Mama & Kind

Laura’s Voedingsschema – 8 maanden

Onze lieve laura is nu inmiddels bijna 9 maanden oud, dus hoog tijd voor een nieuwe update. Dit is Laura’s voedingsschema van 8 maanden en 9 maanden. 

Voeding 8 maanden oude baby

Een baby van 8 maanden is nu echt in transitie van melkvoeding naar steeds meer vaste voeding. Waar wij de vorige periode (6-7 maanden) een warme groente hap als avond maal introduceerde aan baby Laura, zijn we vanaf 8 maanden begonnen met een boterhammen lunch in te voeren. Ze drinkt nog steeds heel veel melk gedurende de dag, maar nu is het wel de tijd om je baby kennis te laten maken met echte porties vast voedsel, die ter vervanging van een fles borst- of flesvoeding dienen.


Laura’s Voedingsschema – 8 maanden

07:00-08:00 uur – Ontbijt

We beginnen elke ochtend standaard met een ontbijtpap van 150 ml borst of flesvoeding en 4 lepeltjes Bambix Fijne granen, maar nu voegen we ook standaard 2-3 eetlepels fruit toe. Bijvoorbeeld geprakte aardbei, geprakte banaan of zelfs fijne stukjes mandarijn of mango.

10:00 uur – Tussendoortje

Dit is nu steeds vaker iets lekkers om op te knabbelen, want met die doorkomende tandjes heeft Laura hier ook behoefte aan. Denk aan een rijstwafel, of ‘Goodies’ gepofte wortel chips. Maar af en toe mag ze ook genieten van een stukje ontbijtkoek of (halve) krentenbol met boter. Het is puur een tussendoortje en moet niet haar eetlust voor de lunch ontnemen. Voor erbij een glaasje roosvicee en daarna lekker even een dutje doen.

11:30 – 12:30 – Lunch

Elke middag krijgt Laura een klein gepureerd groente soepje voor de lunch (zie inspiratie hier onder). Ik heb een lade in mijn vriezer hier vol mee liggen en ontdooi elke morgen 1 bakje met soep. Voor de lunch krijgt ze brood, maar ik snijd eerst de korstjes er af, pluk deze in stukjes en roer deze door de warme soep. Daarnaast krijgt zij het binnenstuk van het sneetje brood, besmeerd met een beetje boter en bijvoorbeeld smeerkaas/ smeerworst/ appelstroop/ vegetarische spread zoals hummus. Voor erbij een nog een bekertje water.

15:00-16:00 uur – Tussendoortje

Voor haar middagdutjes geeft ik eerst nog 200 ml borst-‘, of flesvoeding  en eventueel geven wij er nog 2-3 eetlepels geprakt zacht fruit bij. Omdat ik zelf ook vaak op dit tijdstip een stukje fruit eet, krijt dochterlief vaak een stukje van mijn snack. Ook leuk om dit samen op te peuzelen 🙂

17:30 – 18.30 uur – Diner

Tijd voor een kommetje groentehapjes . Vaak maak ik gewoon wat extra groente klaar voor ons eigen avondeten. En schep hier dan 4-5 eetlepels vanaf om te prakken of pureren voor mijn dochter. Daarna breng ik het avondeten pas op smaak voor mijzelf. Maar je kunt uiteraard ook een batch groentehapjes voorbereiden en invriezen (zie hieronder voor lekkere combinatie recepten). Voor erbij een bekertje water of slappe kamille thee.

19:30 uur – Naar bed!

Bedtijd, dus na het aantrekken van de pyama krijg Laura nog eens 200 ml borst-, of flesvoeding.

23:00 -23:30 – Nachtvoeding(en)

Voordat papa en mama zelf naar bed gaan, horen we vaak nog Laura wakker worden (lees huilen) voor een luierwissel. Dan bieden we ook 150 ml borst- of flesvoeding aan die ze vaak nog leegdrinkt ook. Deze laatste voeding zorgt er vaak ook voor dat ze lekker door kan blijven slapen tot de volgende ochtend.


Lunch voor baby 8 en 9 maanden

Recepten soepen (voor 4-5 porties)

  • 1 kleine broccoli, 1 stengel bleekselderij en handje spinazie + 1 liter water.
  • halve oranje bol pompoen, 2 wortels + 1 liter water.
  • halve bloemkool, 2 pastinaken + 1 liter water.

Groentehapjes voor baby 8 en 9 maanden

Recepten Groentehapjes (voor 4-5 porties)

  • 3 geschilde pastinaken + 4 voorgekookte rode bieten.
  • 1 kleine bloemkool + 1 medium broccoli + 1 kleine aardappel
  • 1 flinke hand snijbonen +1 ontvelde tomaat + 1/2 kopje gekookte rijst.
  • 2 grote aardappels + 1 winterpeen.
  • halve oranje bol pompoen + 1 geschilde zoete aardappel.

Bereiding:

  • Bereiding: Maak de groente schoon en snijd in blokken. Gebruik een kookpannetje met stoominzet en stoom de groente klaar in 10-20 minuten. Daarna licht pureren of fijnprakken, zodat je kind letterlijk went aan ‘stukjes’ eten. Voeg eventueel een heel klein beetje water of boter toe om smeuïger te maken, of juist wat rijstebloem om in te dikken.
  • Heb je nog groentehapjes over? Stop in hersluitbare bewaarbeker en vries deze in. Dan hoef je s’avonds alleen te ontdooien en op te warmen.
  • Wissel de hapjes gedurende de week af. Mijn dochter wordt een beetje wispelturig als ze nu 2x hetzelfde achter elkaar te eten krijgt voor diner.
  • Rapley Methode: in plaats van de groente te pureren, kun je je baby ook stukjes (gestoomde) groente aanbieden. Laat je baby lekker zelf vastpakken, voelen, proeven en opeten. Goed voor hand-oog coördinatie en wij hebben Laura dit ook geregeld laten doen, zodat ze ook spelenderwijs leert eten. Tip: koop zo’n plastic bureau onderlegger voor onder de eetstoel, is makelijker schoonmaken elke dag. 🙂

Bovenstaand voedingsschema is het schema van mijn eigen dochter geweest. Het kan natuurlijk zijn dat jouw baby meer of minder behoefte heeft aan borst- of flesvoeding, dus vertrouw op je eigen instinct en pas het schema aan naar de behoefte van jouw kindje. Bij twijfel kun je altijd (eerst) overleggen met het consultatie bureau.

Groetjes, Betty

Lees ook:

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Dank voor de fijne tips. Vraagje, hoeveel soep geef je per keer als lunch (baby 8mnd) en laat je het drinken in tuitbeker of met lepel geven? Mvg Suzanne

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 dag ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

4 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

5 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago