Categories: Persoonlijk

Stoppen met Roken met Nicotinell (deel 1)

(Sponsored) – Deze maand is het Stoptober en ik ga de rokers onder jullie een hart onder de riem steken. Ik zal eerlijk bekennen: De afgelopen 7 jaren heb ik gerookt. Op een paar detoxweken na, rookte ik 1/2 tot 1 heel pakje per dag. Maar ik kan jullie vertellen dat ik inmiddels definitief gestopt ben met roken. Dit heb ik niet alleen gedaan; ik ben gestopt met behulp van Nicotinell pleisters en kauwgom.*

En daar ga ik jullie de komende maand meer over vertellen. Succesverhalen moet je immers ook delen, want je weet maar nooit wie je kunt helpen met jouw ervaring. En dat is ook meteen het doel van Stoptober: Stoppen met roken doen we samen!

Motivatie stoppen met roken

Je kunt genoeg redenen bedenken om te stoppen met roken. Iedereen heeft zo zijn/haar eigen motivatie hiervoor. Maar dit zijn in ieder geval mijn 3 voornaamste redenen om definitief te stoppen met roken.

  1. Ik wil (weer) gezonder zijn en er beter uitzien.

Stoppen met roken heeft een positief effect op je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan minder gele tanden en nagels of een vale teint. Het brengt je bloeddruk weer omlaag en reguleert weer je ademhaling. De rokers onder jullie weten wat ik bedoel: je hebt momenteel waarschijnlijk fysiek minder energie en uithoudingsvermogen, als toen je niet rookte.  Door te stoppen met roken ga je gaandeweg gewoon meer verbeteringen merken aan je gezicht, je lijf en je algehele conditie. En geloof me, dat is momenteel ook echt nodig bij mij.

  1. Ik wil niet meer afhankelijk zijn.

Ik dacht altijd dat roken een gevoel van vrijheid gaf. Soms is een sigaretje roken het rustpunt in je dag en iets waar je gewoonweg de tijd voor neemt.  Maar niets is minder waar!  Een moment van rust en bezinning kun je ook nemen omdat je hier bewust voor kiest. Niet omdat we een rookverslaving hebben en afhankelijk zijn van de nicotine. Ik heb soms zelfs een lichte paniek- aanval gehad omdat ik ‘s avonds naar een feestje ging en nergens meer sigaretten kon kopen. Ik ben er zelfs 8 kilometer voor omgereden. Daar is toch niets bevrijdends aan!

  1. Ik wil niet meer mijn geld ‘oproken’.

Vraag je eens af hoeveel je jaarlijks eigenlijk oprookt. Ik denk dat je verbaasd zult staan over de hoeveelheid sigaretten en euro’s die je verbruikt hebt. Roken is letterlijk geld verbranden. Even een rekenvoorbeeld: het roken kost mij zo’n € 1.500,- per jaar. Dat is heel veel geld dat ik veel beter kan gebruiken voor andere leuke dingen, zoals een goede vakantie of eindelijk een nieuwe fiets.

Deze drie punten zijn voor mij een krachtige motivatie geworden, om definitief te stoppen met roken. Wil jij ook stoppen met roken? Schrijf voor jezelf dan op hoeveel je rookt en wat het stoppen met roken jou dus effectief kan opbrengen. En ga daar tijdens Stoptober gewoon jouw missie van maken.  Doordat je deze punten op papier zet, heb je altijd iets om op terug te vallen en blijf je jezelf gedurende het hele traject motiveren. En zo heb je de grootste kans op succes!

 

Hoe kan ik stoppen met roken?

Allereerst, begrijp je verslaving.

Je lichaam is verslaafd aan nicotine in sigaretten.  Maar begrijp dat een nicotineverslaving iets is om van af te kicken. De producten van Nicotinell* kunnen je hierbij dus helpen.

Soms komt je verslaving ook voort uit emotionele redenen. Maar eerlijk is eerlijk: hoe ‘lekker’  een sigaret op zo’n moment ook is: het roken lost het ’emotionele’ probleem niet op. Je zult hier dus op een andere manier moeten leren mee om te gaan.

Misschien houdt het roken ook verband met dingen die je dagelijks doet? Net zoals elke dag eten heel gewoon is, kun je het roken op den duur ook zo gaan zien. Wellicht hebben je ouders altijd (in huis) gerookt en hoort het inmiddels gewoon bij je levenswijze. Of het is zo gezellig om met je vrienden (tegenwoordig) voor de deur van de kroeg te staan. Misschien wordt je wel helemaal onrustig als je niets omhanden hebt. Maar dat hoeft dus helemaal niet. En ik praat uit ervaring. Vraag jezelf dus af waarom je rookt en hoe je dit wilt verbeteren voor jezelf. Je kunt hier zelfs professionele hulp bij zoeken.

Nicotinell pleisters, zuigtabletten en kauwgom

Het grootste probleem bij stoppen met roken, is om van je nicotineverslaving af te komen. Niet iedereen heeft de wilskracht om ‘ cold turkey’  te stoppen.  Maar zelfs dan nog kun je dagen lang last hebben van dat prangende gevoel, dat je smeekt om een sigaret te roken. En vervolgens ben je keer op keer ‘nee’ aan jezelf aan het verkopen.

Vergelijk het met het volgen van een dieet, waarbij je geen taart meer ‘mag’  eten van je dieet. Er komt een dag dat je gewoonweg door de knieën gaat en een stuk taart naar binnen schuift.

Door Nicotinell pleisters, zuigtabletten en kauwgom* te gebruiken, geef je je lichaam toch de hoeveelheid nicotine waar het zo om vraagt. Maar dan zonder de schadelijke rook en ‘gele vingers’ van het sigaretten roken.  Op die manier ga je het roken een stuk minder missen.

Voor je het weet bouw je ook je lichamelijke rookgewoontes af. En zonder een brandende sigaret in je hand, heb je letterlijk je handen vrij om andere leuke kansen in het leven aan te pakken.

Nicotine afbouwen

De pleisters van Nicotinell* werken volgens een fase doelstelling. Je begint met een sterkte die voor jou relevant is en die probeer je gedurende een periode van 3-4 weken uit. Vervolgens ga je een lichtere dosis pleisters opplakken en je nicotineaanlevering dus afbouwen. Nicotinell* helpt je te stoppen met roken. Nicotinell* niet langer dan 6 maanden gebruiken.

Maar met de hulpmiddelen van Nicotinell* doe je het in (kleine) stapjes, die beter vol te houden zijn. Nicotinell vergroot je slagingsksans om te stoppen met roken tot 70% ** . En dat maakte stoppen met roken,  voor mij persoonlijk, een stuk prettiger.

Maar die ervaringen ga ik de volgende keer met jullie delen, want uiteraard heb ik een dagboek bijgehouden.

Stoppen gaan we samen doen!

Groetjes, Betty

 

(Bron informatie quote**:  Stead LF, Perera R, Bullen C, Mant D., Hartmann-Boyce J., Cahill K., Lancaster T,, Nicotine replacement thereapy for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Review 2012, Issue 11)

(Bron Foto’s van mijzelf en Shutterstock: Dame met sigaretten, Hand met sigaret)

 

Dit artikel betreft een samenwerking met Nicotinell.  Lees hiervoor mijn disclaimer. 

Nicotinell (nicotine) is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken wanneer u jonger dan 18 of niet-roker bent. Bij hartproblemen, vraag advies aan uw huisarts. Nicotinell pleister niet gebruiken wanneer u een occasionele roker bent.  Novartis Consumer Health BV. a GSK Consumer Healthcare company P3NL 151 115 / KOAG 112-1015-1482.
.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago