Ik hou van eten, het liefst in zo veel mogelijk gangen, waarbij elk gerechtje een kunstwerk op zich is. Oh en bij elk gerecht wil ik ook wat nieuws of origineels proeven. In ieder geval iets wat ik thuis niet kan maken. Ik ben niet kritisch hoor. Echt niet..

Maar bij Restaurant De Saffraan in Amersfoort wordt deze droom dan ook meer dan waar. Ik neem jullie wederom mee het water op, bij een restaurant op sterrenniveau.

In een 100 jaar oude klipper, op het water, vind je restaurant De Saffraan in Amersfoort. Op loopafstand van het historische centrum van Amersfoort en om de hoek van het Mercure Hotel aan het Eemplein. Ik zeg dit niets voor niets, want als je de kans krijgt om hier te komen eten, dan moet je hem ook ten volle benutten. Inclusief bijbehorend wijnarrangement!

Je gaat letterlijk aan boord van het schip, maar van binnen is het zo mooi ingericht, dat dit eigenlijk allang geen schip meer te noemen is. De zee aan ruimte zal je doen verbazen en het zijn enkel nog de patrijspoorten die verraden waar je je op dit moment bevind. Het is er luxe en chique en tegelijk, en zit je er heerlijk op je gemak.  Vanaf onze tafel kijken wij rechtstreeks de keuken in en kan het voorpret al beginnen.

Het schip is letterlijk tweeen gedeeld en elke ruimte heeft zo zijn eigen unieke uitstraling. Maar het geeft je allemaal een modern, warm en comfortable gevoel. Met keurige en vlotte mensen in de bediening, kom je werkelijk niets te kort deze avond.

We maken ons hier op voor een heerlijk meergangen menu en die bordjes zijn net kleine kunstwerken. Het is duidelijk dat de keukenbrigade vol met jonge creatievelingen zit, die veel passie voor het eten en de opmaak ervan hebben. En de gangen blijven maar komen. Mag deze avond nooit meer eindigen? Ik wil hier niet meer weg namelijk. Dat dit restaurant een paar maanden geleden zijn Michelin ster is verloren, snap ik echt niets van! Het eten is (nog steeds) op top niveau!

Het enige nadeel is het prijskaartje. Restaurant De Saffraan stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, dus ik had er al even voor gespaard. En kreeg er gelukkig ook heel wat moois voor terug: Een culinaire ervaring aan boord van een prachtig ingericht schip. Kijk mee naar wat wij gegeten hebben:

Dit eet je bij Restaurant De Saffraan in Amersfoort:

Voorafje:

Uiteraard beginnen we dit avontuur met champagne en een eigen interpretatie van soepstengels: Krokantjes van zuurdesembrood, schorseneren en kroepoek van kaas.

Amuse gang:

Rolletje van sjalot en bieslookpuree,  Rode biet met geitenkaas en quinoa, picallily ijsje  met bloemkool

1e gang:

Makreel met een zoetzuur sausje en lavendel

2e gang:

Kalfstartaat van de bil met spekbocking (= gerookte haring)

3e gang:

Zalm met een saus van bospeen en haringkuit

4e gang:

Kabeljauwfilet met meloen en ‘blote billetjes in het gras’ (=witte bonen en snijboon)

5e gang:

Veluwse hert, koolrabi, gebrande venkel, bloemkool en saus van rode biet

6e gang:

Eendenlever, creme van chorizo en geitenkaas, snijboon en komkommer saus.

7e gang:

Dit was een extra gang: uiteraard een kaasplankje!

8e gang:

en maar liefst 2 verschillende toetjes! voor mij een creme van banaan, meringue, crumble en chocolade

En voor Dylan een koffie cakeje in de vorm van een Paaseiland beeld en passievrucht ijs.

Koffie + friandises:

Uiteraard nog een espresso en huisgemaakte friandises toe. Check die mini-madeleines!

 

  • Een prachtig ingericht restaurant, aan boord van een 100 jaar oude klipper.
  • Met deze Europeese keuken kun je allround genieten
  • De smaakcombinaties zijn zeer verfijnd, met mooie texturen. De smaken zijn puur en de bordjes zien er uit als kunstwerkjes.
  • Het dessert wordt door de kok zelf, aan tafel, gepresenteerd.
  • Restaurant de Saffraan had van 2009-2014 een Michelin ster in zijn bezit. En dat is niet voor niets!
  • Heerlijke wijnen die perfect bij de verschillende gangen passen. Mocht je 8 wijntjes bij 8 gangen teveel vinden, kun je ook altijd voor een ‘Bob-arrangement’  gaan (= halve glazen)
  • Attent personeel!
  • Op slechts 400 meter van het Mercure Hotel, dus ideaal als je van plan bent om een volledig wijnarrangement te nemen.
  • Budgettip: dit restaurant komt af en toe ook voorbij op Groupon!

 

  • De gangen lijken op het eerste gezicht wat aan de kleine kant. Maar door de hoeveelheid gangen en voldoende ‘pauzes’  tussendoor zit je aan het einde van de (lange) avond toch echt vol!
  • Als buiten de temperaturen oplopen, kan het binnen op het schip behoorlijk warm zijn. Maar ik heb ook al verhalen gehoord dat de tafels dan naar het bovendek (met uitzicht!) verhuizen.

Review:    Prijs: € €     Eten: 8.5    Service: 8.5     Decor: 9    Totaal:  8.7

Restaurant De Saffraan
Kleine Koppel 3 (Schip op het water)
3812 PG, Amersfoort
Telefoon: 033- 448 1753
https://desaffraan.nl
(Bron foto interieurs: website de saffraan)
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

    • Het is zeker een aanrader! En Amersfoort is een prachtige authentieke stad, dus maak er meteen een dagje uit van ;-)
      Groetjes, Betty

Share
Published by
Betina Oostveen

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

3 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago