Gezondheid

10 redenen om kokosolie te gebruiken in de badkamer

Kokosolie is niet alleen heel geschikt voor in de keuken, maar is ook een 100% natuurlijk beauty product! Ja dat lees je goed! Op veel beautyblogs kwam ik dit heilige goedje al vaak genoeg tegen en kun je gewoon rechtstreeks uit de pot gebruiken. Het is in veel gevallen ook een veel goedkoper alternatief voor diverse maskers, creme’s en lotions en je hebt er vaak maar een heel klein beetje van benodig voor groots resultaat. Bij deze geef ik jullie 10 redenen om kokosolie te gebruiken in de badkamer!

Kokosolie is goed voor je hoofd/haar:

1. Haarmasker

Met name diegenen met (half)lang haar, hebben duidelijk veel baat bij een conditioner. Maar ben je, net als ik, geen fan van agressieve producten, dan wordt het tijd voor een natuurproduct. Kokosolie is dan ook heel goed te gebruiken als haarmasker. Was je haar gewoon met lauwwarm water. Knijp het vervolgens goed uit. Verdeel een lepel kokosolie in je handpalm en wrijf je handen kort door om op te warmen/smelten. Verdeel de kokosolie met name in je haarpunten en lengte. Steek het haar op en zet vast met een haarclip. Wikkel je hoofd vervolgens in met huishoud folie en laat minstens 1 uur intrekken. Mocht je eventueel een Turbie-Towel hebben, dan kun je dit ook gebruiken.  Spoel hierna de kokosolie goed uit met lauwwarm water en zet de douchebeurt eventueel voort met je shampoo en conditioner. Dit haarmasker is 1- 2 x per week prima toe te passen.

2. Haren verven met henna

Hier schreef ik al een aparte blogpost over. Voeg lekker wat kokosolie toe aan je bakje met henna en verdeel dit vervolgens door je haren. Het is niet schadelijk voor de kleurontwikkeling, maar geef wel een mooi, gevoed en glanzend resultaat.

Kokosolie voor je gezicht:

3. Make-up remover

Kokosolie is zo zacht, dat het prima te gebruiken is als make-up remover. Masseer met je vingertoppen een beetje kokosolie op je oogleden/wimpers en tot slot de rest van je gezicht. Neem een beetje af met een watje en zet je normale reinigings routine (met een facewash oid) gewoon voort. Ook waterproof mascara is vaak prima te verwijderen met kokosolie.

4. Nachtcreme

S’nachts is de ideale tijd om je huid te voeden, omdat je niet meer naar buiten hoeft. Gebruik daarom kokosolie als hydraterende nachtcreme. Het verstopt je porien namelijk niet, maar geeft wel een hele nacht rijke voeding af aan je huid. Een nachtcreme hier nog overheen smeren is tevens niet nodig, dus ook wat vriendelijker voor de portomonee?

Kokosolie is goed voor je huid:

5. Bodylotion

Gebruik kokosolie als bodylotion. Met een warme hand smeer je deze bodylotion heel eenvoudig in, want zelfs gestolde kokosolie smelt zo direct. Je huid blijft mooi soepel en elastisch. Ideaal voor in de winter! Maar in de zomermaanden geeft het een mooie shimmer op de benen, dus trek die rokjes maar gauw uit de kast! Er zijn zelfs dames die zweren dat kokosolie heeft geholpen tegen striae, na de zwangerschap. Het is in ieder geval het proberen waard!

6. Scheren en after-shave

Gebruik kokosolie als scheerolie. Niet alleen glijdt het mesje beter over je huid, maar het werkt ook verwachtend tegen roodheid, pijnlijke plekjes of wellicht sneetjes. En doordat het een natuurproduct is en geen toevoegingen bevat (zoals parfum), zal je huid ook minder snel ontsteken. Mijn man Dylan is al een paar jaar fan! En deze scheertip helpt natuurlijk ook bij de vrouwen.

7. Handen en Voeten

Dankzij de voedende eigenschappen is kokosolie aan te raden voor je ruwe en droge handen en/of voeten. Het maakt je huid superzacht, herstelt je nagelriemen en kan je kloven helpen helen. Gewoon voor het slapengaan de boel even licht inmasseren en niet meer met je geoliede voetjes uit bed hoor!

8. Massageolie

Wist je dat je kokosolie ook gewoon kunt gebruiken als massageolie? Dat doen ze in Thailand immers ook. De olie bevat verder geen parfum of alcohol en trekt ook niet meteen in. Je kunt voor de geur je olie even kort smelten in de magnetron en voeg zelf een paar druppels lavendel essence toe.  Zelfs voor de gevoelige huid is dit een prima massage olie.

9. After sun

Een door de zon verbrande huid is een geïrriteerde huid. Kokosolie herstelt de vochtbalans van je huid waardoor je gauw weer beter in je vel zit. Daarnaast heeft kokosolie ook een kalmerende werking op je huid.

Kokosolie om te detoxen:

10. Oil Pulling

Oil pulling is een detox voor je mond. Het zorgt er namelijk voor zorgt dat de stofwisseling geactiveerd wordt en zich zo verzet tegen gifstoffen. Voor de kuur moet je 1 eetlepel olie voor zo’ 15 á 20 minuten heen en weer laten bewegen in je mond, zonder door te slikken. De gifstoffen komen terecht in het speeksel (en zo dus ook in de olie), zodat ze je lichaam verlaten bij het uitspugen. Voor het oil pulling kan je ook gebuik maken van kokosolie, wat voor de meesten ook beter vol te houden is qua smaak dan een volle mond aan olijfolie! Het resultaat is een schone mond, goed doorbloed tandvlees en een vaak ook een betere adem!


Hoe dan ook, de badkamer mogelijkheden voor kokosolie zijn eindeloos! Weet jij nog een goede tip voor in de badkamer? Deel het met ons in de comments hieronder! En neem hier even een kijkje voor heerlijke recepten met kokos!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago