Door Vincent Nijhof – Op slechts 20 minuten rijden ligt voor mij het prachtige natuurgebied de Beemster. Het is sinds 1 december 1999 zelfs uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed! En hier vind je Poterne Restaurant.

Ik neem jullie mee naar een prachtig stukje Nederland voor een restaurant review:

Een bijzondere plek in de Beemster

Het gebied de Beemster is rond 1600 drooggelegd en heeft een bijzonder verkavelingspatroon.  Onderweg naar het restaurant, valt mij op dat de tijd hier heeft stil gestaan. Je ziet robuuste stolpboerderijen, architectonische bijzondere dorpen, met mooie historische kerken, en dat in een typisch Noord-Hollands landschap.

Bij de afslag naar het restaurant konden we onze ogen niet afwenden van het prachtige 100 jaar oude Fort, dat een onderdeel was van de Stelling van Amsterdam. Kort na de tweede wereldoorlog heeft het Fort zelfs als gevangenis gediend. Nu herbergt het Fort Resort Beemster een luxe SPA met een wellness restaurant, een hotel EN het gastronomische Poterne Restaurant, waar wij dus vanavond gaan eten.

De schuifdeuren van het Fort gaan open en we lopen naar binnen. We voelen direct de historie van vroeger en vragen ons af hoe het 100 jaar geleden zou zijn geweest.

We werden vriendelijk ontvangen door gastvrouw Tessa die ons begeleidde naar een prachtige tafel tegenover de bar. In de buurt van de tafel stond een bak vol met ijs en flessen wijn. De verleiding was groot om alvast te kijken welke wijnen we bij de verschillende gerechten geserveerd zouden krijgen, maar gelukkig kon ik me bedwingen want de verrassing bleek later groot!

Het restaurant voelt romantisch aan, met perfecte belichting voor de gerechten. Buiten is het licht mooi gedempt en wat is de tafel mooi gedekt met damast servetten, glanzende glazen en een fles water met ijs en citroen. Het zijn de kleine accenten die het doen.

De Jongetjes van het Brood

We kregen een aantal lekkere broodjes met olijfolie en boter en toen we vroegen of ze zelf het brood maakten kregen we een leuk verhaal te horen van gastvrouw Tessa. De broodjes waren niet zelf gemaakt, maar ze hadden wel ander brood wat alleen in het weekend verkrijgbaar is en door ‘de jongetjes’ wordt gemaakt.

We vroegen ons af: wie zijn de jongetjes? Het zijn twee jongen van 13, die in het weekend zelf biologisch brood bakken voor restaurant Poterne en de SPA. De overige dagen maken ze ook gebruik van biologisch brood uit de Beemsterstreek, zoals veel andere verse producten uit de streek.

Het enthousiasme van gastvrouw Tessa was groot en ze ging meteen het brood halen om ons te laten proeven en ik moet zeggen dat het heel zacht en boterig smaakte!.

Vanuit de keuken kwam de Chef kok Paul de Graaf zich voorstellen en vertelde dat men in Poterne Restaurant veel werkt met seizoensgebonden en authentieke recepten, maar bovenal pure ingrediënten.

 

 

Dit eet je bij Poterne Restaurant:

Amuses:

We kregen de eerste amuse geserveerd wat bestond uit krokante schorseneren met crème van vadouvan begeleidt met een heerlijk glas prosecco superiore van het Italiaanse wijnhuis Drusian.

De tweede amuse volgde precies op tijd want onze heerlijke Prosecco was alweer halfvol en had de ingrediënten van coquille met prei en schaaldierensaus.

1e gang:

Toen we de eerste gang kregen moest ik denken aan een voorval van mijn jeugd waarbij ik samen met mijn vader en buurman Snoekbaars gingen vissen. We kregen een gerecht met Snoekbaars met Lardo di Collonata, winterpostelein en saffraan geserveerd met een mooie witte Franse wijn uit de Languedoc.

2e gang:

De tweede gang was ook en visgerecht met als basis Grietfilet in combinatie met een stamppotje olijf & kappertjes en meiraap wederom geserveerd met een werkelijk prachtige Chablis.

3e gang:

Het derde gerecht was de verassing van de avond toen we vernamen dat we spare ribs als gerecht kregen. De beelden van kluivende mensen gingen al door onze hoofden heen maar gelukkig was het gerecht qua opmaak en smaak helemaal hoofd gerecht waardig. We kregen Iberico spare ribs vlees met witlof, truffel en ui. De Zinfandel wijn, van een Italiaanse familie, trouwens paste perfect bij dit gerecht. Dit gerecht is trouwens net op de kaart gezet.

4e gang:

Het hoofdgerecht kwam chef-kok Paul zelf serveren en was gedrapeerd als een schilderij met veel mooie kleuren en smaaksensaties.  De lokale ingrediënten bestonden onder andere uit een Beemster geschoten eend (kijk uit voor de kogeltjes zei Paul, gelukkig geen last van gehad), rode kool, bloedworst en appel.  De Spaanse Garnacha wijn, die bij dit gerecht werd geschonken, is een speciale vermelding waard. Met lekker veel rood fruit en een zwarte peper nasmaak en bood genoeg kracht voor bij de eend.

Spoom:

Na dit gerecht kwam Tessa enthousiast langs om ons iets speciaals te laten proeven voordat we de twee (!) nagerechten kregen.  We kregen spontaan een speciaal glas met Prosecco en een Hibiscus bloem met siroop. De bubbels zorgde ervoor dat de bloem lichtjes bewoog in het glas. Heel speciaal om te zien.

5e gang:

Het eerste nagerecht bestond uit een kaasplateau met veel lokale kazen uit de regio en een opmerkelijke dessert wijn van een blend van 1/3 cognac en zoete witte wijn.

6e gang:

Het tweede nagerecht was een goede afsluiter van een mooie romantische en culinaire avond die we niet snel zullen vergeten en was een combinatie van krokant, crème, roomijs, gekonfijte citroen en witte chocomousse begeleid met een zachte Schotse dessertwijn.

Na al dit lekkers kregen we ook nog koffie met friandises aangeboden, maar hiervoor hebben we vriendelijk bedankt, aangezien we verzadigd waren.

  • Gasten kunnen met of zonder spa gebruik terecht in het Poterne restaurant. Het restaurant staat er echt los van.
  • Romantische omgeving en eten in een Historisch Fort, welke behoort tot Unesco werelderfgoed.
  • Dichtbij gelegen bij historische dorpen en diverse uitwijkmogelijkheden zoals  Volendam, Zaandam, Oosthuizen, Purmerend, Midden en Zuidoost Beemster.
  • In de zomer heeft het restaurant een mooi (Ibiza) lounge terras.
  • Het Fort Resort Beemster herbergt verder een SPA en Hotel zodat je er een complete dag uit van kunt maken.
  • Persoonlijke en vriendelijke bediening van gastvrouw en chef-kok.
  • Binnenkort gaat het restaurant haar eigen water bottelen en verkopen en serveren.
  • Trouwzaal aanwezig die ook geschikt is voor feesten, partijen en bedrijfsfeesten
  • Het restaurant is 7 dagen per week open en je kunt er gratis parkeren.

  • Restaurant heeft geen eigen website. Je kunt terecht op de website van Fort Resort Beemster en hierdoor ontstaat onduidelijk of het restaurant nou wel of niet bij de SPA hoort.
  • Gevaar aanwezig dat het Poterne restaurant tussen wal en schip belandt, omdat de SPA ook een restaurant heeft.  De keukens zijn onderling verbonden met elkaar.

 

Review:    Prijs: €€     Eten: 8.5    Service: 8.0     Decor: 9.0    Totaal:  8.5

Poterne Restaurant
Nekkerweg 24
1461 LC Zuidoostbeemster
Telefoon: 0299 – 682 200
www.FortResortBeemster.nl
Tot de volgende keer! Gegroet, Vincent
Voor deze review was ik uitgenodigd door Poterne Restaurant, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op de disclaimer pagina.

 

Vincent Nijhof

Fotograaf Reiziger Levensgenieter Foodblogger Creëert eigen werkelijkheid

Recent Posts

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

5 uur ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

3 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 weken ago