Gezondheid

5 redenen om vaker vis te eten

Vis staat helaas niet zo vaak op tafel bij het gemiddelde Nederlandse gezin. Erg jammer, want vis is juist ontzettend gezond! Het is rijk aan verschillende voedingsstoffen waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen. In dit artikel hebben we daarom 5 redenen om vaker vis te eten voor je op een rij gezet, inclusief heerlijke recepten.

5 redenen om vaker vis te eten

1: Lager risico op hart- en vaataandoeningen

Hart- en vaataandoeningen komen helaas enorm veel voor: ze zijn wereldwijd een van de meest voorkomende oorzaken van een vroegtijdige dood. Je eetpatroon heeft een grote invloed op het risico dat je te maken krijgt met problemen aan je hart en bloedvaten. Regelmatig vis eten helpt je om het risico te verkleinen.

Het positieve effect van vis op het hart en vaatstelsel is vele malen aangetoond in wetenschappelijke onderzoeken. Bijvoorbeeld een studie onder 40.000 mannen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Uit dit onderzoek bleek dat degenen die een of meerdere keren per week vis aten, 15% minder kans hadden op hartziektes.

2: Kleinere kans op diabetes type 1

Bij een auto-immuunziekte ziet je immuunsysteem je eigen lichaamscellen als ongewenste binnendringers. Je lichaam reageert dan door de lichaamscellen aan te vallen met antistoffen. Dit levert tal van klachten op.

Diabetes type 1 is hier een voorbeeld van. Het immuunsysteem valt hierbij de cellen aan die insuline produceren, waardoor je niet meer genoeg insuline kan aanmaken. Diverse onderzoeken linken het consumeren van omega 3-vetzuren en/of visolie aan een lager risico op diabetes type 1 bij kinderen.

Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat het vaker vis te eten kan helpen bij het verlagen van de kans op andere auto-immuunziektes, maar dit effect moet nog verder onderzocht worden.

3: Goede bron van vitamine D

Vitamine D is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Een tekort aan deze vitamine komt helaas regelmatig voor en kan onder andere zorgen voor:

  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Lagere botdichtheid
  • Pijnlijke gewrichten
  • Zwakker immuunsysteem
  • Verminderde opname van calcium

Qua voeding is vis een van de weinige goede bronnen van vitamine D. Een stuk regenboogforel van 100 gram bevat bijvoorbeeld al bijna de standaard dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram. *

*Voor diverse groepen, waaronder ouderen, zwangere vrouwen en mensen die weinig in de zon komen, geldt een hogere dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

4: Gezonde ogen

Slechtziendheid en blindheid bij ouderen wordt veelal veroorzaakt door maculadegeneratie, oftewel het achteruitgaan van de kwaliteit van een belangrijk deel van het netvlies.

Door vaker vis te eten kan dit helpen om het risico hierop te verkleinen. Uit een onderzoek dat in 2011 gepubliceerd werd bleek bijvoorbeeld dat regelmatig vis eten gelinkt kon worden aan een 42% lagere kans op maculadegeneratie bij vrouwen. Dit is waarschijnlijk te danken aan de omega 3-vetzuren uit vis.

5: Een betere nachtrust

Veel mensen slapen niet goed. Ze gaan op tijd naar bed, maar liggen vervolgens een (groot) deel van de nacht wakker. Een slechte nachtrust kan vele oorzaken hebben, zoals stress en licht van beeldschermen.

Een oorzaak die veel minder bekend is, is een tekort aan vitamine D. Vitamine D speelt namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van ons slaap-waakritme. Doordat vis veel vitamine D bevat, kan het helpen om je nachtrust te verbeteren.

Een goede nachtrust is essentieel tijdens het afvallen. Door goed en diep te slapen, heb je de volgende dag minder van het stresshormoon cortisol. Dit is van belang bij het verliezen van buikvet bij zowel mannen als vrouwen.

Zet wat vaker vis op tafel

5 goede redenen dus om eens wat vaker vis te eten. Vette vissoorten zijn de beste keuze. Deze bevatten namelijk meer omega 3-vetzuren en vitamine D, de voedingsstoffen die verantwoordelijk zijn voor veel van de gezondheidsvoordelen van vis. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld zalm, makreel, haring en sardines.  Check daarom ook deze heerlijke en gezonde recepten met vis en zet wat vaker vis op tafe! Tijdens de lunch maak je deze sandwich met avocado en zalm of ga voor een salade met vis, paprika en boontjes. En op vrijdag-visdag maak je deze knolselderijpuree met zeebaars, of ga je voor ‘blote billetjes in het gras’  stamppot met kabeljauw. Ga naar onze receptenindex voor nog veel meer recepten met vis!

Groeten, Charlotte (Puurfiguur.nl)

—————–

Bronnen: Virtanen JK, Mozaffarian D, Chiuve SE, Rimm EB, Am J Clin Nutr, 2008. Stene LC, Joner G, Norwegian Childhood Diabetes Study Group, Am J Clin Nutr, 2003. William G Christen, Debra A Schaumberg, Robert J Glynn, Julie E Buring, Arch Ophthalmol, 2011. Gominak SC, Stumpf WE, Med Hypotheses, 2012.

Foto’s: Diverse soorten vis, oogtest.

Charlotte

Charlotte is werkzaam bij PuurFiguur.nl . Het online platform met informatie over gezonder eten en afvallen. Boordevol tips van voedingsdeskundigen, voedingscoaches en gezondheidswetenschappers.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago