Amsterdam bruist en veel nieuwe restaurants ploppen als paddenstoelen uit de grond! Maar Bar & Restaurant Pompstation fungeert al sinds 2010 als restaurant en trouw/evenementen locatie.
Het restaurant Pompstation is een niet te missen hotspot, door zijn unieke concept inrichting en sfeervolle ambiance.
Misschien gaat er er inmiddels al een lichtje bij jullie branden? Carmen, uit de hitserie Penoza, schoof onlangs ook aan bij dit unieke restaurant, gelegen in de Indische buurt in Amsterdam. Wij waren benieuwd naar het eten, maar hadden ook interesse naar de sfeer. Het was even zoeken naar een parkeerplek, je bent tenslotte in Amsterdam ;-), maar daarna liepen we richting Pompstation.
Eenmaal door de kleine entree binnengestapt, waren we meteen onder de indruk! Het valt me op dat het gebouw van binnen enorm is, met hoge plafonds, maar ook juist intiem en stijlvol oogt. Het lijkt wel of we terug gaan in vervlogen tijden. Denk aan de jaren 40/50, met dames in prachtige, zwierige jurken dragen en mannen strak in pak. De tafels zijn prachtig gedekt met echte servetten, veel glazen, zilveren kandelaars en vazen met verse roze rozen. Het bruine en donkere interieur voelt juist heel warm en sjiek, zonder stijf te zijn.
Wij worden verwelkomt door de restaurant manager Marc Troost, een van oorsprong man van het zuiden des lands. En dat is te merken, want een meer gastvrij persoon is er volgens ons niet. Enthousiast begeleidt hij ons naar een fijne, overzichtelijke plek aan de zijkant van het restaurant. In zijn lichte kleding en met zijn lange haren, heeft hij ook wel wat weg van een landheer van vroeger. Marc past helemaal in de ambiance van het Pompstation en wij voelen ons meteen op ons gemak. In het kort legt hij uit over de aanwezige pompen van het pompstation, want het restaurant deelt het pand al 8 jaar met het Amsterdamse waterbedrijf Waternet. Naast deze unieke inrichting, voel je soms de vloer zelfs een beetje trillen tijdens het pompen. Nee, dit ligt niet aan je wijntje of gin-tonic…
Onder het genot van het Pompstation huisaperitief (homemade Limoncello met Prosecco en munt), genoten mijn partner en ik van de eerste gezellige klanken van een live band, die deze avond zal optreden. In het restaurant Pompstation bevind zich een een klein podium, omringd door hoge tafels en enkele barkrukken. Ook al mocht je hier alleen voor een drankje of een snelle maaltijd komen, dan kun je alsnog genieten van fijne jazz sounds. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag spelen namelijk diverse bands bij Pompstation, met verschillende repertoires, dus er is voor ieder wat wils.
Ondanks dat het gebouw groot overkomt is, door gebruik van speels licht (ook kaarsen), de inrichting, en de bands met muziek op de achtergrond, de ambiance zeer sfeervol te noemen. Je merkt dat er een juiste vibe hangt en dat het personeel zichtbaar plezier heeft in het werk. En daarnaast ook de nodige humor bezit. Het publiek is dan ook heel divers met romantische zielen, maar ook zakenlieden en familieleden.
Voor het eten begint, loop ik nog met Marc naar buiten, waar hij de gezellig en binnentuin laat zien. Hier vertelt over zijn verleden als manager bij andere restaurants, maar hij is zichtbaar trots op Pompstation in Amsterdam. Iets dat wij alleen maar kunnen beamen.
Ik ga tevens even ‘boven’ kijken, waar vaak groepen worden geplaatst in geval van een evenement, verjaardag of zelfs een trouwerij. Want Pompstation is een officiële trouwlocatie in Amsterdam, waarbij ieder aspect van een huwelijk mogelijk is (van ceremonie en receptie tot een uitgebreid diner en feest. De binnentuin of de vide van Pompstation kunnen tevens ook gereserveerd worden voor een (groeps)evenement. Het is dat wij reeds getrouwd zijn, anders had ik het wel geweten…
Wij nemen de menukaart in ontvangst, waarbij ook een wisselende seizoenskaart is bijgesloten. De kaart is uitgebreid, maar toch overzichtelijk, met vlees, vis en vegetarische gerechten. Het vlees is afkomstig van oude Hollandse melk koeien en, leuk om te weten, Pompstation heeft de 2e plek behaald in de Amsterdam steak test van het Parool!
Mijn partner gaat een voor gegrilde, vegetarische mais salade met geroosterde pompoen, sla, tomaat. Lekker fris en heeft een licht zoetige palmsuiker dressing. De zelfgemaakte kletskop met pompoenzaad en cashewnoten crème maakt het geheel helemaal af. (Tevens ook als hoofdgerecht te bestellen.) Je kunt hier als vegetariër ook echt je hart ophalen! Zeer tevreden legt mijn partner haar bestek neer, na de laatste hap te hebben genomen. Als begeleidende wijn genoot ze van een lichte Viognier uit Frankrijk.
Zelf besluit ik voor een licht vleesgerecht te gaan en kies voor de steak tartare. Nadat ik al die verhalen over het vlees gehoord heb, word mijn nieuwsgierigheid aardig op de proef gesteld. Bij het zien van mijn steak tartare loopt het water me uit de mond. Hij is mooi in laagjes opgebouwd. Puur uitziend stukje vlees belegd met kappertjes, ui, sla, lichte dressing een flinke crostini… Er is inderdaad niets te veel gezegd en het smaakt naar meer. Als begeleidende wijn nam ik op advies van Marc een zachte Pinot Noir uit 2015, wat perfect paste bij dit gerecht.
Mijn partner ging wederom voor een vegetarisch gerecht: een tempura van courgette bloem gevuld met vadouvan (kruidenmengsel uit India), ricotta, zongedroogde tomaten, fregola pasta en gepofte cherrytomaten. Ze reageerde razend enthousiast door de smaaksensatie van de verschillende kruiden en krokante tempura. Wederom op advies van Marc kreeg ze een Italiaanse Niveo Langhe Bianco uit 2012, een evenwichtige blend van een Riesling en Sauvignon Blanc.
Ik nam de surf&Turf: bestaande uit een Rib-eye met een halve kreeft, geserveerd met paksoi en een heerlijke bearnaisesaus. Nu weet ik zeker dat ze terecht een award hebben gewonnen, want ook hier is het vlees van goede kwaliteit en heerlijk mals.De halve kreeft was reeds losgemaakt van haar schild (handig!) dus voor mij geen vieze handen dit keer 😉 Ik was verrast door de wijn die ik bij dit gerecht kreeg: een stoere Italiaanse Barolo uit 2011 en dat was een echte krachtpatser.
Als bijgerecht namen wij een mix van seizoensgroenten, luie wijvenfriet (met schil dus) en huisgemaakte mayonaise. Daar konden wij niet van af blijven!
Wij zijn normaliter niet altijd van de desserts, maar om het goed af te sluiten (en nog even van de live band te kunnen genieten) keken we toch even op de kaart. Mijn partner nam een dessert dat niet alleen een lust voor het oog was, maar ook voor smaakpapillen. Zij koos voor een banaan turon (een soort zoete loempia), met salted caramel, brandy saus, Kaapse bes, framboos en amandel ijs.
Mijn keuze werd de aardbeien Millefeuille (tompouce, maar dan op z’n Frans) met vanille ijs, chocolade, aardbeiencoulis (saus van gepureerde aardbeien) en Jasmijn thee gel (!). Er lag een waar kunstwerk op het bord. Een smaaksensatie!
Het eind van onze avond begon te naderen, maar niet voor Pompstation. De band speelde nog stug door en het publiek was nog lang niet van plan om naar huis te gaan. Het restaurant Pompstation behoort zeker tot onze favorieten.
Mazzel allemaal.
Groet, Vincent
Cijfers: Prijs: € Eten: 8.5 Service: 8.5 Decor: 9 Totaal: 8.7
Pompstation Zeeburgerdijk 52 1094 AE, Amsterdam The Netherlands https://pompstation.nuVoor deze review was ik uitgenodigd door Pompstation, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…