Voor Aziatisch fusion gerechten van topniveau ben je bij Umami by Han aan het juiste adres. Inmiddels vind je meerdere vestigingen in Nederland. Wij gingen kijken en proeven bij de vestiging aan de Overtoom in Amsterdam en werden positief verrast!
Dit keer mochten we van Bettys Kitchen gaan proeven uit de Aziatische keuken en niet zomaar een, want Restaurant Umami by Han staat onder leiding van Chefkok Han Ji. Hij is bekend van voorheen Michelinster restaurant Han Ting Cuisine en het populaire Restaurant Zheng in Den Haag. De originele Aziatische fusion gerechten voeren altijd de boventoon en ook bij Umami by Han weet je dan ook dat je bijzondere gerechten en een uitstekende service mag verwachten. De Umami by Han keten is momenteel gevestigd in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam.
We worden vriendelijk ontvangen door onze gastheer van de avond, Chi-Tong Cheung en hij geeft ons een mooi tafeltje met goed overzicht over het lange, diepe en sfeervolle restaurant. De inrichting is geheel volgens Japanse stijl in neutrale tinten, sobere inrichting en houten tafels en stoelen. Het restaurant Umami by Han – Amsterdam is een oase van rust en puurheid! Ondertussen dwaalt mijn blik af naar de mooie Aziatische beeldjes en houten eetstoelen met allemaal een unieke Chinese tekst op de rug. TIP: open Google Translate met je mobiel en vertaal de tekens die voor gezonde en leuke spreuken staan.
Om ons heen kijkend zien we andere gasten ook genieten van de omgeving en hun gezelschap. Op de achtergrond wordt zachte lounge muziek gedraaid en is het een komen en gaan van gasten. Stelletjes genietend van hun diner of drankje , moeder en dochter lekker kletsend, vrienden die op gepaste afstand het glas heffen. Naarmate de avond vordert wordt het licht steeds meer gedimd… dit restaurant weet duidelijk hoe het moet!
Mocht je de term umami nog niet kennen, dan wil ik je hier graag wat meer over vertellen. Je hebt in de Aziatische keuken de smaken Zoet, Zuur, Zout en Bitter maar ook de smaak van heerlijkheid, de zogehete Umami (de 5e smaak). De benaming komt weer voort uit twee Japanse woorden, Umai (heerlijk) en Mi (smaak). Deze 5e smaak wordt veelvuldig aangetroffen in bijvoorbeeld paddestoelen, tomaten, truffel en zalm.
Het concept van Umami by Han is gebaseerd op social dining. Een belangrijk uitgangspunt van de de Chinese cultuur is om mensen dichter bij elkaar te brengen. Door het advies van onze gastheer kiezen we voor een 4 gangen Menu Gastronomique met een Healthy pairing arrangement. Deze omvat de gezondheidsfilosofie van de traditionele Chinese geneeskunde en 5000 jaar oude tradities. Volgens de Chinese voedingsleer staat voedsel gelijk aan medicijnen. Ieder kruid en voedingsmiddel is er niet alleen voor de smaak maar maakt ook een connectie met de belangrijkste organen in ons lichaam. Denk ook koude en warme gerechtjes – Yin & Yang. De juiste voeding kan hierdoor de werking van onze organen stimuleren en zorgen voor lichamelijke balans. Leuk om te weten: vroeger was zo’n menu de basis om de keizerlijke familie om hen het hele jaar fit te houden. Met de introductie van dit Health Pairing menu brengt Umami by Han deze oude Chinese traditie naar Nederland.
In plaats van wijn kregen we een Healthy thee arrangement bij de gangen. Aan tafel kregen wij een mooie glazen pot met diverse verse ingrediënten zoals meidoornbes, citroengras, zoethout, groene thee, mandarijnen schil. Er werd ons uitgelegd wat de thee met je lichaam doet en in dit geval ondersteunt het de lever en bevordert het de spijsvertering en gewichtsverlies. Bij het drinken hiervan mis je een wijntje tijdens het diner helemaal niet! Daarnaast starten we de avond met een mandje steranijs brood met zoete bonen saus.
Umami Bites \ Eerste gang
Gerookte paling – Oester tartaar – Sjalot vinaigrette
Door de sjalot vinaigrette was de paling alles behalve machtig te noemen, het maakte het gerechtje licht en fris . Zeker in de combinatie met het drinken van de thee. En ziet dit gerecht er niet uit als een schilderijtje uit de onderwaterwereld? Mij doet het denken aan onze reis naar de Malediven .
Tofu – Parel Couscous – Kidney bonen – Chili dressing
Dit kleurrijke gerechtje is in onze ogen waar umami voor staat, echt alle smaken proef je, er wordt duidelijk gespeeld met je zintuigen . En wie zegt er dat vegetarisch saai is.. alles behalve dat. De pittige smaken van de chili zorgen voor een sensatie in je mond. Deze tofu bites zijn echt een aanrader!
Grapefruit – Tijm – Citroen – Limoen – Appelciderazijn
Een echte verrassing was deze Cosmopolitan non-alcoholische cocktail die je even laat schrikken, je verwacht zoete smaken maar je proeft een bittertje. Na deze avond ga je zeker de deur uit met een stralende huid en deze ingrediënten helpen bij gewichtverlies en tevens je hart in conditie te houden!
Tweede gang
Asperge – Pastinaakpuree – Zoetzure saus
Onze tweede gang doet ons ook watertanden, een tempura (een Japans gerecht en bereidingswijze). Diverse ingrediënten worden in een beslag gedoopt. kort gefrituurd en doet het natuurlijk altijd goed. Wat een puur gerecht ook! Deze valt bij ons heel goed in de smaak.
Iberico – Paddenstoelen roomsaus – Pikante kimchi gel – Oesterzwammen
Bij het zien van de Iberico zie ik mijn vrouw al fronsen … zij is niet echt fan van varkensvlees. Maar de liefhebber weet: wie Iberico nog nooit heeft gegeten mist wel wat. Zeker met de invloed van Aziatische kruiden en sauzen moet je dit gerecht toch even proeven. En dat deed ze gelukkig toch nog want het was zo zacht en goed vlees!
Derde Gang
Kwartelborst – Pastinaak puree – Chinese bonensaus
Vaak zie je de eend of eendenborst terug komen in de Aziatische keukens maar nu kregen we een verfijnder stukje vlees. Namelijk kwartelborst, deze heeft wel dat zoete en sterke smaak, net als de eend, maar door de bonensaus en pastinaak puree was dit goed in evenwicht. Hierbij dronken we weer een mocktail bij met gezouten pruimen, hibiscus, honing, limoen en Osmanthus (een oolong thee van zeer hoge kwaliteit en verwant aan de klassieke jasmijnthee).
Zeebaar – licht pikante Sichuansaus – Haricots verts – Edamame
Jaaaaahh… met zeebaars kun je ons beide echt gelukkig maken en zeker als hij een beetje spicy is. Sichuansaus is een woksaus die gemaakt wordt van de Szechuan peper in combinatie met knoflook en chili. Deze vis is licht verteerbaar en niet vet, dus lekker van genieten dus!
Vierde gang
Pandan spekkoek – Bananenroomijs – Limoenmousse – Citroengras saus Hier maakt mijn hart een sprongetje …wat een leuk feestje op ons bord! De limoenmousse en de citroengras saus die krijg je niet gauw met een dessert. Het groene bolletje is een stukje heerlijke chocolade! Als drankje kregen we er Gojibes thee met gedroogd fruit bij. Een laatste weetje: vroeger gebruikte men geen suiker klontjes maar er werd gebruik gemaakt van de zoete gojibes als natuurlijke zoetmaker. Deze hebben antioxidanten die je helpen je immuunsysteem te versterken maar ook vitamine A en C welke helpen tegengaan van griep en verkoudheid .
Ben jij ook zo benieuwd geworden naar het prachtige en gezonde concept van Umami kijk dan even op hun site. Mocht je enthousiast geworden zijn door onze belevenis en besluit te gaan eten bij ze dan wens ik je veel plezier!!!
Zhidao xia yici (=tot de volgende keer) !!
Groet, Vincent
Umami by Han - Amsterdam Overtoom 31 HS 1054 HB Amsterdam The Netherlands Er is ook een Umami by Han restaurant in Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam https://umami-restaurant.com
Voor deze review waren wij uitgenodigd door Umami by Han restaurant, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…