Voor je begint: alle ingrediënten dienen op kamer temperatuur te zijn. Haal ze hiervoor ten minste 30 minuten van tevoren uit de koelkast.
- Verdeel de helft van lange vingers in de glaasjes of kommetjes.
- Roer de Amaretto door de espresso en besprenkel hiermee de lange vingers. Zorg dat je de helft van het koffiemengsel overhoudt voor de tweede laag. Je kunt de lange vingers ook één voor één even in de koffie dopen en dan meteen in de glaasjes doen.
- Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf met behulp van een keukenmixer met garde. Trek hier gerust 5 minuten voor uit.
- Klop in een separate kom de eierdooiers samen met suiker en vanille extract tot deze lichter van kleur wordt en meer volume krijgt. Dit kan gerust met een handgarde. Roer dan de mascarpone met een vork los en meng dit vervolgens door het eidooier mengsel.
- Tot slot vouw je de opgeklopte eiwitten er door heen. Niet te hard of te lang kloppen, want je wil niet dat het mengsel zijn luchtigheid verliest.
- Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de glaasjes. Verdeel hier vervolgens nog een laag lange vingers met espresso overheen. En top weer af met het overgebleven mascarpone mengsel.
- Dek daarna de glaasjes af en zet minstens 4 uur in de koelkast om de tiramisu op te laten stijven. Voor het serveren bestrooi je de klassieke tiramisu met cacao. Ik kies er echter steeds voor om pure chocolade boven de kommetjes fijn te raspen.
Eet smakelijk!