Door Vincent Nijhof – Op slechts 20 minuten rijden ligt voor mij het prachtige natuurgebied de Beemster. Het is sinds 1 december 1999 zelfs uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed! En hier vind je Poterne Restaurant.
Ik neem jullie mee naar een prachtig stukje Nederland voor een restaurant review:
Het gebied de Beemster is rond 1600 drooggelegd en heeft een bijzonder verkavelingspatroon. Onderweg naar het restaurant, valt mij op dat de tijd hier heeft stil gestaan. Je ziet robuuste stolpboerderijen, architectonische bijzondere dorpen, met mooie historische kerken, en dat in een typisch Noord-Hollands landschap.
Bij de afslag naar het restaurant konden we onze ogen niet afwenden van het prachtige 100 jaar oude Fort, dat een onderdeel was van de Stelling van Amsterdam. Kort na de tweede wereldoorlog heeft het Fort zelfs als gevangenis gediend. Nu herbergt het Fort Resort Beemster een luxe SPA met een wellness restaurant, een hotel EN het gastronomische Poterne Restaurant, waar wij dus vanavond gaan eten.
De schuifdeuren van het Fort gaan open en we lopen naar binnen. We voelen direct de historie van vroeger en vragen ons af hoe het 100 jaar geleden zou zijn geweest.
We werden vriendelijk ontvangen door gastvrouw Tessa die ons begeleidde naar een prachtige tafel tegenover de bar. In de buurt van de tafel stond een bak vol met ijs en flessen wijn. De verleiding was groot om alvast te kijken welke wijnen we bij de verschillende gerechten geserveerd zouden krijgen, maar gelukkig kon ik me bedwingen want de verrassing bleek later groot!
Het restaurant voelt romantisch aan, met perfecte belichting voor de gerechten. Buiten is het licht mooi gedempt en wat is de tafel mooi gedekt met damast servetten, glanzende glazen en een fles water met ijs en citroen. Het zijn de kleine accenten die het doen.
We kregen een aantal lekkere broodjes met olijfolie en boter en toen we vroegen of ze zelf het brood maakten kregen we een leuk verhaal te horen van gastvrouw Tessa. De broodjes waren niet zelf gemaakt, maar ze hadden wel ander brood wat alleen in het weekend verkrijgbaar is en door ‘de jongetjes’ wordt gemaakt.
We vroegen ons af: wie zijn de jongetjes? Het zijn twee jongen van 13, die in het weekend zelf biologisch brood bakken voor restaurant Poterne en de SPA. De overige dagen maken ze ook gebruik van biologisch brood uit de Beemsterstreek, zoals veel andere verse producten uit de streek.
Het enthousiasme van gastvrouw Tessa was groot en ze ging meteen het brood halen om ons te laten proeven en ik moet zeggen dat het heel zacht en boterig smaakte!.
Vanuit de keuken kwam de Chef kok Paul de Graaf zich voorstellen en vertelde dat men in Poterne Restaurant veel werkt met seizoensgebonden en authentieke recepten, maar bovenal pure ingrediënten.
We kregen de eerste amuse geserveerd wat bestond uit krokante schorseneren met crème van vadouvan begeleidt met een heerlijk glas prosecco superiore van het Italiaanse wijnhuis Drusian.
De tweede amuse volgde precies op tijd want onze heerlijke Prosecco was alweer halfvol en had de ingrediënten van coquille met prei en schaaldierensaus.
Toen we de eerste gang kregen moest ik denken aan een voorval van mijn jeugd waarbij ik samen met mijn vader en buurman Snoekbaars gingen vissen. We kregen een gerecht met Snoekbaars met Lardo di Collonata, winterpostelein en saffraan geserveerd met een mooie witte Franse wijn uit de Languedoc.
De tweede gang was ook en visgerecht met als basis Grietfilet in combinatie met een stamppotje olijf & kappertjes en meiraap wederom geserveerd met een werkelijk prachtige Chablis.
Het derde gerecht was de verassing van de avond toen we vernamen dat we spare ribs als gerecht kregen. De beelden van kluivende mensen gingen al door onze hoofden heen maar gelukkig was het gerecht qua opmaak en smaak helemaal hoofd gerecht waardig. We kregen Iberico spare ribs vlees met witlof, truffel en ui. De Zinfandel wijn, van een Italiaanse familie, trouwens paste perfect bij dit gerecht. Dit gerecht is trouwens net op de kaart gezet.
Het hoofdgerecht kwam chef-kok Paul zelf serveren en was gedrapeerd als een schilderij met veel mooie kleuren en smaaksensaties. De lokale ingrediënten bestonden onder andere uit een Beemster geschoten eend (kijk uit voor de kogeltjes zei Paul, gelukkig geen last van gehad), rode kool, bloedworst en appel. De Spaanse Garnacha wijn, die bij dit gerecht werd geschonken, is een speciale vermelding waard. Met lekker veel rood fruit en een zwarte peper nasmaak en bood genoeg kracht voor bij de eend.
Na dit gerecht kwam Tessa enthousiast langs om ons iets speciaals te laten proeven voordat we de twee (!) nagerechten kregen. We kregen spontaan een speciaal glas met Prosecco en een Hibiscus bloem met siroop. De bubbels zorgde ervoor dat de bloem lichtjes bewoog in het glas. Heel speciaal om te zien.
Het eerste nagerecht bestond uit een kaasplateau met veel lokale kazen uit de regio en een opmerkelijke dessert wijn van een blend van 1/3 cognac en zoete witte wijn.
Het tweede nagerecht was een goede afsluiter van een mooie romantische en culinaire avond die we niet snel zullen vergeten en was een combinatie van krokant, crème, roomijs, gekonfijte citroen en witte chocomousse begeleid met een zachte Schotse dessertwijn.
Na al dit lekkers kregen we ook nog koffie met friandises aangeboden, maar hiervoor hebben we vriendelijk bedankt, aangezien we verzadigd waren.
Review: Prijs: €€ Eten: 8.5 Service: 8.0 Decor: 9.0 Totaal: 8.5
Poterne Restaurant Nekkerweg 24 1461 LC Zuidoostbeemster Telefoon: 0299 – 682 200 www.FortResortBeemster.nl Tot de volgende keer! Gegroet, Vincent
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…