Ik heb een aantal jaren in Nieuwegein gewoond, en dan in de gezellige wijk: Vreeswijk. Nabij de oude sluis, met prachtig uizicht op de Lek, of tijdens eens van de vele braderieën, ik vermaakt me hier altijd prima . En sinds een paar jaar staat hier ook een van mijn favoriete restaurants uit de regio Utrecht: Huis de Wiers aan de Wierselaan.

In het souterrain van Land Huys Wiers

De enige reden dat ik van het bestaansrecht van dit restaurant af weet, is omdat ik zelf dus een paar jaar aan de Wierselaan heb gewoond. Er is daar namelijk een nieuwe wijk gebouwd, naast de jachthaven, met kades en oud Hollandse huizen in nieuwe stijl. Landhuis Huys Wiers is hier ook opnieuw gebouwd tot een groot, zwart pakhuis. Maar onder de authentieke kruisgewelven, in het volledig gerestaureerde souterrain, is nu een hedendaags restaurant te vinden. De inrichting is heel modern: Lichte kleuren met veel beton en glas, maar afgewisseld met klassieke onderdelen zoals hout, bloemen en huiden.

(bron foto: huis de wiers)

Diversiteit en creativiteit

Elke twee maanden wordt de menukaart vernieuwd. En elke keer speelt er weer een ander product de hoofdrol: zo wordt er dus ook gewerkt met seizoensgebonden producten. Denk bijvoorbeeld aan een compleet asperge menu of een USA black Angus (steak) menu. De pure smaken, en verrassende combinaties, laten zien dat hier goed over nagedacht wordt in de keuken. En door het regelmatig wisselen van de kaart zul je hier ook niet zo gauw twee keer het zelfde eten. Alle gerechten zijn a la carte te bestellen, maar mijn advies is om een 4-gangen verrassingsmenu (vaste prijs) in thema te nemen. En neem hier (indien mogelijk) een wijnarrangement bij. Want het personeel weet uitstekend welke wijnen te serveren bij de gerechten.

Kijk mee naar wat ik gegeten heb bij Huis de Wiers

Huisgebakken broodjes met roomboter, en een amuse van rode biet gelei, mozarella mousse, kruiden vinegarette en gele bieten chips.

 

Paprika-tomatensoep met tartaar van makreel, octopus en ingelegde cherry tomaatjes.

 

Rode bieten risotto met hollandaise saus en walnootolie. Met 5 verschillende bereidingen van uien: witten uien meegebakken met de risotto, gestoomde prei, gekarameliseerde sjalot, ingelegde zilverui, en verse bieslook in de saus.

 

Kalfslende met gestoofde kalfswang, op een bedje van pastinaakpuree met schorseneren, rettich en taartjes van zoete aardappel.

 

Tarte tatin van banaan, gember ijs en witte chocolade mousse.

 

En voor mij een Hollands kaasplankje met een stukje kersenbrood en geserveerd met uien en chilli compote (je betaald hier een kleine toeslag voor op het menuprijs) .

 

 Uiteraard nemen wij nog koffie toe, met een assorti van kleine zoetigheden (meerprijs slechts 1 euro).

 

 

 

  • Prachtige inrichting in een voormalig landhuis. met mooie lichte kleuren en bijzondere lampen.
  • De kaart heeft een Frans tintje, maar is vrij open en mediteraans,
  • Zomers kun je ook eten of (after-work) borrelen op het buiten terras. Temidden van het groen of met uitzicht op de haven. Erg gezellig hier.
  • Goede wijnkaart.  Ook voor enkel een borrel ben je hier aan het juiste adres.
  • Een wandeling maken na het eten is hier ook aan te raden. Vreeswijk is een mooi stukje met de haven, of wandel even naar het ‘oude stadje’ verderop, met uitzicht op de lek. Heel pittoreske allemaal.
  • Gratis parkeren!

 

  • Doordat je in een gewelven kelder bevindt, kan het bij drukte een beetje roemoerig worden.
  • Het restaurant ligt vrij afgelegen, en ook niet in een stadscentrum. Neemt niet weg dat deze pal naast de A27 ligt, en goed te bereiken is met de auto.

 

Review:    Prijs: € €    Eten: 8.5    Service: 8.5     Decor: 8.5    Totaal:  

Huis de Wiers
Wiersedreef 3
3433 ZX, Nieuwegein
Telefoon: 030- 606 1322
www.huisdewiers.nl

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

3 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

4 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

6 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

7 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

2 weken ago