Door Vincent Nijhof – Zaandam is een mooie stad,  rijk aan geschiedenis van de Walvisvaart, bekend om de molens en de typische Zaanse bouwstijl. Aangezien mijn vrouw uit Zaandam komt, heb ik een speciale band met deze stad. De stad is aardig aan verandering onderhevig, met vele nieuwe hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden. En de toeristen wijken steeds vaker uit naar Zaandam, in plaats van Amsterdam, door de lagere hotelprijzen. Zaandam ligt namelijk slecht op 10 minuten afstand van Amsterdam.

En gelukkig kun je in Zaandam ook heerlijk eten. En dat hoeft niet meteen traditionele Hollandsche pot te zijn. Het nieuwe Restaurant Erosa in Zaandam serveert hier al het goede uit de  Mediterrane keuken. 

Op vakantie naar Zuid Europa

Restaurant Erosa ligt aan het plein ‘De Dam’ in het hart van Zaandam. De felblauwe voordeur voert mij terug naar vakanties in Griekenland. En dat is niet voor niets, want eigenaar Kerem Aykilic heeft jarenlang bij Grieks Restaurant Kriti in Purmerend gewerkt. Die Griekse gastvrijheid heeft hij meegenomen naar Zaandam om Restaurant Erosa te beginnen. Bij binnenkomst valt de warme Mediterrane sfeer, evenals de handgeschilderde pittoreske schilderijen, waarbij ik mij een beetje op vakantie naar Zuid Europa waande. We werden vriendelijk ontvangen door Kerem en zijn chef kok Kostas. En deze twee heren brachten voor mij verschillende Zuid Europese landen bij elkaar aan een tafel.

Tapas en Mezedes

Kerem vertelde ons dat hij uit een echte slagers en restaurant familie komt,  waarbij zijn vader vroeger in Istanbul een top kok was. Hij is dus van jongs af aan bekend met Mezze. Dit zijn kleine gerechtjes uit de Mediterrane keuken, die je een beetje kunt vergelijken met de Spaanse tapas en Italiaanse antipasta). Door zijn werk ervaringen in het Griekse restaurant kreeg Kerem het idee om niet het zoveelste Griekse , Turkse of Spaanse tapas restaurant te beginnen, maar juist een Mediterraan restaurant, waarbij de gerechten op culinaire wijze worden bereid en gepresenteerd. Een multiculturele verzameling van lekker eten dus! De naam Erosa is overigens ook uniek, want het is een samenvoeging uit twee namen van goede vrienden van Kerem.

Dit eet je bij Restaurant Erosa in Zaandam:

1e Gang:

Door zijn verhaal kregen we toch wel trek en met een brede glimlach kregen we onze eerste gang geserveerd, Het was een combinatie  Ezme bestaande uit fijngehakte tomaten, munt, paprika, Peterselie en kruiden. Maar ook gemarineerde Spaanse olijven en Hummus.

Geserveerd met heerlijk vers brood.

2e Gang:

Het gerecht van de tweede gang was prachtige gedrapeerd en bestond uit Gamba’s met spies op een bedje van tomaten met dille en knoflookolie. Daarbij gegaarde groenten: zoals paprika, ui, spinazie en bos ui. Deze gang werd begeleidt met een volle hout gelagerde Chardonnay uit centraal Griekenland. Een perfecte combinatie met het eten!

3e Gang:

De derde gang was ook smullen geblazen: een mooie spinazie salade met geitenkaas, honing, pijnboompitten, oregano, dressing met azijn en kruiden. Hier werd een zachte Merlot uit Venetië Italië bij geserveerd en hier kun je mij altijd voor wakker maken!

4e Gang:

De vierde gang had de exotische naam Jaz Dolmasi en dat betekent ‘zomer vulling’. Ik proefde ook  zomer in het gerecht dat bestond uit een paprika uit de oven. Deze was gevuld met rijst, verse groenten, tomatenpuree, kruiden, munt, peterselie, paprikapoeder, olijfolie en pesto. Alle ingrediënten kwamen ook mooi in de jus naar voren, die onderop in het bord lag. Gewoon heerlijk!

5e Gang:

Het hoofd gerecht was een speciale combinatie Turkse en Griekse vleesgerechten. Dit keer geen wijn, maar Raki om de gang te begeleiden. Dit was voor ons een verrassing en in de eerste instantie vonden we dit opmerkelijk,  maar na het nuttigen van Sis Kebab (ossenhaas aan de spies), Souvlaki, Chirino (varkenshaas aan de spies) en Köfte (gekruid gehakt met tomatensaus),  kunnen we stellig zeggen dat dit voor herhaling vatbaar is.

6e Gang:

Aan het einde van de avond kregen we een sharing-dessert bestaande uit:  frambozen ijs, slagroom, chocolade saus, baklava, vers fruit, Griekse yoghurt met walnoot en honing. En hierbij een heerlijk zoete Griekse Samos dessertwijn. Een gang om je vingers bij af te likken!

 

  • Perfect gelegen aan een mooi plein, in het hart van Zaandam.
  • De kaart is ruim van keuze, dus er is voor ieder wat wils.
  • De gerechten zijn mooi opgemaakt en zeer goed op smaak gebracht.
  • Zeer vriendelijke en persoonlijke bediening. De chef-kok Kostas komt na afloop zelfs even vragen hoe je het vond.
  • De eigenaar heeft een duidelijke visie
  • Het tempo tussen de gangen is goed en hiernaar wordt ook netjes naar gevraagd. Dus wil je langer blijven zitten dan is dat geen probleem, maar in een rap tempo uitserveren omdat je een voorstelling moet halen is ook geen probleem. Gewoon even aangeven.
  • Doordat de keuken een verdieping lager is gelegen, heb je ook geen geur in je kleding hangen.

 

  • Het terras buiten kan beter belicht worden, voor nu is het een donkere aanblik.

Review:    Prijs: €     Eten: 8.5    Service: 9.0     Decor: 8.0    Totaal:  8.5

Restaurant Erosa
Dam 44b
1506 BG Zaandam
Telefoon: 075 – 6167 680
www.erosazaandam.nl
Tot de volgende keer! Gegroet, Vincent
Voor deze review was ik uitgenodigd door Restaurant Erosa, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op de disclaimer pagina.
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Aah, wat ziet al dat eten er héérlijk uit zeg! Vooral de derde gang lijkt me echt ontzettend lekker. Kan ook niet anders als groot liefhebber van geitenkaas haha!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago