Door Vincent Nijhof – Effe Anders is een begrip in Purmerend en omstreken. Het restaurant ligt aan de “Koemarkt” in het stadscentrum van Purmerend en is een echt familiebedrijf.

De warmte begint eigenlijk al bij de voordeur.  Als we bij Effe Anders aankomen zien we een mooie olijfboom staan en door de goede verlichting van de ingang hebben we meteen zin om naar binnen te gaan. 

Bij binnenkomst wordt je warm ontvangen door de gastheer Nick, terwijl de openhaard op de achtergrond heerlijk brand wordt je jas netjes aangenomen en naar de tafel begeleid.

Elegantie in het hart van Purmerend

Wat ons opviel is de warme en knusse sfeer die voor iedereen toegankelijk is. Restaurant Effe anders heeft de huiselijke sfeer van een Mediterrane woning,  met veel gezelligheid, mooie kasten vol met wijn. Er is zelfs een grote familietafel en het voelt zo heerlijk warm door het zachte licht in het restaurant.

Als alle tafels bezet zijn, dan kun je ook aan de bar dineren of alvast een drankje nuttigen tot er een tafel vrij is.

De keuze van de kaart is breed met een combinatie van klassieke gerechten uit de Franse en Spaanse keuken tot creatieve en verfijnde gerechten buiten de kaart om.

Het restaurant is goed bezet en het publiek is gemêleerd: van jonge stellen, gezinnen, zakenlieden en ouderen voelen zich op hun gemak. In de zomermaanden is het trouwens ook heerlijk vertoeven op het brede en verzorgde terras aan de Koemarkt: een historisch en centraal plein in Purmerend, waar vroeger de koeien rondliepen en er handel werd bedreven.

Van Vader op Zoons

De laatste jaren is, langzaam maar,  zeker de invloed van de nieuw generatie zichtbaar in het restaurant. Vanaf januari 2016 nemen Nick (gastheer) en Barry (Chef-kok) met trots het stokje over van hun vader Symon, die het restaurant vele jaren met zijn vrouw heeft gerund.

Barry en Nick zijn vanaf het begin af aan altijd betrokken geweest bij het restaurant. Leuk om te weten: Gewoon onderaan begonnen, met een bijbaantje als afwasser, later de middelbare hotelschool. Na een aantal jaar ervaring hebben opgedaan bij diverse andere horecabedrijven, zijn Barry & Nick fulltime aan het werk gegaan bij hun familie Restaurant Effe Anders.

De nieuwe visie van de twee zoons is heel duidelijk: vasthouden aan het concept van Effe Anders met vertrouwde klassieke gerechten op de kaart zoals de populaire Spaanse eend en nieuwe verfijnde gerechten buiten de kaart om zodat het voor jong en oud toegankelijk is.

Dit eet je bij Effe Anders in Purmerend:

Voorgerecht:

Het voorgerecht bestond uit een mooi opgediende gebakken langoustine, op een bedje van knolselderij. Met een lauw warme mayonaise van Langoustine, krokante zwezerik, pommes souffle en romanesko. Deze gang werd begeleidt met een witte Spaanse Granbazan Albarino uit 2013. Een perfecte combinatie!

Tussengerecht:

Rouleau van zeewolf met een vulling van scampi & reypenaer kaas, omwikkeld met spek. Geserveerd met romige venkel, violet artisjok, mini biet, donut van aardappel & saffraan en een mosterd jus.  Heel speciaal allemaal! Met daarbij een Boschendal Chardonnay 2014.

Hoofdgerecht:

Als hoofdgerecht kregen we een gegrilde runder ribeye met truffelboter, krokante uienringen en een mousse van Parmezaanse kaas. Hier werd een werkelijk prachtige Afrikaanse Southern Right Pinotage uit 2012. Gezien de omvang van de runder ribeye, was dit een riante portie.  

Er wordt bij deze gang normaal gesproken ook bijpassend garnituur geserveerd: zoals aardappels en andere groenten, maar deze hebben wij vriendelijk afgeslagen omdat we echt vol begonnen te zitten.

Nagerecht:

Een vanille crème brulee met een twist! Want na het nuttigen van de eerste hap,  kwam een smaaksensatie van typische kerstgeuren en smaken naar voren zoals vanille, ster anijs, chocolade en kruidnagel. Binnenin de creme zat gemarineerde ananas en een interieur van chocolade.

Later kwam de chef kok vertellen dat ze dit dessert waarschijnlijk ook met de kerst willen serveren. De heerlijk zoete dessertwijn Floraris Moscatel Oro paste er ook perfect bij. We sloegen de koffie over, aangezien we helemaal vol zaten.

 

  • Perfect gelegen aan een mooi plein, in het hartje van Purmerend
  • Ruime parkeermogelijkheden,
  • Een warme en romantische atmosfeer,
  • Toegankelijk voor jong en oud.
  • Verfijnde smaakcombinaties en mooi opgediend.
  • Enorme gastvrijheid van de gastheer, het personeel en de keukenbrigade.
  • Veel kennis van de bijpassende wijnen.
  • Mogelijkheid lunch op vrijdag t/m zondag.

 

  • Ruim op tijd reserveren want het restaurant is snel volgeboekt.
  • Betaald parkeren in de buurt, maar gelukkig is een bushalte en station nabij.

Review:    Prijs: €     Eten: 8.5    Service: 9.0     Decor: 8.5    Totaal:  8.7

Restaurant Eterij Effe Anders
Koemarkt 5
1441 DA Purmerend
Telefoon: 0299 – 404 696
www.eterijeffeanders.nl
Tot de volgende keer! Gegroet, Vincent
Voor deze review was ik uitgenodigd door Restaurant Effe Anders, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op de disclaimer pagina.
Vincent Nijhof

Fotograaf Reiziger Levensgenieter Foodblogger Creëert eigen werkelijkheid

View Comments

  • THIS RESTOIRANT IS ONE OFF THE BEST . I HAVE NEVER HSD A BAD MEAL THERE THE PEOPLE THAT SERVE YOU ARE FIRST CLASS THE FOOD IS OUT STENDING AND THE WINE LIST IS ENDLESS .

    ON A PERSONEL NOTE I HATE TO SEE SIMON AND HIS WIFE LEAVING US . I LIKE TO WISH THEME A GREAT LIFE WITH LOTS OF GOOD HEALTH AND HAPPINES GOD BLESS BEA

  • Leuke promo voor het restaurant, maar wat er aan ontbreekt is hoe het bereid is en hoe het gesmaakt heeft.
    Krijg meer de indruk dat het een vrienden dienst is ipv een FOODblog.
    Mis toch echt de mening en ervaring van het eten zelf.
    Ook de bereidingswijze etc ontbreekt.
    Jammer.

Recent Posts

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

20 uur ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

2 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

3 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago