Print

recept: Hummus kikkererwten dip

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een recept voor homemade hummus of hoemoes. Deze welbekende kikkererwten dip is een vegan spread gemaakt van kikkererwten, sesampasta citroen en knoflook. Serveer met brood of stukken groente om in te dippen. Ideaal voor de lunch om je boterham mee te beleggen. Top af met plakjes tomaat, komkommer, alfalfa etc. #hummus #dips

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 12 uur
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 13 uur
  • Yield: 1 bowl 1x
  • Category: Dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Mediterrane keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 250 gram gedroogde kikkererwten *
  • 2 flinke theelepels baking soda
  • 1 grote biologische citroen
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram tahin (sesampasta)
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge.

Extra: foodprocessor/keukenmachine.

Instructions

  1. Stop de kikkererwten in een ruime pan en overgiet met water + 1 flinke theelepel baking soda. Laat de hele nacht (12 uur) weken.
  2. Giet de kikkererwten af, spoel na en stop terug in de pan. Voeg minstens 2x zoveel water toe en wederom een flinke theelepel baking soda en breng aan de kook. Laat 45-60 minuten zachtjes doorkoken (afhankelijk van de grootte van de kikkererwten).
  3. Zodra de kikkererwten tegen het kookpunt aankomen zal er nog flink wat ‘eiwitten schuim gaan vormen boven in de pan. Schep dit af, eventueel tezamen met losgekomen vliesjes die boven komen drijven.
  4. Na het koken schep je een half kopje water uit de pan en giet vervolgens de kikkererwten af en spoel weer goed na onder de kraan. Stop daarna in de foodprocessor
  5. Snijd de citroen doormidden en pers beide helften uit. Pel de knoflook en pers deze uit. Pureer de kikkererwten kort met de knoflook, komijn, zout, 3 eetlepels citroensap en 2 eetlepels kookvocht in de foodprocessor. Voeg vervolgens de tahin toe en laat hierna de machine minstens 5 minuten draaien tot alles goed vermengd is.
  6. Proef daarna goed en voeg eventueel nog wat meer citroensap en/of zout toe. Om de hummus nog wat dunner te maken voeg je gewoonweg nog 1-2 eetlepels extra kookvocht toe.
  7. Schep de hummus in een schaaltje en gebruik de bolle kant van een eetlepel om glad te strijken en een kuil in het midden te vormen. Giet een beetje olijfolie van goede kwaliteit overheen voor extra smaak.

Eet smakelijk!!

Groetjes, Betty

Notes

Variatietip *: Vervang de gedroogde kikkererwten door 1 blik kikkererwten (ca 400 gram). Sla hierbij stap 1 over en verkort de kooktijd in stap 2 naar slechts 5 minuten. De bakingsoda laat je dan overigens helemaal achterwege.

Serveertip: Maak er een ware hummus bowl van door in het midden 1 flinke eetlepel harrisa of ajvar te lepelen. Top de hummus vervolgens af met wat geroosterde pompoenpitten en amandelschaafsel. Ook lekker met wat olijven of zure augurkjes erbij!