Print

Recept: Stroopwafel Boterkoek

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ben jij ook fan van boterkoek maken? Dan heb ik me toch een lekker variatierecept voor je in petto! Maak de ultieme Hollandse boterkoek door stroopwafels, kaneel en kleine karamelblokjes toe te voegen. Werkelijk iedereen die hem tot nu toe geproefd heeft is grote fan!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: Koekjes
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gram tarwebloem
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 2 tl. gemalen kaneel
  • 2 tl. vanille extract
  • 200 gram KOUDE roomboter
  • 125 gram ‘Stroopwafel’ koekjes, 
  • 75 gram kleine karamel blokjes (bijv. fudge Lonka)
  • 2 el. melk

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaak
  • 1 ronde  ‘boterkoek’ vorm of gebruik een 20 cm springvorm.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
  2. Stop de bloem, suiker, zout, kaneel en vanille extract in de mengkom van de mixer  Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Plaats de deeghaak en mix de ingrediënten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangende bal ontstaat.  Heb je geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter in het deeg ook op.
  3. Leg de stroopfwafels op elkaar en snijd eerst in dunne reepjes en daarna in blokjes. Voeg de stroopwafels samen met de kleine karamelblokjes toe aan aan het deeg en kneed kort maar goed door. 
  4. Druk het stroopwafel boterkoek deeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand. 
  5. Trek met een vork strepen en vervolgens een ruitjespatroon over de bovenkant van het deeg. Bestrijk vervolgens de bovenkant met de melk.
  6. Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak de stroopwafel boterkoek in 15-17 minuten goudbruin en gaar.  Laat daarna op een rooster buiten de oven volledig afkoelen in de vorm Voor het serveren snijd je hem in 16 smalle punten Hou de porties klein want boterkoek vult echt goed.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty