Afgelopen maand bezocht ik de Zuidas in Amsterdam voor lekkere en bijzondere hotspots. Circl Restaurant is er weer precies zo een die je gewoonweg moet ervaren. Gelegen in het unieke Circl Paviljoen aan de Gustav Mahlerplein.

Circl is een initiatief van ABN-Amro, welke reeds gevestigd is in Zuidas, en die de circulaire economie stimuleert. Van gerecycled materialen voor de inrichting, tot en met groenten die een tweede leven ingeblazen krijgen.

Een architectonisch hoogstandje

Wat ons meteen opviel bij binnenkomst was de geweldige architectuur, de enorme ruimte en het design van de inrichting. Je merkt echt dat het een multifuncioneel pand is, want ik zag catwalk modellen die zich klaar maakte voor een modeshow, drukke zakenlieden die een presentatie bijwoonden in de grote hal, hipsters met een Macbook op schoot en ondertussen kwamen de eerste restaurant gasten ook al binnen.

Wij waren zeer onder de indruk van het gebouw en interieur, waarbij de circulaire gedachte in zijn meest extreme vorm is verwerkt. Zo zijn de stoelen van het restaurant gemaakt van oude koelkasten, het gebouw is geïsoleerd door het gebruik van 16.000 ingezamelde yuppen;-) jeans. Zijn de leren banken gevuld met oude matrassen en restanten leer zijn gebruikt voor de menukaarten.

Een circulaire economie is een economisch model dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Wij zijn gewend aan het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het eind van hun levensduur worden vernietigd. Dat wil ABN-Amro dan ook veranderen en heeft met restaurant Circl een goede stap gezet in het gedachtegoed van de circulaire economie.

De Circl is weer rond

Het restaurant heeft geen verwarming (!), maar een speciale vloer die warmte afgeeft in de winter en juist koel is in de zomer. Op het dak liggen zonnepanelen en men hoopt in de toekomst geheel afhankelijk te kunnen zijn van eigen opgewerkte energie. In de keuken wordt er gewerkt met een maximaal vermogen van 100kVa, wat volgens chef-kok Rudolf Brand (voorheen werkzaam bij restaurant Vossius en Vermeer) ook wel een beperkingen en uitdagingen met zich mee brengt.

Je moet verstandig omgaan met het gebruik en verbruik in de keuken en dat is voor de keukenbrigade soms wel even wennen. Op een lange muur prijken allemaal weckpotten met ingemaakte groeten. Hierdoor wordt energie bespaard op koelkasten. En door ingrediënten te fermenteren blijven deze langer houdbaar, maar krijgen ook uitzonderlijke smaken. Er worden bij Circl Restaurant zelfs food workshops gehouden, om mensen bewust te maken om thuis ook beter met producten om te gaan.

Zakenlunch of -diner bij Circl

Op iedere tafel staan flessen water met verse munt en zijn transparant gedekt. Mijn tafelgenoot en ik hebben heerlijk bij kunnen praten, want de akoestiek is bij Circl namelijk perfect! Je proeft zo ook lekker de sfeer, de mensen ogen relaxed, en de bediening maakt zo nu en dan een praatje met de andere gasten in het restaurant.

De ambiance was goed te noemen!Het mooie is dat voor de groepen, die tegenover de keuken aan lange tafels zitten, afgeschermd kunnen worden door panelen die naar beneden worden gehaald. Zo onstaat een vorm van privacy en zorgt ervoor dat Circl een unieke plek is voor een bedrijfsdiner of brainstormsessie.


Dit eet en drink je bij Circl Restaurant

Na alle zakelijke informatie en de tour is het nu tijd voor waar het allemaal om draait… eten en drinken natuurlijk ;-)! Als aperitief viel de keuze op een heerlijk glas Champagne, want Circl Restaurant is natuurlijk ook een plek om (zakelijke) successen te vieren!

Op het kleine menu is bijna alles van biologische oorsprong. Het vlees komt Nederlandse vee, vis is van de bijvangst en groenten zijn afkomstig van InStock, die werken met ‘leftovers’ van de supermarkten. Hiermee wil Circl restaurant voedselverspilling tegengaan! (zero waste!). Daarnaast wordt in dit restaurant gekookt volgens een 80% groenten en 20% vlees/vis principe. We namen ondertussen een hap van het verse biologische brood met bijbehorende gepofte aubergine dip.

Voorgerecht

Ons eerste gerecht en is een carpaccio van rode biet met appel, boekweit, feta, basilicum, verse broodcroutons en daarover een frisse yoghurt dressing. Wij vonden de yoghurtdressing in combi met de appel een aangename toevoeging. Anders zou het gerecht ook een beetje te vlak van smaak zijn.

(soort van) tussengerecht

Bestel vervolgens lekker wat “Hemelswater“. Dat is een blond biertje, wat zelf gemaakt is door twee studenten. Begonnen in hun eigen woonkamer met brouwen en gemaakt van gezuiverd regenwater . De etiketten met leuke cartoonachtige afbeelding zijn tevens ook van eigen hand. En ik moet zeggen niks meer verder aan doen …Hemels -;).

En naarmate ons houten broodplankje vorderde, viel ons oog op de initialen en Amsterdam’s bekende kruisjes. Het broodplankje is een samenwerking met Gemeente Amsterdam& stadshout. De herkomst is een 42 jarige oude esdoorn uit het voormalige bosperceel hier op deze plek. Omdat er nieuwbouw en uitbreiding kwam in de Zuidas moesten er bomen uit de buurt gekapt worden, en zo dus ook op de plek van de Gustav Mahlerlaan, waar Circl Restaurant gevestigd is. Dit is dus een mooie herinnering en goed hergebruik van de, helaas, gekapte bomen.

Hoofdgerecht

Deze bestond uit koolvis (bijvangst) met gepofte pompoen, een bijbehorende crème van pompoen, spitskool, vissaus en spinazie. Wat een heerlijk en puur gerecht was dit zeg. De vis was tongstrelend zacht,  de saus had een boterachtige finish, en de kleuren op het bord maakten het plaatje helemaal af. Ja dit was zeker de grote favoriet van de avond!

Dessert

Het einde van de avond nadert  het was tijd voor ons  dessert. Deze bestond uit een hangop met warme pruimen, granola en luchtige advocaat. Om eerlijk te zijn hadden we beiden wel een iets spannender nagerecht verwacht. Denk aan iets met een gekke combinatie van kruiden, vorm en ijs. Wij vonden dit dessert meer iets voor op de ontbijt-,  of lunchkaart.

Neemt niet af dat we een hele leuke , interessante, leerzame en smakelijke avond hebben gehad bij Circl Restaurant. We bedankten de chef- kok  en de bediening voor de gastvrije avond en waren van mening dat dit zeker een groot succes gaat worden in Zuidas!

Gegroet,

Vincent


Review Circl Restaurant in Amsterdam

  • Goed initiatief van ABN Amro dat stemt tot nadenken en een mooie aanzet naar een circulaire economie.
  • Prachtig multifunctioneel pand dat zowel als restaurant als evenementen locatie dient.
  • Dagelijks een wisselend Table D’Hotes menu.
  • Zeer goed bereikbaar met openbaar vervoer (trein, bus).
  • Een echte hotspot!
  • Puur eten! Met pure ingredienten.
  • Er is ook een Circl Rooftopbar voor cocktails & bites.
  • In de zomer kun je ook vertoeven op het groene dakterras (is nu gesloten).
  • Eigen bier met een verhaal.
  • Lift aanwezig.
  • Bijna al het interieur is van gerecycled materiaal.
  • Geschikt voor grote groepen.
  • Eten kan spannender, vooral het dessert.
  • Alles moet nog een beetje op z’n plek vallen.

Cijfers:    Prijs: €       Eten: 7.5       Service: 7.5      Decor: 9.0     Totaal:  8

Circl Restaurant
Gustav MahlerPlein 1 B
1082 PP, Amsterdam
The Netherlands
https://circl.nl/

Voor deze review was ik uitgenodigd door Circl Restaurant, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.

Vincent Nijhof

Fotograaf Reiziger Levensgenieter Foodblogger Creëert eigen werkelijkheid

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago