Print

Pompoen Cheesecake met hazelnootpraline

In de herfstperiode kun je niet om de pompoenen heen. En omdat cheesecakes een echte guilty pleasure van mij zijn, maakte ik deze pompoen cheesecake met hazelnoot praline! Het is een no-bake cheesecake met pompoenpuree en roomkaas. Dat wordt genieten!

Ingredients

Scale
  • 200 gram speculaasjes,
  • 50 gram boter,
  • 300 gram geroosterde (fles)pompoen puree,*
  • 600 gram roomkaas,
  • 100 gram poedersuiker,
  • 200 ml slagroom,
  • 5 blaadjes gelatine,
  • 1 theelepel pumpkin spice kruiden (of gebruik speculaaskruiden),
  • 1 theelepel vanille aroma,
  • 150 gram hazelnoten,
  • 50 gram kristalsuiker.

(* Tip: gebruik hiervoor 1 hele flespompoen en rooster deze 45 minuten op 200 graden. Laat vervolgens afkoelen, verwijder de schil en prak tot puree)

Extra:

  • springvorm, 20 cm doorsnede,
  • bakpapier,
  • keukenmachine,
  • steelpannetje,
  • (staande) keukenmixer, 
  • keukenpapier.

Instructions

  1. Ten eerste: zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze hiervoor 30 minuten van tevoren uit de koelkast.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Kwast de opstaande rand een beetje in met boter en bekleed deze met een op maat gesneden stuk bakpapier.
  3. Verkruimel de speculaasjes in de keukenmixer. Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje. Voeg de speculaaskruimels toe en roer goed door. Stort uit op de bodem van de springvorm en druk de cheesecake bodem aan met de bolle kant van een lepel. 
  4. Week de blaadje gelatine in ruim koud water gedurende 10 minuten. Knijp daarna goed uit en smelt langzaam in een klein pannetje op laat vuur. Zet het vuur uit en roer hier direct de roomkaas goed doorheen.
  5. Klop vervolgens de pompoenpuree met de roomkaas en poedersuiker romig met behulp van de keukenmixer. Voeg de slagroom, Pumpkin Spice kruiden en vanille aroma toe en klop alles goed door, totdat het mengsel op stijfgeklopte slagroom gaat lijken. Schep het cheesecakebeslag bovenop de speculaasbodem en strijk glad met een spatel. Laat de pompoen cheesecake gedurende de nacht opstijven in de koelkast. 
  6. De volgende dag: Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verspreid de hazelnoten over de bakplaat en rooster deze gedurende 10 minuten in de oven. Wrijf daarna de hazelnoten tussen twee vellen keukenpapier, zodat het bruine velletje loskomt. Deze mag je weggooien. Leg de ontvelde hazelnoten tegen elkaar aan op de bakplaat (op het bakpapier dus).
  7. Verwarm de kristalsuiker in een steelpannetje op medium vuur. Niet roeren of walsen met het pannetje! Gewoon laten smelten. Na een paar minuten gaat de suiker bubbelen en krijgt een karamelkleur. Schenk de karamel dan over de hazelnoten en laat volledig afkoelen en uitharden. Trek de hazelnootpraline van de het bakpapier af en hak daarna grof. Dit is de decoratie voor bovenop de pompoen cheesecake.
  8. Tip: Bewaar de praline in een afsluitbaar bakje op het aanrecht, tot je de pompoen cheesecake daadwerkelijk gaat decoreren en serveren. 

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

 

 

Notes

Stap 4 is een eigen toevoeging aan dit recept en vind je dus niet in het kookboek recept terug. Maar je krijgt hierdoor wel een lekkere stevige pompoen cheesecake!