Print

Recept: Hummus bowl met pulled chicken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Voor de liefhebbers van hummus, heb ik vandaag een lekker zomerse variatie in petto! Want deze hummus bowl met pulled chicken is een complete feestmaal in een kom! De kikkererwten dip is lekker op smaak gebracht met citroen, harissa en amandelen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 min.
  • Cook Time: 4 uren
  • Total Time: 4 uren.
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Mediterrane keuken

Ingredients

Scale

Voor de pulled chicken:

  • 125 ml gekookt water
  • ¼ (kippen)bouillon blokje
  • 4 kippendijen (ca. 350 gram)
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el harrisa
  • ½ citroen

Voor de Hummus:

  • 400 gr kikkererwten (in blik)
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr tahin (sesampasta),
  • zout & peper

Voor erbij:

  • 23 el harrisa
  • 2 el amandelschaafsel
  • 2 el pompoenpitten
  • 8 mini augurkjes, op zuur
  • 8 groene olijven
  • verse koriander of peterselie
  • extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
  • pita broodjes

Extra:

  • Crockpot (Slowcooker)
  • bolzeef
  • koekenpan
  • foodprocessor

Instructions

  1. Begin als eerste met het maken van dit recept voor de pulled chicken in de Crockpot. Deze dient namelijk 4 uren op te staan. 
  2. In het laatste half uur ga je aan de slag met het maken van de hummus. Breng hiervoor de kikkererwten enkele minuten aan de kook in een pan met water. Schep vervolgens een half kopje water uit de pan en giet vervolgens de kikkererwten af. Stop de kikkererwten in de foodprocessor
  3. Pers de citroen uit. Pel de knoflook en pers deze uit. Pureer kort de kikkererwten met de knoflook, komijn, zout, 3 eetlepels citroensap en 2 eetlepels kookvocht in de foodprocessor. Voeg vervolgens de tahin toe en laat hierna de machine minstens 5 minuten draaien tot alles goed vermengd is.
  4. Proef daarna goed en voeg eventueel nog wat meer citroensap en/of zout toe. Om kikkererwten dip nog wat dunner te maken voeg je gewoonweg nog 1-2 eetlepels extra kookvocht toe.
  5. Ondertussen zal de pulled chicken ook klaar zijn. Schep deze uit de slowcooker in een bolzeef en laat iets uitlekken. Rooster ondertussen ook amandelschaafsel en pompoenpitten in een droge koekenpan zonder olie. 
  6. Schep de hummus in een schaaltje of diep bord en gebruik de bolle kant van een eetlepel om glad te strijken en een kuil in het midden te vormen. TIP: Plaats de lepel in het midden en draai het bord rond! Lepel hier de harissa als topping overhen en schep de pulled chicken in het kuiltje.
  7. Top het geheel af met amandelschaafsel, pompoenpitten, mini augurkjes, groene olijven en koriander of peterselie. Tot slot druppel je er nog een beetje goede olijfolie overheen. Serveer direct met bijvoorbeeld pitabrood!

Eet smakelijk!

Notes

Voor een ‘snelle’ variant van pulled chicken maken:

Stop de kippendijen in een pannetje met kippenbouillon. Breng aan de kook en verlaag het vuur. Laat 15 minuten heel zachtjes doorkoken. Haal de kip uit de pan en laat iets afkoelen. Pluk daarna met je vingers in stukken en stop in een kom. Roer hier een beetje kippenbouillon, citroensap en harissa naar smaak doorheen.