Print

Recept: zelf pizzadeeg maken (de ‘snelle’ versie)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wist je dat zelf pizzadeeg maken eigenlijk heel eenvoudig is? Daarnaast zijn zelfgemaakte pizza’s altijd zoveel lekkerder als kant-en-klare pizza’s. En zet je pizzadeeg eigenlijk in een mum van tijd in elkaar! Met slechts 6 ingrediënten kan iedereen zich wagen aan dit basisrecept voor homemade pizza bodems. Met onderstaande recept kun je 1 grote plaatpizza maken. Of verdeel het deeg in 2 -3 stukken en maak er kleinere ronde pizza’s van! 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes + rijzen
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 1.5 - 4 uur
  • Yield: 2 - 3 pizza's 1x
  • Category: pizza
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 zakje gedroogde gist (ca. 7 gram)
  • 1 tl suiker
  • 250 ml lauwwarm water
  • 400 gram bloem * (zie notes) + 1 eetlepel
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Extra:

  • fijne maismeel (semolina) of bloem, voor het uitrollen
  • mixer met deeghaken
  • optioneel: deegroller
  • huishoudfolie
  • evt. pizza bakplaat of pizzasteen

Instructions

  1. Roer het zakje gist, suiker en losse eetlepel bloem los in 50 ml van het lauwwarme water en zet 20 minuutjes apart om op te lossen. Het mengsel gaat lekker ‘bubbelen’ en dat is goed!
  2. Meng het bloem en zout in een kom. Maak een kuil in de bloem en giet hier het gistmengsel en de rest van het water bij. Meng het geheel met een mixer met deeghaken gedurende 10 minuten.
  3. Je kunt het deeg ook met de hand kneden gedurende 15 minuten. Bestuif hiervoor het aanrecht lichtjes met wat extra bloem en kneed hierop het pizzadeeg goed door: hou het deeg met één hand op de plaats, terwijl je met de andere hand het deeg van voren naar achter duwt, en dus uitrekt en weer terugvouwt. Terwijl je het ‘loslaat’, draai je het deeg steeds een stukje met de ‘vaste’ hand. Heb geduld – en sterke armen – en je krijgt vanzelf een mooi soepel pizzadeeg. Tot slot voeg je de olijfolie toe en kneed het nog even kort door om op te laten nemen.
  4. Bestuif een werkblad met fijn maismeel en stort het deeg hierop uit. Sprenkel ook wat maismeel over de bovenkant en bol het pizza deeg op door met je vingers de zijkanten van het deeg naar onderen te vouwen. Draai het deeg een beetje en ga door tot je een mooi opgebold en glad deeg hebt. Vet een ruime kom in met een beetje extra olie en schep het met twee handen op en plaats in de kom. Dek de kom af met huisdoudfolie en laat 2 uren rijzen op een warme plek. Het liefst doe ik dit in de oven op deegrijsstand. Maar boven een radiator of zonnige vensterbank wil ook helpen. 
  5. Bestuif een werkblad met wat fijngemalen maismeel of bloem en stort het deeg hierop uit.  Verdeel het verse pizzadeeg in 3 of 4 gelijke stukken en vorm hier ballen van zonder het deeg extra te kneden (want dan kneed je de luchtbellen er weer uit). Bestuif een bakplaat met maismeel en leg de deegballen verspreid op de bakplaat. Besprenkel met een beetje extra olie en dek wederom af met huisdoudfolie en laat de deegballen rijzen op een warme plek. Doe dit minstens 1 uur maar het liefst 8 uren!
  6. De tussentijd kun je goed gebruiken om bijvoorbeeld alvast zelf tomatensaus te gaan maken en toppings voor op de pizza fijn te snijden.
  7. Bestuif opnieuw het aanrecht met semolina en druk elk bolletje pizzadeeg zachtjes uit met je vingers tot een pizzadeeg bodem. Optioneel kun je hier een deegroller gebruiken, maar nogmaals: zonde van die luchtbellen).. Vervolgens beleg je de pizza met een beetje tomatensaus, mozzarella en jouw favoriete toppings. Niet te vol hoor, want je wilt wel dat alles gaar wordt.
  8. Verplaats het deeg naar een bakplaat, pizzabakplaat of pizzasteen Vervolgens wordt de belegde pizza in zo’n 10-12 minuten afgebakken in een voorverwarmde oven op 220 graden (200 hete lucht). Afbakken in een ‘egg’ barbecue met pizzasteen of steenoven kan ook. Die kunnen gerust tot 400 graden verwarmd worden en dan is je pizza echt in 5 minuten al klaar.

Buon appetito!

Groetjes, Betty

Notes

* Je kunt pizzadeeg met zowel gewone tarwebloem (type “0′”)of met het fijner gemalen patentbloem (type “00”) maken. Maar persoonlijk vind ik een mix met fijne maismeel (semolina) het allerlekkerst voor homemade pizzadeeg. Vervang dan 400 gram bloem door een mix van bijvoorbeeld 350 gram bloem + 50 gram (fijne) maismeel. Dit geeft tevens een mooie gele kleur aan je pizzadeeg bodem!