Categories: Events

Foodswap: Hou vast dat vakantie gevoel!

Ik ben weer iets leuks op het spoor. Niet alleen voor mijzelf als foodblogger, maar ook voor jullie, althans, als je het leuk vind om een cadeaupakket vól heerlijke spulletjes te ontvangen. En zeg nou zelf, wie vindt dat NIET leuk?!?

Esmee van Es’ Factory kwam vorig jaar met een super leuk idee om te food-swappen! Daarbij stel je zelf een doos vol heerlijke en huisgemaakte producten samen, en deze stuur je naar iemand anders op. En diegene stuurt jou ook een box met zijn of haar producten. Je ruilt dus je etenswaren met een ander.  Als uitdaging bedenkt Esmee steeds een ander thema voor de food-swap, en geeft iedereen een set punten waar aan voldaan dient te worden. Niets moeilijks aan hoor, maar het houdt de ruil wel zo ‘eerlijk’ voor iedereen. Sindsdien hebben er al een  aantal foodswaps plaatsgevonden door heel Nederland, en afgelopen maand deed ik voor het eerst mee. En na een middag shoppen, bakken en knutselen kon mijn pakket de deur uit.

Het thema van deze keer was:  Hou vast dat vakantiegevoel! en dit waren de opdrachten die iedereen meekreeg:

Even voor de duidelijkheid: ik koos voor Italië als mijn favo vakantieland!

  1. Zoek drie lokale producten die gegeten kunnen worden: hiervoor ging ik langs bij Oil&Vinegar voor Italiaanse Olijfolie, cherrytomatensaus (voor bijv. door de pasta) en een zak risotto rijst.
  2. Koop een magazine/ kookboek uit het land waar je op vakantie bent. Zoek een recept eruit en stuur zo veel mogelijk ingrediënten mee: Ik kocht het tijdschrift: De Smaak van Italië en vond hierin een salade met artisjok. Hiervoor zond ik potten witte bonen en artisjokharten mee.
  3. Zoek iets dat niet eetbaar is, maar wel eten uitbeeld: Hiervoor had ik hele leuke servetten met citroen en sardientjes print gescoord.
  4. Zoet! Maar denk ook  om de houdbaarheid: Geheel in de Italiaanse stijl zond ik hiervoor een pak met bitterkoekjes mee. Lekker voor bij de koffie!
  5. Een recept uit je vakantieland. Je lievelings eten. Sluit minimaal 1 ingrediënt bij: Voor mij is dat de Pizza Margherita (voor het recept, klik hier), dus gingen er een pizza-mix van Molen de Vlijt, een blik gepelde tomaten en een blikje tomatenpuree mee in het pakket.
  6. Zoek een weblog/ site van je vakantiebestemming. Zoek een recept maak/ kook/ bak het en stuur het op: Hiervoor koos ik voor: Koken met Antoinette. En ik maakte haar Pesto Genovese. (uiteraard steriel bewaard).
  7. Vakantie maakt dorstig dus sluit iets bij dat je kunt drinken. Dus maakte ik een flesje limoncello met wodka, naar recept van Annabel Langein.

 

Mijn ‘swaptoffer’ werd Ashna uit Leiden, en ik kreeg van haar een fantastisch pakket terug, met als vakantieland-thema: Japan!

 Ik kreeg:

  1. Zoek drie lokale producten die gegeten kunnen worden: Japans gekruide pinda’s met octopus smaak (heel benieuwd!), Miso-soep en Daikon (ingemaakte rettich voor in de sushi, uit het vuistje of op een boterham met kaas – bedankt voor de tip!)
  2. Koop een magazine/ kookboek uit het land waar je op vakantie bent. Zoek een recept eruit en stuur zo veel mogelijk  ingrediënten mee: Ik kreeg een heus Japans kookboek, waaruit ik o.a een noodle gerecht kan koken: Ramen. Uiteraard kreeg ik de noodles er zelf ook bij, samen met 2 setjes eetstokjes! Erg leuk verpakt had zij deze.
  3. Zoek iets dat niet eetbaar is, maar wel eten uitbeeld: Hiervoor kreeg ik een decoratief stukje taart. Op ware grote en met slagroomtoef. Gezien het gewicht gebruik ik deze nu als ‘paperweight’ bovenop mijn stapel tijdschriften. Dan waaien die ook niet meer open/weg als het raam open staat.
  4. Zoet! Maar denk ook  om de houdbaarheid: Hello Panda koekjes en marshmallows met druivensmaak. Cool die verpakkingen met Japanse tekens en animaties.
  5. Een recept uit je vakantieland. Je lievelings eten. Sluit minimaal 1 ingrediënt bij: Voor Ashna is dit sushi! Dus ik kreeg een compleet sushipakket met sushi rijst, nori vellen, bamboematjes, rijstazijn en wasabi pasta. Dus mijn sushi avonturen lezen jullie binnenkort ook terug.
  6. Zoek een weblog/ site van je vakantiebestemming. Zoek een recept maak/ kook/ bak het en stuur het op: Ik weet niet van welke site het af komt, maar er zaten heerlijke groene thee koekjes met witte chocolade bij, en Daifuku (rijstmeel cakejes in een appelgroene kleur).
  7. Vakantie maakt dorstig dus sluit iets bij dat je kunt drinken. Dus kreeg ik fles sparkling Sakè voor bij de sushi!

Al met al, een geweldig pakket, met een hoop dingen die voor mij ook nieuw zijn! Mijn eerste kennismaking met de Foodswap is dus heel positief! En mocht je zelf een keertje mee willen doen, houd dan de website van Es’ Factory in de gaten, of volg via twitter: @FoodswapNL

Arigato (bedankt) en sayonara (tot ziens)!

 

 

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago