Print

De klassieke Tiramisu in glaasjes (met ei en alcohol)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tiramisu is een van de meest bekende Italiaanse desserts! Ik bestel het steevast als afsluiter in een Italiaans restaurant en weet dat je dit recept inmiddels op verschillende wijze kan maken. Maar dit recept voor een klassieke tiramisu maak je met eieren en natuurlijk een scheutje klassieke zoete Marsala wijn of ga voor Amaretto amandellikeur!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 min.
  • Cook Time: (minstens) 4 uren opstijven
  • Total Time: 4 uur en 25 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: dessert
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 150 gram lange vingers
  • 120 ml vers gezette espresso
  • 4 eetlepels Amaretto of Marsala wijn
  • 3 medium eieren (M), gesplitst
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 250 gram mascarpone
  • cacao poeder (of pure chocolade)

Extra:

  • Keukenmixer of handmixer,
  • (hand) rasp,
  • 4 kleine glaasjes of kommetjes.

Instructions

Voor je begint: alle ingrediënten dienen op kamer temperatuur te zijn. Haal ze hiervoor ten minste 30 minuten van tevoren uit de koelkast.

  1. Verdeel de helft van lange vingers in de glaasjes of kommetjes.
  2. Roer de Amaretto door de espresso en besprenkel hiermee de lange vingers. Zorg dat je de helft van het koffiemengsel overhoudt voor de tweede laag. Je kunt de lange vingers ook één voor één even in de koffie dopen en dan meteen in de glaasjes doen.
  3. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf met behulp van een keukenmixer met garde. Trek hier gerust 5 minuten voor uit. 
  4. Klop in een separate kom de eierdooiers samen met suiker en vanille extract tot deze lichter van kleur wordt en meer volume krijgt. Dit kan gerust met een handgarde. Roer dan de mascarpone met een vork los en meng dit vervolgens door het eidooier mengsel.  
  5.  Tot slot vouw je de opgeklopte eiwitten er door heen. Niet te hard of te lang kloppen, want je wil niet dat het mengsel zijn luchtigheid verliest.
  6. Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de glaasjes. Verdeel hier vervolgens nog een laag lange vingers met espresso overheen. En top weer af met het overgebleven mascarpone mengsel.
  7. Dek daarna de glaasjes af en zet minstens 4 uur in de koelkast om de tiramisu op te laten stijven. Voor het serveren bestrooi je de klassieke tiramisu met cacao. Ik kies er echter steeds voor om pure chocolade boven de kommetjes fijn te raspen.

Eet smakelijk!

Notes

Variatietip:

  • Je kunt dit recept ook in een kleine ovenschaal of ruim pastabord doen in plaats van in kleine glaasjes. Let op, deze dient dan wel de hele nacht in de koeling te staan om op te stijven.
  • In plaats van stijfgeklopte eiwitten kun je ook opgeklopte slagroom gebruiken in dit recept. Vervang in dat geval elke 3 eiwitten door 150 ml slagroom