

Deze review betreft een samenwerking met fonQ.nl . Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hoi Betina,

    Ik heb vandaag de juicer ontvangen en hij werkt super, eerste sapje is geperst :-)
    Maar even een vraagje. Jij schrijft dat je veel in een keer maakt maar waarin bewaar je het dan in de vriezer? In plastic of glazen flesjes / potjes?
    En gaat dit niet en koste van de kwaliteit van het sap?

    • Hi Brenda,

      ik heb een hele voorraad met lege jampotjes + deksels.
      Na het juicen meteen hierin overgieten en direct dichtschoeven en in de vriezer plaatsen.
      Je wilt natuurlijk niet dat het sap gaat 'oxideren'
      Tip van flip: doe de potjes niet te vol. Het sap zal tijdens het bevriezen uitzetten en straks knalt de dop er nog af. 1-2 vingerbreedtes overhouden dus svp.

      Succes en bovenal: drink smakelijk!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago