Print

Recept: Zoete aardappelsoep met linzen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze zoete aardappelsoep met linzen is een heerlijke gezonde maaltijdsoep voor het hele gezin!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 4 personen
  • Category: Soepen
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 600 gram zoete aardappels
  • 2 wortels
  • 1 prei
  • 1 witte ui
  • 2 eetlepels fijngehakte gember
  • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 800 ml. water
  • 200 ml. dikke kokosmelk
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 el. mosterd
  • 380 gram linzen uit pak (230 gram uitlekgewicht)
  • Olijfolie, om te bakken

Voor erbij:

  • 60 gram pompoenpitten (=4 el.)
  • 4 (mini) naanbroodjes
  • verse koriander

Benodigdheden:

Instructions

  1. Schil de aardappels en snijd in plakken stukken van 2 cm dikte. Grote brede plakken kun je nog even halveren. Stop in een kookpannetje met ruim water. Plaats de deksel, breng aan de kook. Laat daarna  gedurende 12 minuten rustig doorkoken.
  2. Ondertussen schrap je de wortels. Snijd de wortels overlangs in 4 repen en vervolgens in stukjes. Snijd de prei in halve maan ringen, plaats in een vergiet en spoel goed uit onder koud stromend water.  laat de prei uitlekken. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Schrap de gember schoon met een theelepeltje en snijd vervolgens ook fijn.
  3. Verwarm 2 el. olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Verwarm de gember en knoflook een minuut in de olie en voeg dan de ui en prei toe. Zodra de groenten zacht zijn (ca 4-5 minuten) voeg je het paprikapoeder toe en schep het geheel goed om.
  4. Voeg de helft van de uitgelekte linzen toe aan de groenten. Schenk hier tevens het water en kokosmelk bij in de pan en verkruimel de bouillon blokjes erboven. Breng het geheel aan de kook gedurende een paar minuten. 
  5. Ondertussen rooster je in een kleine droge koekenpan ondertussen de pompoenpitten. Schud regelmatig zodat de pitten niet aanbranden. Deze tijd kun je ook gebruiken om de naan te bakken of te verwarmen.
  6. Zodra de zoete aardappels gaar zijn giet je ze af en voeg je ze toe in de hapjespan. Voeg tevens de mosterd toe.
  7. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer of in de keukenmachine. Dit kan zo grof of fijn als je zelf wilt. Proef de soep en voeg naar smaak zout en peper toe.
  8. Daarna voeg je de overgebleven helft van de linzen toe en verwarm deze gedurende 1 minuut in de soep. Schep daarna uit in kommen of diepe borden.
  9. Serveer de zoete aardappelsoep met de geroosterde pompoenpitten en verse koriander er overheen gestrooid. 

Eet smakelijk!

Notes

Bewaartip: Je kunt deze zoete aardappelsoep met linzen nog prima zo’n 2 dagen bewaren in de koelkast. Als je over hebt kun je dit dus lekker de dag erna opwarmen voor de lunch. Of maak gewoon wat extra zodat je zeker weet dat je wat overhoudt!