Print

Recept voor zelf Roti Plaat maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + 1 uur rusten
  • Cook Time: 15 min
  • Total Time: 90 minuten
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Category: Brood
  • Method: bakken
  • Cuisine: Surinaamse Keuken

Ingredients

Scale

Basisrecept roti deeg:

  • 150 gram volkoren tarwemeel
  • 150 gram tarwebloem
  • 1 el. bakpoeder
  • 1 tl. baking soda
  • ½ tl. zout
  • 250 ml. warm water
  • 2 el zonnebloem olie + extra voor het bakken en bestrijken

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak
  • koekenpan of pannenkoekenpan
  • vochtige theedoek
  • bakkwast of schuimspaan, voor bedruipen met olie
  • huishoudfolie

Instructions

  1. Meng volkorenmeel en tarwebloem met bakpoeder, baking soda en zout in een mixer kom. Voeg de zonnebloem olie en slechts de helft van het water toe. Plaats de deeghaak en kneed het deeg gedurende 10 minuten goed door. TIP: kneed je met de hand? Dan heb je echt een goede 15-20 minuten nodig. Hoe langer je kneed hoe zachter en beter je roti brood pannenkoek wordt. Voeg tussentijds gerust meer van het water toe om het deeg minder droog en elastischer te maken. Is je deeg te nat? Voeg dan weer wat extra bloem of meel toe.
  2. Dek de kom af met een licht vochtige doek en laat 1 uur rusten. De tussentijd gebruik je bijvoorbeeld om kerrie eieren of de bekende masala kip of aardappels te bereiden, waar je de roti dus straks mee gaat eten.
  3. Verdeel het deeg in 6 stukken. Bestuif een werkblad en deegroller met bloem. Rol de stukken deeg uit tot dunne ronde platen.
  4. Smeer een koekenpan in met een beetje olie en bak hier een voor een de roti in. Telkens na het omdraaien bestrijk je de bakzijde met wat zonnebloemolie. Je kunt hiervoor een bakkwast gebruiken, maar ook een schuimspaan (met paar gaatjes) gebruiken om olie in te plaatsen en vliegensvlug over de pannenkoek heen druppelen. De olie zorgt ervoor dat de brood pannenkoeken lekker flexibel en zacht blijven. 
  5. Bak roti niet te lang of te donker, dan blijven ze ook lekker zacht. Plaats de roti op een ruim bord. Serveer je vergebakken roti warm of afgekoeld. Wat je over hebt kun je oprollen en in een zip-lock bag stoppen. Je kunt de pannenkoeken dan namelijk tot 2 dagen in de koelkast bewaren  of invriezen tot max 1 maand.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Roti met kikkererwten meel:

Vervang het volkorenmeel door een gelijke hoeveelheid kikkererwten meel. Let op op, dit deeg plakt wat meer en is moeilijk te bollen, maar wel zo ontzettend lekker!! Tijdens het bakken kleurt de roti dan ook een beetje oranje. Net als de standaard roti ook bedruipen met olie om lekker zacht te houden.