Restaurant de D’Swarte Walvis is al 52 jaar gevestigd op een van de mooiste plekken van Nederland: de Zaanse Schans. Voor mij en mijn vrouw een zeer belangrijke, nostalgische plek, niet alleen omdat je er prachtige foto’s kunt maken :-), maar ook omdat mijn levensgezel een Zaanse is!

Eten in de Zaanse Schans streek

De Zaanse Schans wordt iedere dag door duizenden toeristen en landgenoten bezocht, vanwege de oude molens die ieder hun eigen functie hebben en nog steeds intact zijn. Denk aan de Zaanse mosterd, verf en houtmolen, deze kun je tegen een kleine vergoeding ook binnen bezoeken. Het is voor ons niet te bevatten dat er rond 1730 in deze regio meer dan 600 molens tegelijk in werking waren. Daarnaast heeft Zaandam een rijke historie van walvisvaart en natuurlijk Albert Heijn, die hier zijn eerste winkeltje opende. Hierbij fungeerde restaurant D’Swarte Walvis in de jaren zestig als het bedrijfsrestaurant (!).

Voor goed eten in de Zaanse Schans streek ben je hier immers aan het goede adres. Vandaag de dag is restaurant D’Swarte Walvis een op zich zelf staand restaurant en is vanuit Amsterdam goed bereikbaar per trein, bus auto en zelfs per boot. Niets is fijner dan je eigen bootje aan te meren aan de steiger van het mooie terras, om hier vervolgens een aperitief of een kop koffie te nuttigen.

Een fenomenaal uitzicht

Wij namen dan ook plaats op de steiger, voordat we gingen dineren. Het uitzicht is als een levende ansichtkaart, waardoor je nog langer wilt blijven zitten om te genieten van de molens in werking.  De keuze van mijn drankje was niet moeilijk te noemen. Aangezien ik een echte gin liefhebber/verzamelaar ben, proefde ik een overheerlijke Zaandijker Old gin, gemaakt door Brouwerij Breugem, die heerlijk fruitig smaakte met tonen van perzik en citrus. Deze lokale brouwerij heeft een innige samenwerking met restaurant D’Swarte Walvis, waardoor er hier nog meer valt te proeven van lokale sterke dranken en bieren.

Nieuwe kaart bij Restaurant D’Swarte Walvis

Onze gastheer Kevin Böke gaf aan dat er sinds begin 2018 gekozen is voor een andere opzet van de kaart. Dus minder traditioneel (voor, hoofd en na), maar meer met op zichzelf staande gerechten. Deze zijn verbonden zijn aan een bepaald thema, met de nadruk op zoveel mogelijk streekproducten, duurzaamheid en seizoensgebonden inkoop. Denk hierbij aan Twisker rund, Zaanse Zwammen, Jisper gans, Zaanse sambal etc. Wij juichen dit alleen maar toe en dit past  helemaal in de hedendaagse tijdsgeest, waarbij de kritische consument steeds meer ‘local food’ wil eten. Ons diner begon goed met een Gazpacho met 12 jaar oude balsamico, heerlijk pittig met een zuurtje. Dit smaakte naar meer!

Kevin heeft als sommelier en gastheer heel veel kijk op mooie wijnen. Wij kozen daarom voor een Chef’s experience met een wijnarrangement en daar hebben we geen spijt van gekregen. Bij iedere gerecht weet hij een passend en vaak spannende wijn te vinden. Hij zorgt ervoor dat je naast de traditionele wijnlanden zoals Italië en Frankrijk het ook dichter bij huis kan zoeken, want zelfs Nederland heeft moois op wijngebied te bieden!

Unieke (trouw) locatie in Zaandam

Het terras van D’Swarte Walvis is ronduit schitterend. Het fijne is dat je achter glas zit, lekker beschut, zodat je je lang kan blijven natafelen. Naast het buitenterras en het binnenrestaurant heeft D’Swarte Walvis nog meerdere zalen die voor een feest, huwelijk of zakenevenement zijn af te huren. Dit restaurant is echt een unieke (trouw) locatie in Zaandam. Verder biedt het restaurant nog de mogelijkheid om een andere unieke plek in in Zaandijk te bespreken, namelijk het Raadhuis Zaandijk, ook met een prachtige tuin, terras en wederom aanlegsteiger. Ik kan het weten, want ik ben hier immers zelf getrouwd. !

Het restaurant bevat vele historische voorwerpen zoals deze oude viskar, het voelt alsof je terug gaat in de tijd waar Zaandam in vervlogen tijden een belangrijke rol speelde in de walvisvaart, hout, cacao en verf verwerkende industrie. Je krijgt het gevoel alsof je in een klein museum plaats neemt, een wonderlijke ervaring!

Dit zie je niet alleen alleen buiten, maar ook binnen in de diverse zalen kom je de oude historie op mooie Zaanse tegeltjes tegen die ieder een verhaal vertellen. Let maar eens op de schouw in het voorste gedeelte van het restaurant. Binnen is een duidelijke mix te zien van het vroeger en het heden wat ervoor zorgt dat ieder jong of oud zich prettig voelt in een fijne ambiance. De recente update in het meubilair heeft goed uitgepakt, het restaurant oogt toegankelijk en is is laagdrempelig, dit is wat de wat D’ Swarte Walvis ook wil uitstralen.


Dit eet je bij D’Swarte Walvis

1e gang

Ons eerste gerechtje was niet alleen superlekker, maar ook een genot om maar te kijken. Wat een plaatje! We genoten van de tonijn sashimi met sesam, rauwe tonijn tartaar, een kraakje gemaakt van inktvis inkt, wasabi mayonaise en natuurlijk Zaanse sambal ;-). De wijn die we hierbij dronken was een Grüner Veltliner uit Oostenrijk met een frisse afdronk, een zuurtje en pepertje.

2e gang

Het tweede gerecht paste echt bij de dag en zag er warm en zonnig uit en deed ons denken aan een maïsveld ;-). Heb gerecht bestond uit verschillende ingrediënten zoals bonbons van maïs, Ras el Hanout kruiden, hummus, Parmazaan krokant en babymaïs. Dit was qua structuur licht en tegelijkertijd pittig. Dit gerecht zou naar onze mening een perfecte lunchgerecht zijn.  De bijpassende Cuvee XII Apostelhoeve van wijnhuis Louwberg uit Maastricht is ook een vermelding waard, want hoe vaak drink je een echte Nederlandse wijn bij je eten.  Heerlijk met aroma’s van perzik en bloesem!

Mijn partner had een op de huid gegaarde Dorade met pastinaak saus, kraakje van Parmezaanse kaas en groene asperges, op een bedje van couscous. Dit was wel een favoriet van de avond. Wederom een perfecte bijpassende wijn (dank Kevin!), een Chablis Premier Cru Beauroy van Domaine Hamelin. Hier komt geen hout aan de pas, in deze wil je gewoon verdwijnen zo lekker!

3e gang

Ons volgende gerecht was een lust voor het oog en wederom heel puur van smaak. De langoustine met doperwten, kokos en Parmaham gaf ons een mediterraans vakantie gevoel. We zaten zelfs even met onze ogen dicht te genieten.  Hierbij dronken we een unieke en misschien wel de beste rosé die wij ooit hebben geproefd, een Bandol Rouge van familie wijnhuis Domaine Rouge met druivenkassen zoals Grenache en Mourvedre. Zeer mooie wijn met tonen van kruiden uit de Provence,  geen woorden voor!

4e gang

Het lokale karakter van de kaart van D’Swarte Walvis kwam in dit volgende gerecht goed naar voren. Doordat het vlees uit het Twiske komt, wat ligt op de scheidingslijn tussen Oostzaan en Landsmeer en ook een recreatiegebied is. Daarnaast kwamen zelfs de zwammen uit de Zaanstreek (www.zaansezwam.nl). De overige ingrediënten zoals tuinbonen en rode port jus maakt het helemaal af. Hierbij dronken we een Coteaux Du Langeuedoc van Domaine Les Grandes Costes. Heel verfijnd, een elegantie die je niet verwacht van een wijn uit deze streek. We zouden deze wijn zelf niet kiezen als deze op de kaart stond en daarom is een wijn arrangement zeker aan te raden bij D’Swarte Walvis!

Desserts

Bij gin wordt ik altijd geprikkeld, zeker in een pre-dessert. Maar gin in combinatie met komkommer, anijszaad, en Bastogne kruimels. Heel verfrissend.  Hier dronken we wederom een Grüner Veltliner van Schloss Gobelsburg, maar dit keer een fruitige versie met veel citrus. Uniek en passend!

Als klap op de vuurpijl kregen we een combinatie van diverse soorten ijs en structuren. Dit was een reis voor onze zintuigen. Roomijs met Zaanse sambal heeft toch wel een unieke smaak, die wil ik wel standaard in mijn koelkast ;-). Met daarbij bosvruchten spons, anijs zaad, Bastogne kruim en witte chocolade.

Koffie + Friandises

We sloten de avond af met een bakkie leut (op z’n Zaans gezegd) in het Vleethuis wat vroeger een opslag was voor de vissers en walvisvaarders die vanuit Zaandam een open verbinding had naar de zee.

Wij kunnen terugkijken op een bijzondere middag en avond in deze historische setting van D’Swarte Walvis. Waar met name lekker eten, mooie wijnen, gastvrijheid en nostalgie centraal staan. Menig beroemdheden zoals Kees van Kooten en Wim de Bie, George Baker, Henny Huisman, Marco van Basten, Ringo Starr en zelfs het Koningshuis gingen ons hier voor. Restaurant D’Swarte Walvis is een aanrader in Noord Holland, maar ook daarbuiten!

Otje-Pietje, nou doeg’oor!

Vincent


Review D’Swarte Walvis Zaandam

  • Zeer mooie locatie aan de Zaan, met mooi uitzicht op het water,
  • Prachtig monumentaal pand en verzorgd buitenterras,
  • Unieke locatie voor een trouwfeest of evenement,
  • Vriendelijk personeel met met veel kennis van zaken, vooral van goede wijnen,
  • Eigen parkeerplaats voor 15 plekken en aanlegsteiger aan de Zaan,
  • Geschikt voor grote groepen of een business lunch/diner,
  • Restaurant maakt veel gebruik van streekproducten,
  • De menukaart is sinds 2018 geheel aangepast, minder traditioneel en meer van deze tijd,
  • Samenwerking met B&B Heerlijck Slaapen op de Zaanse Schans (aanrader!) en Brouwerij Hoop & Breugem,
  • Ruime openingstijden,Goed bereikbaar met trein, station ligt op loopafstand, bus 391 rijdt iedere 15 minuten vanuit Amsterdam naar de Zaanse Schans,
  • De historische omgeving leent zich voor een dagje uit.
  • Wijnbar op het voorterras is niet van het restaurant en kan verwarring opleveren,
  • De Zaanse Schans kan ik de zomer overvol met toeristen zijn, reserveer dus tijdig!,
  • Entree kan wat meer uitnodigend worden gemaakt want doordat de deur dicht is lijkt het of het restaurant gesloten is.

Cijfers:    Prijs: € €         Eten: 8.5       Service: 9.0      Decor: 9.5     Totaal:  9.0


D'Swarte Walvis
Kalverringdijk 15
1509 BT Zaandam

The Netherlands
https://dewalvis.nl


Voor deze review was ik uitgenodigd door restaurant D’ Swarte Walvis, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.

Vincent Nijhof

Fotograaf Reiziger Levensgenieter Foodblogger Creëert eigen werkelijkheid

Share
Published by
Vincent Nijhof
Tags: Zaandam

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago