Dit restaurant ligt aan de mooie Koemarkt in mijn stad Purmerend. Een plein met een rijke historie waar nog niet zo lang geleden handel werd gedreven in vee en het handje klap zowat is uitgevonden. Het getal in Brasserie 1434 is niet voor niets gekozen, omdat 1434 het jaar was dat Purmerend zijn stadsrechten kreeg!

Een bijzonder verhaal

We worden vriendelijk verwelkomd door de 29 jarige jonge eigenaar Roy Faber en hij nam de tijd om ons zijn bijzondere verhaal achter Brasserie 1434 te vertellen. En het is me een verhaal!

“Op een gegeven moment ben ik door de Postcodeloterij gebeld dat ik een prijs had gewonnen. Alleen werd niet verteld hoeveel, maar natuurlijk heb ik de gehele nacht niet geslapen! De Postcode Loterij bus kwam in de morgen voorrijden en daar stapte Nicolette van Dam uit. Toen dacht ik nog; dit moet wel heel serieus zijn! Eenmaal binnen begonnen ze een film op te nemen en helemaal nerveus mochten wij de cheque vasthouden en kwamen we erachter dat we vijftigduizend euro (!) hadden gewonnen. Echt onwijs veel geld natuurlijk! Wij waren super blij en dan ga je mooie dingen doen, zoals vaak uit eten gaan. Wij hebben zelfs een grote droomreis gemaakt door Amerika: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, een helicopter tour over de Grand Canyon en nog veel meer. Daarnaast hebben wij voor een deel van de prijs ons nieuwe huis gekocht. Nicolette van Dam had mij uitgenodigd om een keer bij haar restaurant Brasserie van Dam te gaan eten, aangezien ze op de hoogte was van mijn achtergrond in de horeca. Ik vond het concept fantastisch, precies wat bij mij past! Niet teveel poespas, gewoon goede producten, persoonlijke service en eenvoud maar wel echt onderscheidend. Een Brasserie geopend voor ontbijt, lunch, diner en borrel met een niet te hoge instap en toegankelijk voor iedereen. Ik heb toen wel alvast een concept uitgewerkt en ben zo op het idee voor mijn eigen Brasserie 1434 gekomen. We maken nu even een tijdsprong want toen gebeurde er wederom iets wonderlijks… Ik werd opnieuw gebeld, dit keer door de Vriendenloterij en die zeiden, je hebt een prijs gewonnen!. Ik dacht echt vast geen geldprijs gewonnen maar een cheque of iets kleins. Alleen toen de bus van de loterij kwam voorrijden en de bekende Nederlandse zanger Wolter Kroes er uit stapte dacht ik pas, het zou toch weer niet kunnen gebeuren dat we een geldprijs winnen! En… ja hoor we wonnen nog eens twintigduizend euro , waardoor er in een jaar tijd maar liefst zeventig duizend euro op onze bankrekening werd bijgeschreven! “

Van dat geld heeft Roy zijn restaurant concept gefinaliseerd en heeft, samen met een compagnon, een jaar geleden Brasserie 1434 geopend. Zo zie je maar, dromen kunnen uitkomen. Soms zelfs twee keer achter elkaar 🙂

Balinese invloeden bij Brasserie 1434

Dit restaurant is een gemoedelijke plek voor jong en oud. Met een Europese keuken, maar met soms wat spicy invloeden, gezien de liefde van Roy voor Bali. De gerechten zijn met verse ingrediënten bereid en met name eerlijke, en veelal biologische producten. Wat dacht je van de zelfgemaakte flinter dunne pizza’s uit eigen oven of de focaccia, granola, verse pasta, steak tartar, salades of biefstuk Bali, allemaal waard om te proberen! De kaart is ook laagdrempelig en niet te uitgebreid, gewoon puur en eerlijk eten met kwalitatieve goede prijs. Zo kan ook de student met zijn vrienden een hapje en drankje komen nuttigen.

Aangezien het een fantastische mooie zonnige en warme avond was kozen we ervoor om op het prachtige terras buiten onder de mooie rode luifel te gaan zitten. Genietend van ons eerste drankje, een heerlijke Sauvignon Blanc afkomstig uit Chili keken we naar alle gezelligheid buiten (mensen kijken blijft toch altijd leuk ;-). Op het terras zaten zowel ouderen als jongeren te genieten van de najaarszon en de bezetting was goed te noemen.

Als je eenmaal de Brasserie binnen betreed lijkt het wel of je in een deel van een museum bent beland. De gehele wand naast de warme rode comfortabele kuipstoelen en zachte banken hangt vol met historische foto’s van de Koemarkt, mooie oude panden, veehandelaren, de omliggende straten en Purmerend in vervlogen jaren. Een prachtig gezicht, zeker als je als toerist hier komt eten maar ook als inwoner leuk om naar te kijken. Een mooi contrast bij het hippe zwart, wit interieur met zijn rode accenten. Het licht is subtiel, schijnt fijn op je bord en niet in je gezicht.


Dit eet je bij Brasserie 1434

Ons eerste gerechte bestond eigenlijk uit 2 gangen, een zoete aardappel soep met peterselie, sambal en kokos (daar heb je de Bali invloeden weer). Heerlijk verfijnd en lekker pittig! Hierbij werd een lekkere kleurrijke bruschetta gesneden in een pizza vorm geserveerd. Geen poespas maar een goede zelfgemaakte pesto van basilicum, tomaat en tomaten saus met daarop wat rucola.

Tijd voor ons volgende gerecht! Een papadum met carpaccio! Altijd fijn als carpaccio op een mooi bord met toast, of in dit geval met een Indiase papadum cracker gemaakt van linzen, wordt geserveerd. Lekker luchtig en niet te vet, fijn voor diegene die wat lichter of glutenvrij wil eten. De runder carpaccio is rijkelijk bedekt met pomodori pesto, Grana Padano (Italiaanse kaas), kappertjes, pijnboompitten en rucola. Een werkelijk heerlijk gerecht met zacht vlees en een knapperige bite! De Sauvignon Blanc smaakt ons goed, daarom besluiten voor een tweede glas te gaan en het is altijd fijn als je een glas water erbij krijgt zonder het te hoeven vragen 😉

Omdat we gek zijn op kaas besluit de chef voor een burrata te gaan met zelfgemaakte balsamico en daar moet je van houden. Laat mijn partner daar net wat kieskeuriger in zijn. Gelukkig door de wat vollere zoetere tonen zie ik haar verrast genieten. Ja dit gerecht is onze favoriet! De rijke volle smaak van de burrata in zijn pure eenvoud met het bietenblad doet wat met je smaakpapillen!

Als hoofdgerecht kregen we een sate van tonijn met noedels, soya, sesam, een crumble cassave en wat bosuitjes. Heerlijk pittig met een Aziatische ondertoon. Wanneer ga je weer wat inspiratie opdoen Roy want dit gerecht smaakt naar meer!

Als afsluiter krijgen we een overheerlijke en niet (te) zoet dessert geserveerd met ijs van stroopwafel, karamel, crumble en anijszaad. Yummie!

Wij hebben genoten van deze bijzondere avond, het heerlijk eten en een restaurant eigenaar met een bijzonder niet alledaags verhaal. Onder het genot van een bijzonder gin-tonic met paprika (!) wens ik Roy dan ook heel veel succes toe met zijn onderneming. Natuurlijk zijn er kleine zaken die voor verbetering vatbaar zijn maar als je op zo’n jonge leeftijd en nog maar een jaar open bent dan verdien je veel respect.

Brasserie 1434 is dan ook een waardige toevoeging aan de Koemarkt en wij komen graag later nog een keer terug om te ervaren hoe het concept zich verder heeft ontwikkeld.

Groeten,
Vincent

  • Restaurant is ook af te huren voor een feest
  • Geschikt voor ontbijt, lunch, borrel of diner
  • Mogelijkheid voor gluten vrij en vegetarisch eten
  • Laagdrempelig van simpel en snel tot avondvullend culinair
  • Parkeren op 1 minuut lopen
  • Een prachtig en groot terras op historische Koemarkt
  • Open keuken
  • Vriendelijke bediening
  • Mogelijkheid voor thuis dineren via Thuisbezorgd
  • Kleine zaken zijn voor verbetering vatbaar, denk hierbij aan een vaak wisselende bediening
  • Zorg voor ouder en jong in de bediening
  • Tip! De eigenaar mag best nog wat meer op de voorgrond treden

Cijfers:    Prijs: €          Eten:  8.5      Service: 8.0     Decor:  7.5    Totaal:  8.0


Brasserie 1434
Koemarkt 33
1441 DA Purmerend
T: 0299-769 012
https://brasserie1434.nl

Voor deze review was ik uitgenodigd door Brasserie 1434, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.

Vincent Nijhof

Fotograaf Reiziger Levensgenieter Foodblogger Creëert eigen werkelijkheid

View Comments

Share
Published by
Vincent Nijhof
Tags: Purmerend

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 dag ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

4 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

5 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago