*******

Dit restaurant is inmiddels gesloten.

*******

Wij zijn weer op een mooi pareltje van een restaurant gestuit en wel in het pittoreske Edam! Bij het geheim stap je binnen in een familierestaurant waar je een complete verrassing van hoog niveau te wachten staat. Komen jullie mee het geheim ontsluieren?

De Gemeente Edam

Nederland heeft toch wat mooie steden op haar naam staan die puur en nostalgisch zijn, zo ook het mooie Edam. Een stad die samen met Volendam de gemeente Edam – Volendam vormt. Edam telt 7380 inwoners en lag oorspronkelijk gelegen aan het riedeltje de Ye –> Yedam. De plaats heeft een rijke geschiedenis, sinds 1230 werden de zeegaten afgedamd en goederen overgeladen en tol geheven.

 

Het werd een echte handelsplaats van scheepsbuis, haring visserij en kaashandel. Zo zie je via de mooie monumenten in het beschermde stadsdeel veel terug.  Wij maakten dan ook een fijne wandeling voor dat we onze buikjes flink mochten laten verwennen bij restaurant Het Geheim van Edam.

Binnen in restaurant Het Geheim van Edam

Hoewel de voorgevel en entree vrij kill overkomen, eenmaal binnen in restaurant Het Geheim van Edam is het warm, met een mix van sfeervolle tinten en materialen. De zachte fluwelen kuipstoelen nodigen je uit om je lekker te settelen. Heb je een  romantische date dan is een plek bij raam aan te raden, waar je een prachtig uitzicht hebt op het straat gebeuren. Maar ook als familie bijeenkomst zijn er lange gezellig aangeklede tafels bedekt met wit linnen, hier kun je kiezen om lekker op de zachte bank te zitten of in een comfortabele kuipstoel. De wijnrekken die zich in het midden bevinden zijn een ware blikvanger, net zoals de grote open keuken waar de keukenbrigade druk bezig is om de gasten culinair te verwennen.

Een fijne bijkomstigheid is dat boven de intieme tafels in het achterste gedeelte van het restaurant, geluidsdemping voor bijgeluiden hangt. Heel fijn als je een goed gesprek wilt houden, zonder afgeleid te worden door andere geluiden. En dus ook een fijn restaurant voor slechthorenden. Tevens valt het op dat het Geheim van Edam vrij breed is opgezet om goed toegankelijk te zijn voor zijn mindervaliden.

Nostalgische hotels in de nabijheid

Om ons heen genieten de andere gasten duidelijk zichtbaar van de ambiance en hun gerechten. Er hangt een ontspannen en relaxte sfeer. Het publiek is gevarieerd van jong tot oud, nationaal en internationaal, want ook de toerist heeft deze fijne plek inmiddels ontdekt. Met een aantal nostalgische hotels in de nabijheid kun je natuurlijk ook je avond perfect combineren en er echt een avondje (of weekend) uit van maken.

Samen een eigen restaurant starten

We werden vriendelijk ontvangen door mede eigenaar en chef-kok Dave Koning die ons vertelde hoe het allemaal begon. Zo’n  8,5 jaar geleden werkte hij als leerling kok bij Okura en snel daarna bij d’ Vijff Vlieghen. Zijn vader stelde voor om samen een eigen restaurant te starten.  Vader Henk is mede eigenaar van het Geheim van edam en Dave kookt er de sterren van de hemel in de keuken. Ze hadden een mooi, klein, oud grachtenpandje op het oog en zijn begonnen in een keuken van 5 vierkante meter, met 4 gaspitten en 25 zitplaatsen. Door het enorme succes van het Geheim van Edam moest het restaurant in een ruimer jasje verderop in de straat.

In december 2017 was het nieuwe openingsfeest en de dag daarna zaten we al helemaal vol. Met maximaal 76 couverts kunnen we veel meer gasten van ons ‘geheim’ laten genieten. Onze gasten lieten ons vaak de keus over de gerechten. Dit gebeurde steeds vaker en uiteindelijk hebben we de menukaart verscheurd en zo is uiteindelijk ons “geheime menu “ontstaan” Aldus Dave Koning

Plezier in het geheim van Edam

Vader Henk staat dan wel niet in de keuken, maar heeft een aardige vinger in de pap. Zo is hij altijd aanwezig in het restaurant, zorgt voor de zakelijke klanten en overige werkzaamheden rondom het bedrijf.  Maar ook door de goede chemie tussen Arjen Westenberg, reeds 4 jaar sommelier bij Het Geheim,  ontstaan er geweldige en spannende combinaties van gerechten. De klik is hier subliem te noemen. En zo zijn de drie musketiers geboren en runnen met veel plezier het Geheim van Edam. Maar iets zegt me dat dit plekje niet zo lang meer geheim zal blijven.


Dit eet & drink je bij Het Geheim van Edam

We kregen een huisaperitief Geheim van Edam met Bertsolari Vermut, Limoen/pomelosap en Tresor White on the Rocks Demi-Sec uit Spanje. Heerlijk, waarom hebben wij dit niet eerder geproefd? (!)

Aangezien wij vroeg hadden afgesproken (restaurant gaat al om 17.00 open) kregen we  heerlijke Flammkuchen met pulled pork, zoetzure groenten, barbecuesaus en bosui als starter. Lekker licht en knapperig!

Ons volgende gerecht was een overheerlijk soepje van broccoli en een schuim van Parmezaanse kaas, wat een warme binnenkomer!

Het volgende gerecht was net een fijn schilderij en gelukkig vertelde de bediening dat de stenen niet eetbaar zijn 😉
De krokante tortilla was gevuld met 5 spices geroosterde tonijn, gezoeten citroenmayonaise en een crumble van wasabinoot. Deze smaakt naar meer!

Wij houden van vegetarisch eten en waren daarom zo blij met deze beignets van knolselderij, wortelcouscous, krokant van pastinaak, little gem, baby mais, popcorn (!), Vadouvanolie (Indiaas geuren mengsel van specerijen, combinatie van sjalotje, uien en knoflook met daaraan toegevoegd een heleboel specerijen) en een reductie van rode biet. Echt ons ding en een smaaksensatie! Vegetarisch eten kan zo lekker zijn! Daarbij serveerde Arjen een Scheurebe ‘Der Wilde’, Wingut Wigand uit Franken, Duitsland die een beetje kruidig proefde met een tropische afdronk.

Daar kwam het volgende gerecht alweer en het opdienen van de soep is voor ons altijd weer een feestje! De soep van bospaddenstoelen, kaantjes van aardappel met bieslook emulsie. Het was speciaal om bij de soep een frisse 100% Chenin Blanc van wijnhuis Carte Turquois Brut Baumard uit de Loire, Frankrijk te krijgen met delicate aroma’s van citrusfruit en groenen appel met een hint van amandel in de finale. Normaal gesproken wordt er niet vaak wijn bij een soep geschonken. Deze combinatie was perfect!

Ons volgende gerecht was een zeebaarsfilet met gnocchi gebakken in salieboter met gestoorde spitskool, spinazie/amandel roomsaus. Daarbij werd wederom een heerlijke blend geschonken met Chenin Blanc, Roussanne, Verdelho, Voignier  van wijnhuis The Field Bled White uit Stellenbosch, Zuid Afrika met een neus van aroma’s limoen, bloemen, zeer rijpe appel en zacht frisse zuren. Hier komen wij voor terug!

Het hoofdgerecht was een vleessoort waar wij zelf niet gauw voor zouden kiezen maar dat maakt een verrassingsmenu zo spannend! Een goede chef weet op de gezichten van zijn gasten altijd een grote glimlach te toveren 😉 want de varkenswang op Oosterse wijze met een creme van barbecue gegaarde pompoen, krokante pompoen, gebakken artisjokhart en zwarte rijst is zeker een aanrader! Daarbij kregen we van Arjen een blend van Cabernet Sauvignio, Grenache, Temperanillo en Merlot van wijnhuis Mestizaje Tinto uit Valencia, Spanje.

Signature Dish!

De Signature dish van chef-kok Dave koning was voor ons het hoogtepunt van de avond en heeft van mij de naam “de toekomst” gekregen. Als dit de voorbode is wat er nog gaat komen op culinair gebied dan komt de eerste ster op de horizon snel dichterbij! De gebakken eendenlever met een korst van suikerbrood,  praline roomijs (!) met een dressing van walnoot, appel, limoen en Granny Smith was een ware smaaksensatie!

Als dessert genoten we van een mooi kunstwerkje van Cremeux van mango en passievrucht, limoenkaviaar, in sinaasappel gegaarde stoofpeer met een gel van Blue Curacao. spongecake van Matcha (!) en een crumble van yoghurt.  Wat een genot! Natuurlijk kwam Arjen hier weer een mooie zeer aromatische (dessert) wijn bij schenken met een blend van Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle van wijnhuis Chateau Simon, Sauternes, Frankrijk.

We sloten de avond af met (natuurlijk) een gin-tonic en laat Het Geheim van Edam nou zijn eigen gin-tonic hebben! Het recept is geheim maar Arjen wilde wel wat prijsgeven van de ingrediënten. De gin is geïnfuseerd met zwarte limoen, citroengras, 5 spices kruiden, rode peper en wordt geserveerd met Connaisseurs Tonic – East Imperial. Dit was de perfecte afsluiter van een prachtige culinaire reis! We hebben enigszins het geheim van Edam kunnen ontrafelen, maar gaan zeker terug om nog meer te ontdekken!

Groeten, Vincent


Review Het Geheim van Edam

  • Open keuken (houden we altijd van!).
  • Het restaurant kookt zoveel mogelijk met biologische en verantwoorde producten.
  • Ondanks het menu van de chef is het nog steeds mogelijk om a la carte te eten.
  • Mooie bar waar je ook aan kunt eten.
  • Interieur met diverse design materialen!
  • Kundige sommelier die precies weet hoe zijn zijn gasten een fijne avond kan bezorgen. Maar de bediening is sowiezo vriendelijk.
  • Enthousiaste chef-kok met mogelijk een Michelin ster op de horizon.
  • Prachtige locatie in een mooie oude historische stad
  • Goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer (15 minuten met o.a. bus 341 van Amsterdam CS)
  • Geschikt voor recepties en zakenevents.

  • Geen terras (door historische bestemming).
  • Tafelverlichting, blauw licht, kan storend zijn bij het waarnemen van de kunstwerken op je bord.
  • Entree buiten toont wat kil en steriel

Cijfers:    Prijs: €€    Eten: 9.0 +      Service: 8.5      Decor: 8.0     Totaal:  8.5

Het Geheim van Edam
Damplein 7
1135 BK, Edam
The Netherlands
https://geheimvanedam.nl/
7 dagen per week open vanaf 17.00 uur.

Voor deze review was ik uitgenodigd door Het Geheim, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.

Vincent Nijhof

Fotograaf Reiziger Levensgenieter Foodblogger Creëert eigen werkelijkheid

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago