Travel

Reisblog West USA – Dag 7: Arches NP

Onze eerste week in de States zit ter al weer op!! Maar gelukkig hebben we nog heel wat dagen te gaan. Op dit moment verblijven wij nog steeds op onze glamping van Moab under Canvas. En waar wij gisteren de Canyonlands NP zijn gaan bezoeken, doen wij vandaag juist Arches NP aan.

Ik vertelde jullie i al dat afgelopen nacht onze tent vol geregend was door het plotselinge noodweer in Moab. De camping manager vertelde ons vandaag dat dit vrij gewoon is in Moab en dat het op 1 en dezelfde dag zelfs 40 graden verschil in temperatuur kan opleveren. Mocht je dus deze kant op komen, neem dan zeker ook lange broeken en vesten mee. Ik was er gisterenavond erg blij mee, toen het zo afkoelde.

Breakfast at Denny’s

door alle tumult was ik tevens vergeten gisterenavond een bestelling te plaatsen voor het ontbijt (dit kan namelijk tot 21.00, de dag ervoor), dus dat betekent dat wij vandaag naar Moab rijden voor een ontbijt. Denny’s is dan de perfecte plek voor een Amerikaans ‘diner’ ontbijt.

En het is bij Denny’s precies zoals je in de films ziet. Je zit in een lederen booth, er komt een serveerster met een grote pot koffie langs, en ze serveren gebakken eieren, bacon, worstjes, omeletten, pancakes, wafels etc… Loopt het water je al in de mond? Mijn ontbijt bestond uit 2 eieren ‘sunny side up’, baconstrips, hash browns (aardappels) en 2 pancakes met syrup. En na het ontbijt is het wachten tot de regen weer wat opklaart.

Arches National Park

Op het moment dat wij blauwe lucht zien aankomen, springen wij in de auto en rijden direct naar Arches NP. Het is een gok, maar met slechts een paar uurtjes zon kun je gelukkig al heel wat zien van dit park. Het is namelijk niet zo groot. Net als bij de andere Nationale Parken:  Volg gewoon de hoofdweg en maak tussendoor stops bij plaatsen die je wilt bekijken of hiken.

(bron foto: Panoramio.com)

Door het noodweer van gisterenavond zijn bepaalde delen van het park ondergelopen en afgesloten, zodat men daar reparaties kan verrichten aan de wandelpaden. En dat is jammer, want ik had heel graag naar befaamde Delicate Arch willen lopen en dat kon nu dus niet.

The Petrified Dunes

De rit naar ‘boven’ naar Arches NP is prachtig en een van de eerste uitzichten leveren je de Petrified Dunes op, ofwel versteende duinen. Ik heb er op gestaan en ze zijn echt keihard. Ik probeer me te bedenken in welke film ik deze voorbij heb zien komen, maar kan er niet op komen. Mocht jij het weten, laat het me weten!

The Balancing Rock

Ook al zie je onderweg heel wat rotsblokken op de grond liggen, zo kom je af en toe nog eens een rotsblok in de lucht tegen. Zoals deze Balancing Rock.

Je kunt een zeer korte hike om de steen heen maken, en jezelf afvragen hoe hij toch zo mooi blijft liggen. Ik denk dat deze vroeg of laat ook nog wel een keer naar beneden komt. Zoals vele rotsen en bruggen het uiteindelijk gaan begeven onder erosie.

The Double Arch

Dit is toch wel mijn favoriete stop geweest in het hele park geweest. Het is een prachtig stukje om naartoe te wandelen, en het is niet ver van de parkeerplaats.

Voor iedereen een aanrader dus. En het komt ook vrijwel niet voor dat er twee van deze arches op een en dezelfde plek ontstaan.

North & South Window

Aan aand de andere kant van de parkeerplaats bij de Double Arch vind je een rotswand met gigantische gaten er in. Deze doen dan ook meer denken aan een rond raam waar je doorheen kunt kijken, vandaar ook de naam: Window . Het is een prachtig gegeven hoe deze gaten en bruggen zich vormen in een rots, puur door slijtage en erosie.

Hoe worden Arches gevormd?

Doordat deze gaten en bruggen zich door de decenia’s heen ontwikkelen en dus ook verder doorslijten, zullen ze op een gegeven moment zodanig uitgehold zijn, dat deze spontaan instorten. 40 jaar van nu kan het dus gerust zo zijn dat deze bogen en gaten er al helemaal niet meer zijn. Maar wees gerust, tijdens mijn hiken heb ik genoeg ‘beginnetjes’ gezien van nieuwe arches en windows in de maak, die tegen die tijd hun hoogtij zullen vieren.

Eten bij Devran’s

Na onze middag in Arches hebben wij beiden lekkere trek gekregen. Na een beetje rondvragen in Moab kregen wij van meerdere personen restaurant Devran’s aanbevolen. Met een Turkse keuken die menig Amerikaan al overtuigd zou hebben dat er wel degelijk kook- en smaaktalent in Utah is. Het werd ons duidelijk dat men daar een ander idee heeft bij de Turkse keuken, als waar wij hier mee zijn opgegroeid. Inmiddels is het restaurant gesloten, dus mochten jullie misschien een goede aanrader voor Moab hebben, dan hoor ik het graag!

Maar goed , eenmaal terug op de camping: knispert een open vuurtje, en aangezien het volle maan is ploffen wij hier ook bij neer. Vanavond is het laatste avondje slapen in Moab under Canvas, echt een aanrader als je naar Moab komt voor Arches NP en Canyonlands NP. Ik ga deze plek ontzettend missen, want wat is het hier magisch mooi.

p.s. je kunt hier de volledige Park Map van Arches NP bekijken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik kom iedere dag even kijken of er al een nieuw verslag staat en ik had nu geluk haha. Mooie plaatjes weer!! Jullie camping en tent zag er trouwens geweldig uit

    • Hi Marianne,
      dat is toevallig, en wat leuk dat je onze reis zo trouw volgt!
      Heb je zelf wellicht ook plannen om die kant op te gaan?
      Moab under canvas is echt een aanrader. En ook de minder luxe tenten en tipi's zagen er heel goed uit!
      Er is goed voor ons gezorgd, en dat staat ook voorop!
      Groetjes, Betty

      • Ja klopt,ik ga volgend jaar ook die kant op om een rondreis te maken. Dus jouw verslagen zijn leuk om te lezen maar ook leerzaam!
        Ik ga de tenten nog even verder opzoeken op internet. Veel plezier de komende (laatste) dagen!

  • Tijdens onze maand in het westen van Amerika zijn we ook naar Arches geweest. Prachtig park, bijzondere natuur! Ik heb er ook een blog over geschreven want ik zou het echt iedereen aanraden!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago