Mama & Kind

Laura’s Voedingsschema – baby 1 jaar oud

Als je baby 1 jaar oud is, kunnen ze in principe met de pot mee eten. Hoe wij dat doen en waar je nog op moet letter vertel ik je aan de hand van Laura’s voedingsschema – 1 jaar oud.

Wat eet een baby van 1 jaar oud?

In principe ben je het eerste jaar van je kind bezig om deze van fles- of borstvoeding over te zetten naar steeds vaster voedsel. Vanaf de eerste proefhapjes, de eerste echte groente en fruit hapjes, tot steeds meer voeding in vastere vorm en misschien zelfs gewoon uit het vuistje mee laten eten. Het hoort bij de culinaire opvoeding van je kind. En geen dag is hetzelfde. Zelfs nu Laura ruim 15 maanden oud is, hebben wij wekelijks nog steeds vermakelijke momenten maar ook ergernissen aan tafel. Begrijp me niet verkeerd, het is een echte foodie in de dop en ze is dol op eten. Maar vanaf het moment dat ze 1 jaar oud werd, was het vooral eten waar zij op dat moment in zin had. En papa en mama konden zichzelf helemaal opvreten soms. Geen dag is hetzelfde. Waar zij gisteren volledig los ging op broodkorstjes en plakjes kaas, moet ze er vandaag niets van hebben. En eet ze 2 weken steevast een appel als tussendoortje, nu rent ze er hard voor weg terwijl ze ‘Nee’ gilt. Niets is zo veranderlijk als het weer en een kind. Maar dat is niet erg. Misschien heeft ze gewoonweg geen trek. En dan eet ze op een ander moment ineens dubbel zo veel. Ook niet erg.


Laura’s Voedingsschema –  1 jaar oud

07:00-08:00 uur – Ontbijt

Nu Laura lekker met de pot mee eet, geven we haar eten dat zoveel mogelijk op ons eigen eten lijkt. Dus zitten wij aan de havermoutpap, dan eet zij ook havermoutpap mee. Eten wij een broodje, dan krijgt de baby dat ook. Dus een volkoren boterham , met een dun laagje boter en smeerkaas of vruchtenspread (jam). Voor erbij een kopje thee.  Ook als ze ‘s ochtends een keer wat minder eet.

10:30 uur – Tussendoortje

Vaak is dit een stukje fruit. En als ze lekker aan het spelen is,  leg ik dikwijls een klein bakje met rozijntjes of gedroogde abrikozenblokjes op tafel neer. Als ze dan tussendoor wat wil snacken, dan maar liever zo. Omdat ik veelal thuis werk is dit voor mij meestal de tijd voor een koffiepauze met bijvoorbeeld een koekjes of iets lekkers dat ik net heb gebakken voor een blogrecept. Dus dan nemen we daar een stukje van. Als we onderweg zijn heb ik vaak een knijpfruit in de tas zitten of een voorverpakte ontbijtkoek of liga. Een rijstwafel werkt ook nog steeds prima als tussendoortje.

11:00 – 11:30 uur

Nu Laura een jaar oud is, hebben we niet meer 2 dutjes op een dag, maar slechts nog 1 groot middagdutje. Dat is zo gegroeid de afgelopen maanden en werkt prima voor ons. Dus om elf uur maak ik 150 ml fles- of borstvoeding voor haar klaar en vul deze tot 200 ml aan met (warm) water. Hierna gaat Laura naar bed en slaapt 3-4 uurtjes achter elkaar.

15:00 – 16:00 – Lunch

Tijd voor een late lunch dus voor deze eenjarige baby. Voor de lunch eet ze 1-2 boterhammen. Soms met korst, soms zonder korst.. Het liefst belegd met bijvoorbeeld hummus, (smeer)kaas, smeerworst, plakjes kipfilet. Soms heeft ze van die buien dat ze de kaas van het brood trekt en alleen kaas eet. Het brood ligt dan vooral naast de stoel. Soms wil ze alleen hummus van een lepel. En voor hetzelfde geld pakt ze zelf een stukje brood en dipt deze in het kuipje smeerkaas. Het schijnt een fase te zijn, maar het is vooral eten zoals Laura dat wil. Voor erbij een bekertje roosvicee. Deze drinkbekers met rietje vinden wij erg handig (ook voor onderweg!)en Laura vooral erg leuk!

16:00 uur – Fruit.

Als tussendoortje krijgt Laura ook hier weer een stukje fruit. Soms is dat dus direct na de lunch. Soms is ze wat eerder wakker en zit er wat langer de tijd tussen. En soms heeft ze gewoon ronduit slecht gegeten voor de lunch. Kan gebeuren. Maar ze is dol op haar fruit en het is ook nog eens heerlijk gezond. Dus ongeacht hoe de rest van de dag was: ze krijgt haar fruitmoment.

18:00 – 19.00 uur – Diner

Laura eet gewoon mee met de pot. Vaak is dit dus gewoonweg 5-6 eetlepels van onze eigen avondmaal. En die maak ik dan dus wel zonder zout of rode peper. Ook in restaurants eet ze gewoon mee. Denk aan een bordje pasta, een enkele keer zelfs een frietje. En de ene avond gaat het eten gewoon beter dan de andere avond. Soms wil ze alleen gevoerd worden met een lepel. Soms wil ze alleen zelf de lepel vasthouden en dan eten. Dan wil ze ineens een dag die lepel niet meer zien en gooit hem steeds op de grond. Dan wordt het eten in hapklare stukjes voor haar neus gelegd en eet ze die uit het het vuistje. De ene dag eet ze alleen rode groente stukjes van haar bord, dus tomaat en paprika. De dag erna wil ze alleen maar de doperwtjes er tussenuit peuzelen. En een andere dag pikt ze steeds een stukje kip van mijn bord. Het is in ieder geval elke avond een feest, niks moet, alles mag en ik ben al blij dat als ze iets eet, ze dit in ieder geval met groot plezier doet. (En voor de rest gil ik gewoon af en toe even in mezelf!)

19:30 uur – Tussendoortje

Na het avondeten is het weer knuffeltijd met papa en mama en even lekker spelen. Ongeveer een half uurtje daarna krijg ze nog een paar eetlepels yoghurt, vla of Danoontje. Op warme en zomerse dagen hebben we haar zelfs getrakteerd op een bolletje ijs bij de ijssalon. Vond ze geweldig!

20:30 uur – Naar bed!

Bedtijd, dus na het aantrekken van de pyama krijg Laura nog eens 150 ml borst-, of flesvoeding, aangevuld tot totaal 200 ml met (warm) water. In principe is dit haar laatste voeding van de dag en slaapt ze door tot de volgende ochtend. Maar, ook Laura heeft wel eens een dag dat ze minder goed eet en dan geven we haar met de luierwissel rond middernacht nog een extra flesje met 150 ml borst-, of flesvoeding. Krijgt ze toch nog wat extra binnen.


Bovenstaand voedingsschema is het schema van mijn eigen dochter geweest. Het kan natuurlijk zijn dat jouw baby meer of minder behoefte heeft aan borst- of flesvoeding, dus vertrouw op je eigen instinct en pas het schema aan naar de behoefte van jouw kindje. Bij twijfel kun je altijd (eerst) overleggen met het consultatie bureau.

Groetjes, Betty

Lees ook:

> Voedingsschema 4 en 5 maanden

> Voedingsschema 6 en 7 maanden

> Voedingsschema 8 en 9 maanden

> Voedingsschema 10 en 11 maanden

PS. Mocht je de drinkbeker willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

7 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago