Print

Recept: Vegetarische Loempia’s maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Eet jezelf rijk tijdens het Chinese nieuwjaars feest! Deze homemade gefrituurde vegetarische loempia’s zijn net kleine goudstaven en staan symboliek voor rijkdom in de Chinese cultuur! Heerlijk gevuld met witte kool, wortel, paprika en bosui en natuurlijjk een beetje pit!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 45 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 20 stuks 1x
  • Category: Vegetarische gerechten
  • Cuisine: Chinese keuken

Ingredients

Scale
  • 20 (diepvries) loempia vellen 
  • halve witte kool (ca 500 gr)
  • 1 grote wortel (ca 200 gr)
  • 1 rode paprika
  • 4 bosuitjes
  • 2 tl fijngehakte knoflook
  • 2 tl fijngehakte gember
  • 1 el sojasaus
  • 0.25 tl zout
  • 0.25 tl witte peper
  • 1 ei
  • 2 el maizena
  • 1 liter zonnebloem olie, voor frituren

Extra:

  • Foodprocessor met fijne rasp schijf
  • Braadpan
  • Vleesthermometer
  • voedseltang
  • keukenpapier
  • theedoek

Instructions

  1. Haal de loempiavellen uit de vriezer maar laat in de verpakking ontdooien tijdens de volgende stappen.
  2. Verwijder de harde kern van de kool en snijd de rest in parten, groot genoeg om door het ‘gat’ van de foodprocessor te kunnen. Schrap de wortel, snijd de uiteinden er af. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en het vruchtvlees in een paar grote parten. Snijd de bosui in dunne ringen.
  3. Plaats de fijne rasp schijf in de foodprocessor en rasp achtereenvolgens de kool, wortel en paprika fijn. Eventueele ‘stukken’ die bovenop de schijf blijven liggen graag met een mes fijnhakken. 
  4. Verwarm de hapjespan op mediumhoog vuur. Voeg 2 el olie toe en bak hierin de kool, wortel, paprika en bosui fijn gedurende 2-3 minuten. Blijf tussendoor roeren.
  5. Voeg daarna de knoflook en gember toe. Breng op smaak met de sojasaus, zout en witte peper en bak het geheel nog even goed aan gedurende 5 minuten op medium vuur. Er dient zo min mogelijk vocht in de pan te zitten (bak anders nog iets langer door), en de groenten dienen zacht en gaar te zijn. Schep over naar een bord en laat de vulling goed afkoelen. 
  6. Haal de loempiavellen uit de verpakking, maar laat op elkaar liggen. Maak een theedoek (of 4 velletjes keukenpapier) vochtig en leg dit bovenop de vellen. Dit voorkomt uitdrogen dus dek de vellen steeds tussendoor opnieuw hiermee af. 
  7. Kluts het ei. Roer 2 el ei goed los met 2 el maizena in een klein kommetje. Dit wordt het mengsel om de loempia hoekjes mee vast te plakken namelijk.
  8. Maak de hapjespan vervolgens helemaal schoon en plaats terug op het fornuis. Giet hier de olie in. Zet het vuur op medium en laat de olie vast opwarmen.
  9. Leg een loempiavel in een ruitje voor je neer. Schep een volle eetlepel van de vulling in de onderste punt die naar je toe wijst. Vorm met je vingers een ‘rol’ van de vulling van circa 10 breed. Deze dient binnen het loempiavel te passen. Bevochtig vervolgens de punt bovenaan goed met het maizena mengel. Leg tevens een klein veegje hiervan ook op de punten aan de zijkanten.
  10. Rol nu de punt die bij je ligt strak over de vulling heen en begin met het strak oprollen. Als je bijna halverwege bent vouw je de twee punten aan de zijkant naar binnen en ‘plak’ dus vast in het midden.. Rol vervolgens de rest van de loempia helemaal door naar boven, tot over de laatste punt heen. Zorg dat het goed dichtplakt. Herhaal deze stappen met alle loempias.
  11. Bak vervolgens de vegetarische loempia’s per 4-5 stuks in de hete olie. De baktijd is 6-8 minuten op ca 180-190 graden. Gebruik een voedseltang om steeds loempia’s in de hete olie te zetten en er weer uit de halen. Rol tussendoor tevens een paar keer om zodat alle kanten goed goud gebakken worden.
  12. Laat de vegetarische loempia’s op een bord bekleed met keukenpapier uitlekken. Serveer warm met bijvoorbeeld Sweet Chilisaus!

Enjoy! Groetjes, Betty