Mama & Kind

Laura’s voedingsschema – 4 en 5 maanden

Ik kan het , als foodie, natuurlijk niet laten om zo snel mogelijk te beginnen met groente en fruithapjes aanbieden bij mijn dochter Laura. En vanaf 4 maanden leek mij dat een mooie leeftijd. Hoe ik dat gedaan heb, lees je hieronder in Laura’s voedingsschema voor 4 en 5 maanden oude baby’s.

Voeding 4 maanden oude baby

De eerste vier maanden van een baby bestaat enkel uit slapen, verschonen en lekker veel melk drinken. Dat kan natuurlijk (afgekolfde) borstmelk zijn of flesvoeding gemaakt van poeder. Hoewel ik van mening ben dat het melk uit mijn borst het allerbeste voor mijn kindje is, geef ik mijn dochter momenteel niet de hele dag borstvoeding. Met name het s’nachts om de twee-drie uur wakker worden en voeden brak mij enorm op. Dus kolf ik gedurende de dag wat vaker af, zodat manlief, met name s’nachts, ook de baby kan voeden. En binnenkort komt hier zelfs gewone flesvoeding bij, want ik ga afbouwen voordat ik weer aan het werk ga (vaarwel zwangerschapsverlof)

Proefhapjes met groenten en fruit

Vanaf 4 maanden is je baby oud genoeg om kennis te leren maken met meer smaken en structuur van vast voedsel. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met rijstbloem toevoegen om melk meer een papstructuur te geven. En kan je je baby een proefhapje erbij geven, gemaakt van groente en\of fruit. Dit is puur een extra hapje voor erbij, ter grootte van 1-6 theelepels per dag. Maar dit proefhapje dient dus niet ter vervanging van borst- of flesvoeding.


Laura’s Voedingsschema – 4 maanden

07:00-08:00 uur – Ontbijt

We beginnen elke ochtend standaard met 150 ml borst of flesvoeding.

11:00 – 12:30 – Lunch

Ook hier krijgt Laura weer wederom 150 ml (afgekolfde) borst-, of flesvoeding. En soms dik ik hem een klein beetje in met een lepeltje rijstebloem (Bambix, vanaf 4 maanden), als ik merk dat ze vrij vroeg komt en dus blijkbaar erg trek heeft.

15:00-16:00 uur – Tussendoortje

Voor een baby van 4 maanden hou je ook hier weer 150 ml borst-‘, of flesvoeding aan.

17:30 – 18.30 uur – Diner

Dit is voor ons het moment om een proefhapje met groente aan te bieden. Meestal maak ik gewoon wat extra groente klaar voor ons eigen avondeten. En schep hier dan 1-2 eetlepels vanaf om te prakken of pureren voor mijn dochter. Daarna breng ik het eten pas op smaak voor mijzelf. Maar je kunt uiteraard ook een kleine batch voorbereiden en invriezen (zie hieronder).

19:30 uur – Naar bed!

Tijd om de pyama aan te trekken en weer 150 ml borst-, of flesvoeding aan te bieden.

23:00 -23:30 – Nachtvoeding(en)

Voordat papa en mama zelf naar bed gaan, maken we Laura nog eventjes wakker voor een luierwissel en een laatste voeding. Wederom dus 150 ml borst- of flesvoeding of voor zover Laura deze op krijgt. Deze laatste voeding zorgt er vaak ook voor dat ze lekker door kan blijven slapen tot de volgende ochtend.


Laura’s Voedingsschema – 5 maanden

Idem als hierboven, maar nu geven wij een extra proefhapje van fruit in de morgen, rond 10:00 – 10:30 uur. Dit kan bijvoorbeeld een paar theelepels fijngeprakte of gepureerd zacht fruit zijn en wederom is ook dit hapje slechts bijvoeding, dus niet ter vervanging van een maaltijd met borst-, of flesvoeding.


Voorbeeld Proefhapjes voor baby 4-5 maanden

Groente proefhapjes (1 tot 6 theelepels):

  • slechts 1 groente per keer op deze leeftijd, zoals: Bloemkool, broccoli, courgette, doperwtjes, paprika (ontvellen!), pompoen, tomaat (ontvellen!), wortel.
  • Nog even niet: uien en bonen, want dat kan gasvorming veroorzaken.
  • Bereiding: Maak de groente schoon en snijd in blokken. Gebruik een kookpannetje met stoominzet en stoom de groente klaar in 10-20 minuten. Daarna pureren of fijnprakken. Voeg eventueel een heel klein beetje water toe om smeuïger te maken, of juist wat rijstebloem om in te dikken.
  • Heb je nog gepureerde groente over? Stop in een ijsblokjes vorm en vries deze in. Dan hoef je s’avonds alleen 1-2 blokjes te ontdooien en op te warmen.
  • Je baby moet letterlijk wennen aan deze nieuwe smaken. Bied dus gerust een paar dagen achter elkaar een bepaalde groente aan, ook als hij\zij het niet lekker vind. Niet dwingen of forceren, maar morgen gewoon weer proberen is prima.

Fruit proefhapjes (1 tot 6 theelepels):

  • fijngeprakt stukje banaan,
  • appelmoes (zonder suiker!),
  • zachte peer, fijngeprakt,
  • rijpe perzik, fijngeprakt
  • Nog even niet: Aardbeien, ananas, frambozen en kiwi vermijd ik hier nog even omdat dit bepaalde fruitsoorten zijn die een allergie kunnen uitlokken. Appel in principe ook, maar omdat deze tot moes gekookt is kan het nu al prima.

Bovenstaand voedingsschema is het schema van mijn eigen dochter geweest. Het kan natuurlijk zijn dat jouw baby meer of minder behoefte heeft aan borst- of flesvoeding, dus vertrouw op je eigen instinct en pas het schema aan naar de behoefte van jouw kindje. Bij twijfel kun je altijd (eerst) overleggen met het consultatie bureau.

En nu ben ik benieuwd of er nog meer ouders zijn die ook vanaf 4 maanden zijn begonnen met het geven van proefhapjes aan hun baby’s? Laat het even weten in de comments hieronder.

Groetjes, Betty

Lees ook:

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago