Print

Recept: zelf notenpasta maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Heb je wel eens zelf pindakaas, amandelboter of cashewpasta gemaakt? Zelf notenpasta maken is heel eenvoudig en is een verrukkelijk 100% pure broodbeleg, of als topping op bijv. havermoutpap, kommetje yoghurt, ontbijttaartjes en meer. Met deze 5 variatie recepten voor noten pasta gemaakt van pinda’s, pecannoten, macadamia, amandelen en cashewnoten geef ik je tevens heerlijke smaakcombinaties zoals, rode peper, witte chocolade, oreo cookies en dadels & kaneel. Varieer er gerust op los dus!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: 1 pot 1x
  • Category: broodbeleg, lunch, tussendoor
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 200 gr ongebrande en ongezouten noten *
  • 1 el neutrale olie (zoals zonnebloem of pindaolie)

(* denk aan pinda’s, walnoten, pecannoten, macadamia noten, cashewnoten, hazelnoten – maar een mix van 2 of 3 soorten kan ook.)

Extra:

Instructions

  1. Verwarm een ruime koekenpan op medium vuur. Voeg de olie toe en bak hierin de hele noten gedurende 5 minuten. Blijf tussendoor omscheppen en verlaag eventueel het vuur als ze dreigen te verbranden.
  2. Stop de warme noten in de foodprocessor en maal de noten helemaal fijn tot pasta. In de eerste instantie zul je fijne notenkruimels krijgen, maar heb geduld het komt goed!
  3. Tussendoor zul je een paar keer de machine even moeten stoppen om langs de zijkanten te schrapen. Na 5-10 minuten mixen zul je een vloeibare en smeerbare notenpasta krijgen.
  4. Voeg nu eventuele fijngehakte smaakmakers of kruiden toe voor een heerlijke twist of probeer een van onderstaande variatie recepten. Blijf mixen tot je een fijne smeerbare consistentie hebt, of hou wat grof als je meer van crunch houdt. Je kunt ook eventueel een beetje neutrale olie toevoegen om meer vloeibaar te maken.
  5. Schep de notenpasta in een weckpotje of schoongemaakte jampot. Laat 30 minuten staan om af te koelen en wat uit te dikken. Daarna kun je de notenpasta direct gebruiken.
  6. Om te bewaren maak je het potje netjes dicht en bewaar op een koele en donkere plaats. Je notenpasta blijft gerust enkele weken goed!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatierecepten met notenpasta maken :

  1. Pindakaas met dadels & kaneel – Bereid de pinda’s voor volgens recept. Voeg bij stap 4 de volgende ingrediënten toe: 4 fijngehakte medjool dadels toe, 1 tl gemalen kaneel en 1 el olie.
  2. Pecan Pie pasta – Bereid de pecannoten voor volgens recept. Voeg bij stap 4 een eetlepel maple syrup toe en breng op smaak met 0.5 tl pumpkin spice kruiden . Speculaaskruiden kan ook.
  3. Macadamia & Witte chocolade – Begin met 80 gr witte chocolade au bain marie te smelten. Laat vervolgens afkoelen terwijl je de notenpasta van macadamia’s maakt. Bij stap 4 voeg je de vloeibare chocolade toe.
  4. Amandelpasta met Oreo Cookies – Gebruik het liefst ‘blanke’ amandelen (dus zonder bruin velletje) voor dit recept. Breek 5 Oreo koekjes in stukken en maal deze helemaal fijn in de amandelpasta tijdens stap 4.
  5. Pittige Cashewpasta met rode peper – Tijdens stap 2 breng je de cashewnoten op smaak met 0.5 tl zout en 1 tl crushed chilies of cayenne peper. Laat volledig meedraaien tijdens het maken van de pasta, zodat de smaak goed verdeeld wordt.