Print

Recept: Cronuts maken (Croissant Donut)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de Cronuts:

  • 2 rollen XL Croissantdeeg (bijv. Danerolles)
  • 6 eetlepels fijne suiker
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • 2 liter zonnebloemolie

Cronut vullingen en toppings, naar wens:

Extra: 

  • frituur thermometer
  • bakpapier
  • (wegwerp) spuitzakjes met spuitmondje
  • koekjes uitsteker van ca 8 cm
  • appelboor, uitsteker van ca 2 cm.

Instructions

  1. Verwarm een grote pan met zonnebloemolie op medium vuur. Probeer ongeveer 175 graden Celcius aan te houden voor het bakken van de cronuts.
  2. Rol de blikken croissantdeeg af en snijd elke rol in 3 stukken. De diagonale lijntjes dien je even dicht te drukken met je vingers. Je hebt nu totaal 6 rechthoeken croissantdeeg. Leg deze in ‘landscape’ stand voor je neer.
  3. Vouw bij alle 6 een kant van het deeg tot ⅔  naar binnen en vouw hier de andere helft over heen. Vouw vervolgens het lange smalle strookje 1x dubbel. Als het goed is heb je nu een soort vierkant met heel veel laagjes deeg en kun je er met een koekjessteker een cirkel van 8 cm. uit te steken . Gebruik de appelboor om een gat uit het midden van de cirkels te steken. 
  4. Herhaal stap 2 voor de overige 5 stukken deeg.
  5. Bak de cronuts gedurende 2-3 minuten per kant in de hete olie. Stop er niet teveel in de pan, maar bijvoorbeeld slechts 2 stuks tegelijkertijd. Schep de gefrituurde cronuts daarna uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken en afkoelen.
  6. Meng in een ruim bord suiker met kaneel en wentel voorzichtig hier alle cronuts doorheen. Vul de cronuts naar behoefde met een vulling of top zelfs af met extra glazuur als je dat wilt.

Eet smakelijk!

Notes

De ronde uitstekers uit het midden van het deeg kun je overigens – na het bakken van de cronuts – ook samen frituren tot donut balletjes. De ‘hoekjes’ afsnijdels zou je ook los kunnen frituren tot gekke vormpjes. Ik zou ze niet samenkneden tot een nieuwe cronut want na het opnieuw kneden bakken ze gewoonweg anders en niet goed gaar.