Onlangs was ik een dagje gaan shoppen in Amersfoort en liep toen toevallig langs dit gezellige straatje. En besloot even te komen brunchen bij Juffrouw Jacoba, een heuse Crêperie in hartje Amersfoort.

Ik kon mij al niet bijna niet meer heugen wanneer ik voor het laatst naar een pannenkoeken restaurant in Nederland was geweest. Maar wist mij nog wel te herinneren dat ik ze vaak te middelmatig en te duur vond. Maar dat was omdat ik juffrouw Jacoba nog niet kende.

Crêpes en Croques!

Juffrouw Jacoba is zo’n leuk, klein en gezellig zaakje in de pittoreske binnenstad van Amersfoort. En weggestopt in een autoluwe straat, moet je eerlijk gezegd wel een beetje van het bestaan af weten. Maar voor diegenen die dol zijn op crêpes en croques zit je hier aan het juiste adres. In landen zoals Hongarije is het vrij normaal om even snel een pannenkoek te eten in een restaurant en ik vind dat dit in Nederland eigenlijk ook wel eens vaker moet kunnen. Maar dan moet er wel wat gedaan worden aan de kwaliteit en prijs.

 

Bij binnenkomst sta je regelrecht in de keuken van Juffrouw Jacoba en neem je daarna plaats aan tafel in de ‘woonkamer’. Zo voelt het althans. Verwacht geen hoogstaande culinaire kunstjes met de gerechten. Maar gewoon lekker basic comfortfood zoals crêpes, galettes, wentelteefjes en croques.

De Franse ‘galettes’ worden gemaakt van boekweitmeel (=glutenvrij!) en zijn ideaal voor de hartige trek. Maar er zijn ook boterzachte flensjes met zoet beleg gemaakt. Ben je meer een liefhebber van brood, dan laat je een heerlijk dikke en kazige tosti bereiden. Deze simpele ‘Croques’ waren grote favoriet van Dylan. Je proeft het al een beetje: Dit is typisch Frans, maar dan in hartje Amersfoort. En daarnaast is er ook gewoon goede koffie en taart te krijgen hoor.

Gezien de ligging, toegankelijke kaart en gunstige prijzen is de creperie van Juffrouw Jacoba populair bij lokale buurt bewoners. Je vind dan ook hele gezinnen, winkelende vriendinnenclubjes en verliefde stelletjes (zoals Dylan en ik) in de zaak. Het is er fijn, het is knus en het voelt er lekker huiselijk aan. Het is een heerlijk plekje om langzaam wakker te worden op de zondagmorgen, alsvorens je de stad Amersfoort in gaat voor een wandeling of middagje shoppen. Een aanrader dus!

Dit eet je bij Juffrouw Jacoba :

Galettes:

Bestel een overheerlijke Bretonse ‘Galette’. Dit zijn heerlijk dunne, knapperige boekweitpannenkoeken. En zijn ideaal met hartig beleg zoals kaas, ham en een gebakken ei!

Croques:

Bij Juffrouw Jacoba worden er ook nog eens tosti’s op authenthieke wijze gemaakt. Lekkere dikke mikken (= boterham), gebakken in boter!  Dylan genoot heerlijk van deze ‘Croque Monseigneur’ met ham en kaas.

Crêpes:

Als toetje nog een lekkere cappuccino en een Crêpe Salidou:  een flinterdunne pannenkoek van tarwemeel met Bretonse karamel. Zo zou ik elk weekend wel kunnen brunchen!

 

  • Echt een heerlijk fijn en sfeervolle creperie.
  • Het personeel is erg vriendelijk maar geeft je ook wat rust.
  • Je komt hier echt allerlei soorten mensen tegen, en het juist dit diverse publiek dat de sfeer ook meteen ongedwongen maakt.
  • De galettes zijn dus glutenvrije boekweitpannenkoeken, dus ook met een gevoelig buikje kun je hier terecht!
  • Er is een piepklein terras/balkon die uitmond op de binnenplaats. Dus in de zomer kun je nog buiten zitten ontbijten/brunchen/lunchen.
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding.

  • Je vind Juffrouw Jacoba in hartje Amersfoort in een autoluwe straat. Je zult dus echt moeten komen lopen.
  • Het is soms een beetje krap en rumoerig, maar dat past er ook wel weer bij.

Review:    Prijs: €      Eten: 7.5    Service: 7.5   Decor: 6.5    Totaal:  7.2

Juffrouw Jacoba (Crêperie)
Krankeledenstraat 6
3811 BN, Amersfoort
T: 033 – 285  5985
www.juffrouw-jacoba.nl
(open: woensdag-zondag van 11:00-19:00 uur)

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Share
Published by
Betina Oostveen

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago