- Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
- Stop de bloem, suiker, speculaaskruiden en zout in de mengkom van de mixer. Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Plaats de deeghaak en mix de ingrediënten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangende bal ontstaat.
- Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
- Verdeel het deeg in 2 stuks – weeg eventueel af-. Druk 1 deel van het speuclaas boterkoekdeeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand.
- Gebruik een kaasschaaf om plakken van de korte zijde van het amandelspijs af te schafen. Verdeel de plakken over het deeg in de vorm en knip en snijd bij tot de hele vorm bedekt is in een evenredige laag.
- Rol de overige helft van het deeg uit tot een ronde lap ter grote van de vorm en plaats deze voorzichtig op de spijs. Druk het geheel eventjes aan.
- Trek met een vork strepen en vervolgens een ruitjespatroon over de bovenkant van het deeg. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk. Bestrooi tot slot met de amandelschaafsel.
- Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak de speculaas boterkoek in 15 -18 minuten goudbruin en gaar. Plaats daarna de vorm op een rooster buiten de oven en laat de boterkoek in de vorm volledig afkoelen. Voor het serveren snijd je hem in 16 smalle punten.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty