Events

Atelier Nespresso + lancering Prodigio koffiemachine

Een paar weken geleden kreeg vloog ik met Nespresso naar Berlijn. Tijdens het Atelier Nespresso werden journalisten uit heel Europa ontvangen en kreeg je een kijkje in de wondere wereld van Nespresso en uiteraard de mensen achter het merk.

Het Atelier Nespresso evenement stond uiteraard compleet in het teken van koffie en was ik bij de onthulling van de nieuwe PRODIGIO koffiemachine, die binnenkort op de markt verschijnt.

In het Atelier Nespresso

Een week lang werden er diverse workshops en proeverijen georganiseerd in hartje Berlijn. Fabrik 23 vormde het decor voor het Atelier Nespresso evenement. Een prachtig pand dat her en der gerestaureerd is en voorzien van moderne gemakken. Maar de vintage look maakt het compleet af. Een mooiere locatie kan ik mij in het hippe Berlijn niet voorstellen.

Hier maken we kennis met het team van Nespresso en beginnen de eerste masterclasses. Dat wordt dus heel veel koffie proeven vandaag! Zo laat een barista je zien hoe koffie gemaakt wordt  op de ‘ouderwetse’  manier. Het doel van Nespresso is immers om iedereen ter wereld koffie te kunnen laten zetten, zoals een echte barista dat zou doen. En daar helpen de Nespresso koffiemachines en koffiesoorten natuurlijk wel enorm bij.

Maar, net als bij wijn, maak het juiste glas alle verschil. Zo is het ook bij koffie. Je kunt dezelfde koffie, uit hetzelfde apparaat serveren, maar in twee compleet verschillende glazen, komt de koffie ook compleet anders tot zijn recht. Dit zagen we duidelijk terugkomen bij de de Nespresso REVEAL Collection koffie glazen, waar ik al eens eerder over schreef.

Nespresso PURE Collection

Tijdens het Atelier Nespresso schoof ik aan bij de ontwerpers van de nieuwe PURE Collectie. Er zit een mooie gedachte achter het ontwerp van de serie gemaakt van wit porselein. Zo komt de vorm van het vierkante Nespresso logo terug in de bodem van de kopjes en staat de bovenkant gelijk aan de vorm van de ronde koffie capsules. Prachtige mooi door zijn eenvoud. En aan de binnenkant van de kop zie je dat de bodem een ronde afwerking heeft, waardoor je makkelijk je lepeltje kunt rondroeren. Hier is over nagedacht!

De PURE Collection kopjes zijn dan ook ontworpen door de heren van Big-Game, die met de meest prachtige alledaagse concepten en praktische designs komen. Niet alleen op het gebied van koffie kopjes, maar ook voor interieur en huiselijke accessoires. En ik vond het fantastisch om even meegenomen te worden in hun ontwikkelingsproces. Als je ruim een jaar uittrekt om perfectie te bereiken en door ‘Trial & Error’ alle foutjes uit je design weet op te lossen, dan ben je goed bezig! Er zit in dit eenvoudig ogende kopje zoveel liefde en ontwikkeling, dat ik er nu met hele andere ogen naar kijk.

Duurzame Nespresso koffie

Naast dat ze hele lekkere koffie maken, zet Nespresso zich ook in voor een duurzame koffie ontwikkeling op de lange termijn. Sinds 2003 is het Nespresso AAA Sustainable Quality ™ Program opgezet, met drie belangrijke pijlers. 1) Kwaliteit – door de boeren te helpen om moderne  en duurzame landbouwtechnieken toe te passen. Dit komt allereerst ten goede aan de smaak van de koffie. 2) Duurzaamheid – om te voorkomen dat de bodem uitput en het milieu in gevaar komt. Maar hieronder valt ook een verbod op kinderarbeid. 3) Productiviteit – door het trainen en technisch ondersteunen van de boeren worden niet alleen kosten bespaard, maar is de productie ook groter. Daarbij investeert Nespresso ook in het verbeteren van infrastructuur, voor een gestroomlijnd productieproces.

En dat is ook meteen de verborgen kracht voor een merk als Nespresso. Zij nemen de boeren aan de hand en gaan bouwen aan een lange termijn relatie. Niet alleen zodat ze volgend jaar een mooie oogst of misschien zelfs een limited edition kunnen uitbrengen, maar dat er over 10 of 20 jaar ook nog steeds een mooie koffie samenwerking bestaat. Inmiddels bevat het Nespresso AAA Sustainable Quality ™ Program zo’n 63.000 deelnemende boeren die werken aan hun toekomst en ontwikkeling van specifieke Nespresso aroma’s en kwaliteit.

En dat brengt mij meteen bij de nieuwe limited edition koffies van dit moment: Dit jaar staan 2 compleet verschillende koffiesoorten tegenover elkaar, met elk hun eigen unieke verhaal.

UMUTIMA wa Lake Kivu

Deze espresso/lungo vind zijn oorsprong in Rwanda. UMUTIMA wa Lake Kivu betekent: ‘ uit het hart van het Kivumeer’ . Aan de dichtbevolkte oevers van het meer vind je een gemeenschap van koffietelers die keihard aan de weg timmeren om geweldige Oost-Afrikaanse koffie te produceren. En ook al worden de bessen met de hand geplukt, worden er hierna hele moderne en innovatieve oplossing gebruikt om de koffie verder te verwerken.

Allereerst is de espresso/lungo van UMUTIMA wa Lake Kivu gerijpt in het zonrijke Afrika, en daarna dus verder ontwikkeld met moderne technieken. Er wordt zelfs een split-roast techniek toegepast om meer fruitige smaken naar voren te laten komen. Maar daarnaast heeft elk kopje behoorlijk wat kracht door de andere helft die meer donker is gebrand.

TANIM de Chiapas

Deze espresso soort komt uit Mexico. TANIM de Chiapas betekent namelijk: ‘ Uit het hart van de Chiapas regio’ . Dit is een hoog gelegen en vulkanisch landschap. Hier wordt die vruchtbare grond ook gebruikt om bijvoorbeeld avocado’s en sinaasappels te telen. En dat heeft uiteraard ook invloed op de smaak van de geteelde koffie. De koffieboeren in deze regio werken juist volgens eeuwenoude ambachten en tradities.

De TANIM de Chiapas koffiebonen worden gerijpt in de schaduw van de bomen en juist een langere tijd op lagere temperaturen gebrand, om een zijdezachte intensiteit te creëren. Zo blijven de nootachtige tonen beschermd en doet deze koffie je het meeste denken aan geroosterd brood.

Hebben jullie deze limited editions toevallig al geproefd? Ik ben erg benieuwd welke jullie favoriet is!

PRODIGIO koffiemachine

Wist je dat Nespresso al 30 jaar koffiemachines maakt? Uiteraard kwamen alle modellen langs in de showroom van Atelier Nespresso, totdat mijn oog viel op een machine die ik nog niet eerder had mogen aanschouwen!

Komende maand lanceert Nespresso hun nieuwe PRODIGIO koffie machine. De eerste koffiemachine dit je via bluetooth ‘connect‘ met je mobiele Nespresso App en daarmee dus een stuk meer gebruiksgemak in huis haalt. Zo registreert de PRODIGIO hoeveel kopjes koffie je hebt gezet en hoeveel capsules je nog over hebt. En met een druk op de knop plaats je eenvoudig direct een nieuwe capsule bestelling bij Nespresso. Maar je krijgt ook een waarschuwing zodra het tijd is om je koffiemachine te ontkalken. En… kun je een kopje koffie zetten op afstand. 

S’ ochtends 3x je wekker snoozen is er niet meer bij, want tegenwoordig staat je kopje vers gezette koffie al voor je klaar. De PRODIGIO koffie machines zijn verkrijgbaar vanaf 7 maart 2016 en gaan € 199,- kosten. Er komt een uitvoering in het zilver en in het antraciet.

Wat vinden jullie van deze nieuwe koffie ontwikkelingen?

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago