Travel

Oostenrijkse keuken en specialiteiten

Afgelopen zomer was ik in Oostenrijk en daar ontdekte ik de heerlijke Oostenrijkse keuken. Natuurlijk was ik al bekend met goulashsoep en schnitzels, maar ik kwam erachter dat de Oostenrijkse keuken nog veel meer heerlijke specialiteiten kent.

De Oostenrijkse keuken is heel gevarieerd. Ik licht slechts een aantal specialiteiten uit die je ongetwijfeld op het menu zult tegenkomen als je Oostenrijk aandoet. Het viel me wel op dat er best wat invloeden zijn uit onder andere Duitse, Zwitserse en Hongaarse keuken. De Oostenrijkers hebben gerechten overgenomen en er een eigen twist aan gegeven.

Verwacht bij de Oostenrijkse keuken stevige maaltijden met veel koolhydraten en vetten. Dit is ideaal als je op wintersport bent, want door al die lichamelijke inspanning heb je wel behoefte aan een goed vullende maaltijd waar je weer even op vooruit kunt. Ik was echter in de zomer in Oostenrijk dus van wintersport geen sprake, maar wist je dat je in de zomer prachtig kunt wandelen en mountainbiken in de bergen? Echt een aanrader! En als je dit wat fanatiek aanpakt hoef je je niet schuldig te voelen na die stevige Oostenrijkse lekkernijen ;). Ben je nog op zoek naar een verblijf in Oostenrijk? Neem dan zeker even een kijkje bij deze vakantiewoningen van Interhome.

Oostenrijkse soep

Knödelsuppe

Te beginnen bij typische Oostenrijkse voorgerechten en dan specifiek soep. Ik ontdekte namelijk op dag 1 Knödelsuppe en dat was meteen favoriet. Dit is een heldere bouillon met een soort gebakken dumplings met spek of kaas. Ook heel geschikt als lunch!

Ook de Frittatensuppe is een aanrader. Dat is eveneens een heldere bouillon maar dan met reepjes eipannenkoek erin. En natuurlijke de welbekende Gulaschsuppe. Een stevige gebonden soep met rundvlees en groenten, veelal geserveerd met een broodje ernaast.

Gulaschsuppe

Lunch en hoofdgerechten

Käsespätzle

Ik hou zelf heel erg van warm en gevarieerd eten als lunch. In Oostenrijk bestelde ik dan ook geen broodje met beleg maar een soep of warm gerecht. De Oostenrijkse hoofdgerechten zijn veelal vleesgerechten, geserveerd met aardappels en groenten. Een typisch Oostenrijks vleesgerecht is Tafelspitz, dat is gekookt, mals rundvlees. Maar vaak kun je als diner ook de gerechten eten die als lunch worden geserveerd.

Bijvoorbeeld Käsespätzle. Spätzle is een soort pasta/noedels, in käsespätzle gegratineerd met kaas en gebakken uien eroverheen: mjam! Lekker als vullend lunchgerecht of als diner.

Ook ontdekte ik Tiroler Gröstl.: dat is aardapel Rosti met daaroverheen een uitsmijter. Dit gerecht wordt als Gröstl Pfanne geserveerd in het koekenpannetje waarin het bereid wordt.

En ook hier hoort natuurlijk de goulash, maar dan als hoofdgerecht. Geserveerd met bijvoorbeeld gebakken aardappels, rösti of eerder genoemde spätzle zoals ik kreeg. (TIP: Betty’s Goulash recept is ook een dikke aanrader!)

Niet te vergeten onder dit kopje is uiteraard de befaamde schnitzel. Geserveerd in allerlei soorten en maten, met of zonder sausje. In Nederland bedekt een schnitzel vaak maar een derde van het bord, maar in Oostenrijk moet je niet vreemd opkijken als je je bord niet eens meer onder de schnitzel ziet!

Oostenrijkse nagerechten

Er zijn twee typische Oostenrijkse nagerechten die ik jullie niet wil onthouden. De eerste is Kaiserschmarrn. Dit is een soort dikke gekarameliseerde pannenkoek in stukken gesneden, geserveerd met compôte of appelmoes en poedersuiker. Dit gerecht wordt overigens ook vaak als lunchgerecht op de kaart gezet.

Daarnaast de Apfelstrudel, deeggebak gevuld met appel en rozijntjes. Met daarbij warme vanillesaus en slagroom. Heerlijk als dessert, maar bijvoorbeeld ook als traktatie voor bij de koffie!

Typische Oostenrijkse drankjes

Als laatste wil ik nog een aantal typische Oostenrijkse drankje uitlichten. Ik ontdekte namelijk Almdudler, een soort kruidenlimonade met koolzuur. Het flesje op zich is al leuk: er staat een stelletje op in Oostenrijkse klederdracht.

Daarnaast zijn er voldoende alcoholische dranken te vinden in Oostenrijk. Niet alleen op het gebied van wijn, denk aan de Oostenrijkse Grüner Veltliner, Riesling en Blauer Zweigelt. Maar Oostenrijk kent ook een rijke biertraditie. Ik hou zelf erg van een Weizenbier op het terras. En dan specifiek een Hefeweizen: een wat troebel blondbiertje.

Niet te vergeten zijn natuurlijk schnapps. Likeurtjes in allerlei soorten en smaken. Niet alleen voor bij de apres ski, maar bijvoorbeeld ook voor na het diner. Kortom, niet alleen voor de prachtige Oostenrijkse bergen maar ook voor de heerlijke Oostenrijkse keuken en specialiteiten kom ik graag nog eens terug!

Ben jij wel eens in Oostenrijk op vakantie geweest en heb jij misschien ook een van deze gerechten of drankjes geproefd?

Liefs, Nanda


Dit artikel betreft een samenwerking met Interhome . Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

Recent Posts

Tex-Mex Burrito Bowl met gehakt en quinoa

De dinsdag wordt in de volksmond ook wel 'Taco Tuesday' genoemd. Verwijzend naar een makkelijke…

12 uur ago

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met…

1 dag ago

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even,…

4 dagen ago

Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…

5 dagen ago

20x Sinterklaas Recepten

Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…

1 week ago

Gevulde paprika met quinoa

Als Meatless Monday voor vandaag bedacht ik deze kleurrijke gevulde paprika met quinoa. Dit gerechtje…

1 week ago