Travel

Things to do in Newcastle (UK)

Vorige maand was ik op persreis naar Newcastle in Engeland. De stad is niet zo groot als wereldstad London, maar wel erg leuk en lekker! Het begint al met een overtocht per ferryboot en daarna heb je nog genoeg te zien en te doen in Newcastle.

Newcastle is een ideale weekendbreak en je kunt hier nog veel meer doen als alleen shoppen hoor! Ik neem jullie mee langs een aantal foodie hotspots in de stad en geef tips over things to do in Newcastle, darling!

~Newcastle upon Tyne~

Historisch Blackfriars

We trappen af in het hart van Newcastle: een historisch middelpunt van de stad is het van oudsher Newcastle kloostergemeenschap. De panden in het ‘Friars’ gebeid van de stad, dateren nog uit de 13e eeuw. Je vind hier tevens het Blackfriars restaurant (Friars Street) welke al vele prijzen in de wacht heeft gesleept.

Blackfriars is een restaurant met een Middeleeuwse inrichting: denk aan kroonluchters, banners, glas-in-lood ramen, maar ook grenzend aan een grote binnenplaats en een fantastische ‘Banqueting Hall’,  die veelal gebruikt wordt als trouwlocatie.  Een mooie plek om de citytrip door Newcastle te beginnen.

Chinatown & St. James Park

Verlaat vervolgens Blackfriars via Stowell Street en je loopt regelrecht het Chinatown van Newcastle in! En oh wat ruikt het hier heerlijk naar Chinees eten! Verken hier in rustig tempo de buurt en ga eens lekker dim sum eten. Het kroontje op de Chinese wijk is toch wel de 11 meter hoge toegangspoort. Je vindt deze vlak voor het voetbal stadion van Newcastle.

Voetballiefhebbers kunnen in Engeland hun hart ophalen en hier zelfs een voetbalwedstrijd bijwonen. Of het nu live in het St. James Park stadion zelf is, of vanaf een groot scherm in een van de vele Pubs die Newcastle rijk is. En echte voetballiefhebber moet minstens 1x in Engeland een wedstrijd hebben bijgewoond. DFDS Seaways heeft zelfs complete voetbalreizen samengesteld, inclusief reis per boot (vanaf IJmuiden) en toegang tot het stadion van o.a. Newcastle, Sunderland of zelfs Manchester United.

Grainger Market

Kruis vervolgens weer terug door Chinatown en je komt uit bij The Grainger Market (Grainger Street) . Dit is de grootste overdekte markt van Europa en bestaat al sinds 1835!

Het is een aaneenschakeling van overdekte halletjes, schattige boetiekjes en vooral veel delicatessen. Een mustsee als je in Newcastle bent. Aanrader: breng een bezoekje aan het schattige winkeltje van Pet Lamb Patisserie voor een kop koffie en wat lekkers!

The Boiler Shop Steamer & Craft Beer Calling

Elke eerste vrijdag en zaterdag van de maand vinden er festiviteiten plaats in The Boiler Shop (South Street, achter het centraal station). Een oude fabriekshal met torenhoge ramen, houten balken en veel baksteen. Een heerlijke vintage plek om lekker eten& drinken, foodtrucks, muziek, kunst en cultuur bij elkaar te brengen. Soms staat er zelfs 3000 man in de hal om deze  The Boiler Shop Steamer bij te wonen.

(bron foto: SimonesKitchen.nl)

Daarnaast worden er ook extra evenementen georganiseerd, zoals Craft Beer Calling. (Toevallig in het weekend dat ik in Newcastle was.) Het Craft Beer Calling is een heus bierfestival en kaarten vooraf reserveren is een aanrader. Bier & burgers (of het andere vele lekkers) zijn dan ook een uitstekende manier om het weekend in Newcastle door te brengen. Helaas zijn de data voor 2016 nog niet bekend, maar houd de website van Craft Beer Calling hiervoor in de gaten.

The Botanist

Hou je van de kleur groen, bomen, plantjes en tuinieren? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan The Botanist (Monument Mall) in Newcastle. Bij binnenkomst ontkom je niet om de torenhoge boom in het midden het voelt alsof je letterlijk eventjes een andere wereld in stapt. Veel hout, veel groen en het is er gigantisch groot, met meerdere zaaltjes en hoekjes waar je prima kunt ontsnappen aan de drukte van de stad.

(bron foto: TheBotanist.uk.com)

Neem de trap naar boven en kijk uit vanaf het dakterras over Newcastle. Bij de Botanist kun je heerlijk eten en schenken ze de lekkerste Gin-Tonics van de stad. Hier wordt je drankje rechtstreeks vanuit je gietertje in je plantenbak (=je glas) geschonken. The Botanist is een uniek en bijzonder plekje in Newcastle!

Fenwick – Food Halls

Het warenhuis Fenwick is te vergelijken met onze Bijenkorf. Je kunt er prima kleding etc. komen shoppen, maar een echte foodie brengt natuurlijk een bezoek aan de Food Hall van warenhuis Fenwick (39 Northumberland Street).

Hier scoor je typisch Engelse lekkernijen en merken, zoals Christmas Pudding, marmelade & chutneys, thee,  ingeblikte pompoen, Joe&Seph’s popcorn, wijn & bier, maar ook diverse verswaren zoals brood, taartjes, chocolade, worst en kazen. Hier moet je zeker even een boodschappentas komen vullen, alvorens je weer naar huis vertrekt.

Goed om te weten: De winkels zijn in Newcastle ook op zondag open! Op Northumberland Street vind je sowiezo leuke boetiekjes en bekende ketens, zoals ook Jamie’s Italian Restaurant en chocoladewalhalla Hotel Chocolat. Dit is de straat waar je letterlijk aan de ‘shop till you drop‘  gaat.

Grey Street

Vervolg je daarna de weg over Grey Street omlaag, richting de rivier, dan passeer je nog veel meer leuke barretjes en boetiekjes in Newcastle. En eenmaal bij de rivier aangekomen heb ik ook nog de volgende tips voor je:


~Quayside Newcastle~

The Great Brittish Cupcakery

Deze bakkerij is inmiddels een eigentijdse salon waar je heerlijke taarten en cupcakes kunt bestellen. Maar The Great Brittish Cupcakery (15 Queen Street) is ook de ultieme plek voor een Afternoon Tea in Newcastle!

In plaats van een lunch geniet je hier van een complete ‘Afternoon Tea’ toren met finger-sandwiches, scones, brownies en cupcakes. En laten we vooral deze complete-maaltijd-milkshakes met vanille, chocolade, cookies of salted karamel (met een brownie) niet vergeten! (Lees hier meer over de ‘Freakshake‘ )Dit is hemel op aarde!

Millenium Bridge & Baltic Centre

En om de nodige calorieen te verbranden, maken we nog even een wandeling over de promenade langs de rivier. Ook wel de Quayside genoemd.  En hier vind je ook de welkbekende Gateshead Millenium Bridge (Baltic Square, S Shore Road). Een prachtig staaltje bouwkunst die je naar de overkant brengt voor een andere bezienswaardigheid.

In een voormalige meel fabriek vind je nu het Baltic Centre (Baltic Square, N Shore Road): Een museum voor hedendaagse kunst! Bezoek dus o.a. de exposities. TIP: Neem de lift naar het glazen uitkijkplatform en geniet van een schitterende skyline uitzichten over Newcastle. Na afloop kun je nog coole items, kaarten, boeken en decoratie artikelen scoren in het souverniers winkeltje van het Baltic Centre.

The Cookhouse

Wandel daarna over de Millenium Bridge weer terug naar de overkant en vervolg de Quayside naar Ouse Street. In dit industriele stukje van de stad, kom je namelijk een waar verborgen juweeltje van Newcastle tegen. The Cookhouse (Ouse Street) is een ontbijt- & lunchroom, dat zich in een grote grijze shipping container bevind. Blogster Anna Hedworth kookt hier de lekkerste gerechten in haar open keuken en serveert deze met veel liefde en passie uit.

Alles is uiteraard homemade en afkomstig uit de buurt. The Cookhouse voelt intiem en huiselijk aan en dat is ook meteen de kracht van dit originele plekje. Terwijl het vuurtje knispert, is Anna de ideale gastvrouw en voel je je hier gewoon prima thuis. Niet voor niets is the Cookhouse afgelopen maand uitgeroepen tot een van de 25 leukste restaurants in de UK – door Time Magazine!


Overnachten in Newcastle

Zoals je kunt zien is Newcastle een veelzijdige stad voor een weekendje weg. Je vaart in slechts 16 uur van IJmuiden naar Newcastle met DFDS Seaways, dus je kunt bijvoorbeeld een 3- of 4 daagse mincruise boeken naar Newcastle.

En wil je graag extra overnachten in Newcastle, dan kan ik het boutique Hotel Indigo aanbevelen. De kamers zijn er prachtig, het is centraal gelegen en je bent voorzien van een heerlijk uitgebreid ontbijt, maar ook een hight tea of cocktails in de lobby. Marco Pierre White heeft er zelfs een grill restaurant geopend.

Een citytrip naar Newcastle is dus een aanrader voor echte foodies! Voor nog meer informatie en activiteiten in Newcastle ga je naar de website van Newcastle Gateshead.

En met dit gezegd is er toch echt een einde gekomen aan mijn favoriete things to do in Newcastle.  Zijn jullie wel eens in Newcastle geweest? En heb je nog meer leuke Newcastle tips ?Deel ze dan zeker met ons in de comments hieronder! 

Groetjes, Betty


 Deze citytrip werd mij aangeboden door DFDS Seaways  en Newcastle Gateshead, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een superuitgebreide post. Leuke tips. Ik vond Newcastle ook verrassend leuk en lekker :) Mooie foto van jou onderaan!

  • Ooh, ik ben echt verliefd op Engeland! Was enkele weken geleden nog in Londen. Dat Brits accent is toch zalig! Hoe origineel en leuk dat ze bij The Botanist een gietertje en bloempotjes gebruiken. Zo schattig :)

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago