Mama & Kind

Laura’s Voedingsschema – 10 maanden

Nog even en de kleine meid is alweer een jaartje oud. Dus het werd tijd voor een update: Dit is Laura’s voedingsschema van 10 maanden en 11 maanden. 

Voeding 10 maanden oude baby

Een baby van 8 maanden is nu echt in transitie van melkvoeding naar steeds meer vaste voeding. Waar wij de vorige periode (6-7 maanden) een warme groente hap als avond maal introduceerde aan baby Laura, zijn we vanaf 8 maanden begonnen met een boterhammen lunch in te voeren. Ze drinkt nog steeds heel veel melk gedurende de dag, maar nu is het wel de tijd om je baby kennis te laten maken met echte porties vast voedsel, die ter vervanging van een fles borst- of flesvoeding dienen.


Laura’s Voedingsschema – 10 maanden

07:00-08:00 uur – Ontbijt

We beginnen elke ochtend standaard met een volkoren boterham (zonder korst), met een dun laagje boter en smeerkaas of vruchtenspread (jam). Voor erbij een kopje thee. Het hangt er ook een beetje van af wat manlief en ik eten, want wij geven haar dan iets dat daar veel op lijkt. Dus het kan zomaar zijn dat ze weer een pap krijgt van 150 ml borst-‘, of flesvoeding, 4 eetlepels bambix fijne granen en een stukje geprakt fruit. Zo heeft zij het gevoel dat ze met ons mee-eet.

10:00 – 10:30 uur – Tussendoortje

Dit is nu steeds vaker in stukjes gesneden fruit. Snijd aardbeien in partjes of pel een mandarijn. Met name ronde vormen (zoals blauwe bessen of druiven) halveer ik, zodat ze deze makkelijker kan doorslikken. Hiernaast beperk ik andere tussendoortjes of knabbels, want ik merk dat dat van invloed is op haar trek voor de lunch. Dus ik geef haar liever om half elf een extra flesje met 150 ml borst-‘, of flesvoeding en dan naar bed voor ochtenddutje.

12:00 – 14:00 – Lunch

Elke middag krijgt Laura een klein gepureerd groente soepje voor de lunch (ja, we houden hem er in- zie vorige posts voor recepten). Ik heb een lade in mijn vriezer hier vol mee liggen en ontdooi elke morgen 1 bakje met soep. Voor de lunch eet ze nu 1-2 boterhammen. Soms met korst, soms zonder korst.. het is maar net hoe de pet staat. En voor de lunch beleggen we haar brood het liefst met bijvoorbeeld hummus, smeerkaas, smeerworst etc. Voor erbij een nog een bekertje appelsap of roosvicee.

15:00-16:00 uur – Tussendoortje

Voor haar middagdutjes geeft ik eerst nog 200 ml borst-‘, of flesvoeding  en eventueel geven wij er nog 2-3 eetlepels geprakt zacht fruit bij. Omdat ik zelf ook vaak op dit tijdstip een stukje fruit eet, krijt dochterlief vaak een stukje van mijn snack. Ook leuk om dit samen op te peuzelen 🙂

18:00 – 19.00 uur – Diner

Tijd voor een bordje groentehapjes en vlees\vis . Vaak maak ik gewoon wat extra groente en vlees klaar voor ons eigen avondeten. Uiteraard geen zout oid toevoegen. En schep hierna dan 5-6 eetlepels vanaf voor mijn dochter. Nu heeft Laura een aardig willetje en wil ze haar eten het liefst zelf vastpakken. Dus ik geef haar gewoon een klein stronkje broccoli of reepje wortel of paprika in haar hand. Bij het diner krijgt ze zelf 1-2 eetlepels vlees of vis. Die snijden we in kleine stukje en prikken we op een babyvorkje. Goed voor haar hand-oog coördinatie en dit zelf doen vind ze velen malen leuken dan met de lepel gevoerd worden. Okee het wordt een smeerboel, maar goed 🙂 Voor erbij een bekertje water of appelsap.

19:30 uur – Tussendoortje

Na het avondeten is het natuurlijk knuffeltijd met papa en mama en even lekker spelen. Ongeveer een half uurtje daarna krijg ze nog een paar eetlepels yoghurt, vla of Danoontje. Vind ze heerlijk!

20:30 uur – Naar bed!

Bedtijd, dus na het aantrekken van de pyama krijg Laura nog eens 200 ml borst-, of flesvoeding. In principe is dit haar laatste voeding van de dag en slaapt ze door tot de volgende ochtend. Maar, ook Laura heeft wel eens een dag dat ze minder goed eet en dan geven we haar met de luierwissel rond middernacht nog een extra flesje met 200 ml borst-, of flesvoeding. Krijgt ze toch nog wat extra binnen.


Bovenstaand voedingsschema is het schema van mijn eigen dochter geweest. Het kan natuurlijk zijn dat jouw baby meer of minder behoefte heeft aan borst- of flesvoeding, dus vertrouw op je eigen instinct en pas het schema aan naar de behoefte van jouw kindje. Bij twijfel kun je altijd (eerst) overleggen met het consultatie bureau.

Groetjes, Betty

Lees ook:

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago