Door Vincent Nijhof – Afgelopen maand ging ik op pad met Bites & Stories voor een food tour door Den Haag. Tijdens deze food tour werden we meegenomen door twee enthousiaste, reislustige en kunstzinnige Haagse meiden, die van alles weten van Den Haag op het gebied van eten, drinken en historie.
Sinds augustus 2015 zijn Marthe & Kerensa met Bites & Stories begonnen, die later wordt uitgebreid met een Wine Tasting en een Craft Beer Tour. Ik neem jullie mee naar mijn Bites& Stories avontuur in Den Haag:
Onze groep bestaat uit maximaal 10 personen en wij ontmoetten elkaar onder een oude boom met uitzicht op het beeld van Willem van Oranje en Paleis Noordeinde. Dit is natuurlijk de perfecte startplek voor de Bites & Stories tour door Den Haag.
Na een korte introductie van Den Haag door Marthe & Kerensa liepen we door het historisch centrum naar onze eerste versnapering bij de oudste Bakker van Den Haag ‘t Bakkertje (Oude Molstraat 38) waar we van een Haagsche Kakker met een likeurtje hebben genoten. De Haagsche Kakker is een zeer bijzonder heerlijk krentenbrood gevuld met een unieke spijs.
We kregen ook een verhaal te horen van stripfiguur Haagse Harry die in februari 2016 een eigen standbeeld heeft gekregen. Haagse Harry is een begrip onder de Hagenezen die jong en oud kent en de inmiddels overleden Marnix Reub heeft zelfs de opdruk op de doos van de Haagse Poffâh gemaakt.
Enkele mooie straatjes verder waarbij wij veel plaatjes schieren van mooie huizen met prachtige gevels belanden we bij P.G. Dungelmann, de Ambachtelijke slagerij en is hofleverancier van het koningklijke huis. P.G. Dungelmann (Hoogstraat 34) is beroemd om hun kroket en handgemaakte gehaktbal. Hofleverancier ben je niet zomaar want je moet minstens 100 jaar bestaan en er zijn zeer hoge kwalitatieve eisen aan gesteld.
Giovanni de neef van de eigenaar is sinds zijn vijftiende al werkzaam in de slagerij komt ons dan ook trots vertellen over de historie en de bereidingswijze van de vleesgerechten. We beginnen met een kroket die twee keer is gepaneerd voor een unieke bite en kregen daarna een heerlijke gehaktbal.
Het smaakte naar meer maar het was weer tijd om onze tour te vervolgen naar een stuk cultuur dat je naar oude tijden doet herleven. De Passage (De Passage) is het oudste nog bestaande winkelcentrum van Nederland, inmiddels een gewaardeerd UNESCO monument waaronder velen winkels zich gehuisvestigd hebben.
Aan het eind van de passage bevind zich onze favoriet van de tour Patisserie Hop en Stork. Hop komt van de Haagse Hopjes en Stork is het Engels woord voor Ooievaar die je in heel Den Haag tegenkomt.
Hop en Stork (Passage 82) is een werkelijk schitterende Patisserie met een indrukwekkende etalage vol met lokkende chocolade objecten. Wij moesten wel lachen om alle mensen die voor de ramen bleven staan. Wij keken ook onze ogen uit van chocolade creaties zoals grote Paaseieren, pumps en een achterwerk van een konijn op een chocolade plantenbed.
Al gauw komt de eigenaar ons verwelkomen nadat hij eerst een aanlokkelijke etagere vol met pralines liet zien die we later bij de koffie kregen.
De geuren van vers gezette koffie en chocolade maakt ons nu wel nieuwsgierig.
Voordat we naar een aparte Hop en Stork kamer gingen waar men workshops en verjaardagen houden keken we nog even rond en waren onder de indruk van het interieur. De Hop en Stork kamer is een ultieme plek waar we ongestoord naar het beginners verhaal van de eigenaar luisterden. De switch van een bankier naar een Patissier was zeker interessant om aan te horen.
We konden niet wachten om aan de heerlijke koffie te beginnen zeker gezien Hop en Stork de derde plaats won van de nationale competitie van 2015.
En… de koffie was heerlijk!
Al lopend en bijkomend van de tot nu toe culinaire hapjes en indrukken van de stad, komen we aan voor het Binnenhof waar een haring kraam staat. Niets bijzonders zou je zeggen, maar niets is minder waar. De haring kraam Buitenhof (Buitenhof) maakt haar beroemde naam zeker waard en we weten nu dat er verschil bestaat tussen haring! Deze kraam is ook de enige die hier mag staan en veel kamerleden komen hier dan ook langs voor een visje.
Tijdens het proeven moet je wel oppassen voor de hongerige meeuwen die als je niet oplet je haring voor je neus wegkaapt… We liepen daarna door het binnenhof naar onze volgende bestemming.
We kwamen na een heerlijke wandeling aan bij Fine Fresh Food (Korte Houtstraat 14C), de eerste slowjuice bar in het centrum van Den Haag. Eenmaal binnen hangt er een ontspannen sfeer en we zien studenten maar ook oudere mensen die nadenken over wat ze eten, net als eigenaar Gert die vol met passie de zaak runt.
De biologische ingrediënten komen van lokale boerderijen en worden verwerkt in salades en smoothies. We werden verrast met een lunch van rode biet, een gedroogde tomaatburger, koriander, rucola, krulpeterselie, crème fraiche en een lekker smoothie.
Na de lunch vervolgde onze tour verder de stad in, niet zo verkeerd aangezien we al flink onze magen hadden gevuld. Wij kwamen vervolgens aan bij Vegetarische Slager (Spui 167) waar wij het afgelopen jaar veel over hadden vernomen dus voor ons een welkome verrassing!
We kregen diverse lekkernijen aangeboden met smaken van vis en vlees en we konden niet bevatten dat alles vegetarisch was. De smaken waren puur en met een blinddoek om zou je niet kunnen raden of je een vegatarische of vlees bitterbal proefde. Heel veel producten waarbij je het niet zou verwachten bevatten dierlijke ingrediënten zoals bij wijn. De vegetarische slager heeft dan ook vegan wijnen in het assortiment.
Onze laatste eet stop was bij het eerste traditionele Libanese Restaurant Manouche (Torenstraat 95). Hier wordt gekookt in een traditionele oven die helemaal is overgekomen uit Libanon. Manouche is een plat brood dat naar keuze wordt gemaakt en voorzien van gezonde en verse toppings zoals tijm met olijfolie, uitgelekte yoghurt (labneh), kaas, spinazie en vlees. Daarnaast genoten we van Libanese limonade met verse citroenen en bloesem.
Maar nu was het tijd voor een Haagse Broeder bij Huppel de Pub (Oude Molstraat 21). Dit is een ambachtelijk kloosterbier, dat daadwerkelijk met broeders wordt gebrouwen in het oud centrum van Den Haag en is alleen verkrijgbaar op 3 plekken in Nederland. Het diepbruine bier smaakte naar koffie en chocolade maar was ook fris te noemen. Daarnaast keek ik ook mijn ogen uit naar de meer dan 150 verschillende whiskey soorten die je hier kunt proeven.
Na het nuttigen van het heerlijke bier vroegen Marthe en Kerensa ons nog wat ik het leukste vond van de dag. Mijn persoonlijke top 3 van deBites & Stories Food Tour in Den Haag is:
Wat heb ik genoten van deze mooie dag en compleet verrast van wat Den Haag allemaal te bieden heeft zowel op historisch als op culinair vlak.
Bites & Stories tours zijn te boeken vanaf € 50.- via de website van Bites & Stories. De tours worden geheel in het Engels gesproken, dus breng gerust je vrienden uit het buitenland en/of zakenrelaties mee.
Kleine tip voor de dames: misschien ook een goed idee om een compleet Nederlands gesproken tour te organiseren (voor locals)?
dehaag sgûhmp!!! (=Den haag bruist!)
Gegroet, Vincent
Voor deze review was ik uitgenodigd door Bites & Stories Den Haag, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…