Vorige maand was mijn echtgenoot jarig, maar een groot feest zat er dit jaar niet in natuurlijk. Dus besloot ik om hem te trakteren op een lunch bij ‘t Kalkoentje in Rhenen. Op een van de meest idyllische plekjes in Nederland die ik ken en waar ik jullie ook van op de hoogte moet stellen.

Restaurant ‘T Kalkoentje aan de Nederrijn

Ik roep het al jaren: de beste restaurants liggen soms een beetje verscholen, of moet je maar net van af weten! Tijdens een fotografie opdracht voor restaurant site The Fork stuitte ik op dit juweeltje in de provincie Utrecht. Slechts een half uurtje rijden vanuit Utrecht, maar zeker de trip meer dan waard. Ik reed namelijk een mooi stuk door de Utrechtse Heuvelrug op weg naar Rhenen. Daarnaast ligt Restaurant ‘t Kalkoentje aan de Nederrijn en heeft echt een van de meest geweldige terrassen van Nederland! Het niveau van de gerechten ligt hier heel hoog en de vermelding in de Gault Millau 2020 is dan ook geheel terecht!

Lees hier meer over The Fork Insider restaurants waar ik geweest ben.

Lunch en diner aan het water

Hoewel je binnen heerlijk op je gemak zit in een sfeervolle ambiance van een 16e eeuwse boerderij. Kun je hier in de zomermaanden heerlijk lunchen en diner op het terras of zelfs in de tuin. Een beetje beschut onder de boompjes, aan tafels gedekt met wit linnen en met een koele bries door je haren. Speciaal voor de verjaardag van manlief streken wij hier neer voor een overheerlijke 5 gangen lunch (!). Elke maand stelt Nico Klaver en zijn team namelijk een nieuw Menu Dégustation samen. Daarbij kies je uit 4, 5 of 6 gangen en dit kan dus zowel voor de lunch als voor het diner zijn. Omdat ik vorig jaar dus al een voorproefje kreeg wist ik dat ik dit jaar zeker terug zou komen met Dylan. Helaas iets later dan gedacht door een zekere pandemie, maar eenmaal aan tafel begreep manlief mijn liefde voor deze bijzondere plek ook helemaal!


Dit eet je bij ‘t Kalkoentje

Amuses

Terwijl wij ‘onder de boompjes’ vast bijkomen van het warme weer, worden er alvast een aantal ‘mondvermaakjes’, vers gebakken brood en boerenboter op tafel gezet. Ondertussen werpen we een blik op de menukaart en stellen ons menu samen.


1e gang

Soft shell crab – beukenzwam – sushi azijn – tempura – sperziebonen – curry – limoen – wakame – noedels.


2e gang

Dorade – kruidige tomaat – beurre blanc – risotto – venkel – chorizo.


3e gang

Boerenhoen – mousseline – lente ui – ganzenlever – karamel. Optioneel afgemaakt met vers geraspte truffel. Dit gerecht is een signatuur gerecht voor Restaurant ‘t Kalkoentje.


4e gang

Damhert – flensje – saus fameuze – prei – sojaboon. Leuk om te weten: bij ‘t Kalkoentje zijn ze liefhebber van zoveel mogelijk lokale ingrediënten. De damhert is afkomstig uit het Natuurgebied Willem III nog geen 500 meter verderop.


5e gang

Souffllé – vanille – aardbeien – basilicum – feestje.


Koffie & Friandises

Uiteraard sluiten wij deze zonnige middag af met koffie en friandises, zoals bijvoorbeeld huisgemaakte kletskoppen en fudge met grof zeezout. Wij zijn hier helemaal tot rust gekomen en laten met een beetje hartzeer een prachtige plek in Nederland weer achter ons. Tot een volgende keer!


Restaurant 't Kalkoentje
Utrechtsestraatweg 143
3911 TS Rhenen
The Netherlands
T: +31 (0)317 612 344
https://www.kalkoentje.nl
(maandag t\m zaterdag geopend voor lunch & diner)
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

17 uur ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

2 dagen ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

3 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

4 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago