Travel

Reisblog Boedapest: Boeda

Gisterenavond zijn wij laat aangekomen in Boedapest. Vandaag dus vroeg op, en op onze eerste dag brengen we een bezoek aan Boeda: het historische en culturele centrum van Boedapest.

Sziget

We beginnen onze tocht op de Margit hid (Margareth Brug) die langs het eiland Sziget voert (van het gelijknamige festival). Eenmaal de brug over naar Boeda stappen we op Tramlijn 4 naar Széna tér. Deze lijn voert je het centrum van Boeda in, en je kunt je vergapen aan de historische, (maar vaak vervallen), oude gebouwen.

Pannenkoeken

Eenmaal aangekomen op Széna tér steek je de straat over naar Hattyú Utca 16, omdat je bij Nagyi Palacsintázója heerlijk en goedkoop pannenkoeken kunt eten.

Dit piepkleine tentje serveert van s’ochtens vroeg tot s’avonds laat hartige en zoete pannenkoeken. Denk aan pannenkoeken met spinazie en kaas, of pannenkoeken met banaan en nutella of appel met poedersuiker. Prijzen varieeren van 180 Ft (€0.60) tot 700 Ft  (€2.35). Tevens zul je hier menig lokale bewoners zien binnenstappen voor een snelle pannenkoek.

De Burcht van Boeda

Zodra je weer buiten komt, neem je de eerste straat rechts: Fiáth Janos utca. Dit steile straatje brengt je rechtstreeks naar de poort van de Burcht en het historische centrum:

Vóórdat je de oversteek maakt naar Budda Hill Castle, moet je écht even stoppen bij Korona Káveház (koffie huis) aan Disz tér 16.

 

Naast het prachtige uitzicht op het kasteel serveert het vriendelijke personeel pittige koffie van het merk Segafredo en gebak. Wij namen de Hongaarse specialiteit: Dobos torta, een chocolade-creme laagjes taart met karamel bovenkant. Totaal hebben we 2300 Ft (€ 7,65) afgerekend voor 2 koffie en 2 stukken taart.

We verlaten Budda Castle Hill middels een (stenen) pad aan de zijkant van het kasteel, (deze bevind zich achter dit hek):

De Citadel

Eenmaal beneden nemen we Tramlijn 19 of 41 naar halte : Szent Gellert ter.  Hier begint onze steile klim, via zig-zaggende paden en trappen, omhoog naar de Citadel op Gellért Hegy.

Zwaar puffend boven aangekomen kunnen we echter genieten van het prachtige uitzicht over Boedapest. Loop een blokje om de Citadel, en om optimaal te genieten van het uitzicht ga je lunchen bij het Citadella Panorama Restaurant

De prijzen hier liggen gemiddeld wat hoger als in de rest van Boedapest, maar je betaald natuurlijk voor een A-locatie met een onbetaalbaar uitzicht!

Goulash en ganzenlever

Wij hebben niet geschroomd om enkel een Goulash soep en een starter van Foie Gras (ganzenlever paté) te bestellen, (we hebben immers al 3 x gegeten vandaag,) en waren rond de 6500 Ft ( €21.50) kwijt, inclusief frisdrank. Maar daar kreeg ik dan wel een kunstwerkje voor op mijn bord: Ganzenlever paté op een bedje van sla, met een soort spinazie-pesto en uiteraard wat brood. Foie Gras behoort ook tot een van de specialiteiten van de Hongaarse keuken, en moet je uiteraard minstens één keer hebben geproefd.

Tot zover de rondleiding en things to do in Boeda.

Groetjes,
Betty

==> Lees hier de blogpost over ons bezoek aan Pest.

==> Lees hier de travelpost over ons verblijf in Boedapest Ramada Resort & Aquaworld.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago